«Γαλέρα 2.0» για μισθωτούς-ΕΦΚΑ-Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας υπό το χαμόγελο της Κεραμέως

Το αποτρόπαιο πρόσωπο μιας κυβέρνησης που εχθρεύεται τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Από τη μια, και με σκοπό τη μείωση όσων καταβάλλονται για το επίδομα ανεργίας, στέλνει ανέργους να εργαστούν σε αλλότριες με τις σπουδές τους εργασίες, ώστε να αρνηθούν και να περικόψει την καταβολή του επιδόματος. Από την άλλη, καταγράφονται απάνθρωπες συνθήκες εργασίας εντός του ΕΦΚΑ από ιδιώτες που απομυζούν εκατομμύρια ευρώ κρατικού χρήματος για να δίνουν ψίχουλα στους ανθρώπους που απασχολούν. Σαν να μη φτάνουν αυτά, εν μέσω αφρικανικού καύσωνα, με τα τσιμέντα της πόλης να… ανάβουν, τους βάζουν να εργαστούν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς κλιματισμό, στο κέντρο της Αθήνας!

Αυτή η γαλέρα στήθηκε σε προβληματικό κτίριο του ΕΦΚΑ, στην «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην ένωση εταιρειών που ανέλαβε το έργο με μειοδοτικό διαγωνισμό δόθηκε δημόσια κτιριακή εγκατάσταση και εκεί στοίβαξε τους υπαλλήλους της σε χώρους που δεν διαθέτουν κλιματισμό και όπως μαθαίνουμε τους αμείβει με τα ελάχιστα.

Δεν είδαν, δεν άκουσαν…

Το λιοπύρι… άναβε τα τσιμέντα στην Αθήνα. Ο αφρικανικός καύσωνας με 40ºC ήδη ταλάνιζε την Ελλάδα για περισσότερες από δέκα μέρες. Ομως δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο για υπουργούς όπως η Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου που να μπορεί να τους σταματήσει από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Το σόου στήθηκε από τον διοικητή του ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη.

Ηταν το πρόσωπο που ξενάγησε τους υπουργούς εκεί όπου χτυπά η καρδιά της ψηφιοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, στην οδό Αχαρνών 27. Τότε, στις 17 Ιουλίου, όλοι όσοι μετείχαν στο σόου της επίσκεψης και πόζαραν ήταν χαμογελαστοί. Ομως λίγο πιο πίσω οι συνθήκες ήταν αφόρητες. Εκεί βρίσκονταν και βρίσκονται εργαζόμενοι που αμείβονται ελάχιστα και καλούνται να δουλέψουν το έργο της ψηφιοποίησης χωρίς κλιματισμό.

Την εικόνα μάς τη μεταφέρει η συνδικαλιστική παράταξη στον ΕΦΚΑ (ΔΑΣ): «Οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής εταιρείας δουλεύουν στοιβαγμένοι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς να τηρούνται στο ελάχιστο οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, σε χώρους που δεν κλιματίζονται, με απαράδεκτες συνθήκες και μάλιστα σε κτίριο του φορέα κοινωνικής ασφάλισης, στην οδό Αχαρνών 27…

Σαν να μη φτάνει που η ιδιωτική εταιρεία χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του ΕΦΚΑ, ασκήθηκαν ακόμα και πιέσεις σε συναδέλφους να ανοίγουν το κτίριο απογευματινές ώρες ώστε να εξυπηρετηθεί το ωράριο του ιδιώτη» καταγγέλλεται σχετικά.

Επικίνδυνο κτίριο

Πρόκειται για τους υπαλλήλους της ένωσης εταιρειών Iron Mountain/Mellon Technologies. Είναι ο εργοδότης στον οποίο κατοχυρώθηκε το έργο της ψηφιοποίησης προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα 2014-20», το οποίο ανέλαβε η εταιρεία με έκπτωση 30% (10.416.000 ευρώ). Ουδείς βέβαια αναφέρει ότι στην ένωση αυτή έχει παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση δημόσια περιουσία. Πρόκειται για εγκαταστάσεις στο κτίριο του πρώην ΤΣΑΥ που πλέον στεγάζεται η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων τις οποίες η εταιρεία έχει μετατρέψει σε σύγχρονη γαλέρα.

Ομως δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Το συγκεκριμένο κτίριο δεν έχει συντηρηθεί κατάλληλα με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν στο Documento εργαζόμενοι, πριν από λίγους μήνες να έχει αποκολληθεί κομμάτι από το ταβάνι που έπεσε στα γραφεία των υπαλλήλων. Βέβαια η κυβερνητική «συγχορδία» των Κεραμέως, Τσακλόγλου και Βαρβέρη δεν είδε, δεν άκουσε, δεν μύρισε ιδρώτα. Το να μην κατάλαβε είναι απίθανο. Είναι εχθροί της μισθωτής εργασίας και το αποδεικνύουν…

Πριόνισμα επιδομάτων από τη ΔΥΠΑ

Στόχος από την αρχή είναι η περικοπή του συνολικού κονδυλίου που διανέμεται ως επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Την επίθεση ενορχήστρωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν στα μέσα του περασμένου Ιουνίου δήλωνε: «Δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε κάποια επιδόματα, μόνο και μόνο για να μη δουλεύουν». Πλέον έχει πιάσει «δουλειά» ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης. Οι εργασιακοί σύμβουλοι στέλνουν μαζικά στους επιδοτούμενους ανέργους μια προδιατυπωμένη φόρμα που ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρουν ότι θα χάσουν το επίδομα αν δεν δεχτούν την προτεινόμενη θέση εργασίας. Η απάντηση ενός ανέργου αποκαθηλώνει το κυβερνητικό αφήγημα και δείχνει τον τρόπο που θέλουν να περικόψουν το επίδομα ανεργίας: «Είναι η τρίτη δουλειά που μου στέλνετε με πρόγραμμα προεργασίας ενώ έχω δηλώσει όλες τις σπουδές μου και συνεχίζετε να με προωθείτε σε εργασίες που δεν ανταποκρίνονται στην ειδίκευσή μου». Οπως εύκολα καταλαβαίνουμε το «φίλτρο» έχει πιάσει δουλειά. Αναμένεται δραστική περικοπή των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. «Το υπόδειγμα που, κατά εντολή της Διοίκησης, θα στέλνουν οι εργαζόμενοι στους ανέργους για να τους προτείνουν θέση εργασίας, υπό απειλή, εξαφανίζει a priori την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των ανέργων και των εργασιακών συμβούλων. Πρώτα τους απειλούν και μετά προτείνουν. Προσβάλλει το σύνολο των ανέργων και εξαφανίζει τις προσπάθειες των εργαζομένων για μια εξατομικευμένη σχέση με τους ανέργους, μια σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης» είναι η θέση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ο Μίλτος Τεντόγλου στο Ολυμπιακό μουσείο της Λωζάνης

Ο Μίλτος Τεντόγλου στο Ολυμπιακό μουσείο της Λωζάνης. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ζήτησε από …