Διαδήλωση φοιτητών για τα πανάκριβα ενοίκια-Εκτός σπουδών φτωχά παιδιά!

Σύλλογοι της Αθήνας διατράνωσαν την αγανάκτησή τους χθες έξω από το υπουργείο Οικονομικών για το πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης

Την αγανάκτησή τους για τα πανάκριβα ενοίκια και τις ελάχιστες φοιτητικές στέγες διατράνωσαν χθες φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Οι φοιτητές που βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω των απλησίαστων ενοικίων, σε συνδυασμό με ελάχιστες φοιτητικές στέγες, πολλές από τις οποίες είναι τρώγλες, διοργάνωσαν αυτή την παράσταση διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης για τη Φοιτητική Στέγη. Στα αιτήματα των φοιτητών είναι η άμεση έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις φοιτητικές εστίες, όπου υπάρχουν. Εξασφάλιση δωματίων με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων για τη διαμονή όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν.

Γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος με βάση τις αυξήσεις στα ενοίκια. Να διευρυνθούν οι δικαιούχοι και η καταβολή να γίνεται στην αρχή της χρονιάς. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κτιρίων του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Αμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους. Στήριξη της φοιτητικής μέριμνας. Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και ίντερνετ για όλους. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη της φοιτητικής στέγης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών – κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων, να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες». Είχε προηγηθεί της διαμαρτυρίας κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα, στην οποία σημείωναν το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης που είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

«Καθημερινά εκατοντάδες αναζητούμε για μέρες ένα σπίτι για τις σπουδές μας και ερχόμαστε αντιμέτωποι με πανάκριβα ενοίκια για σπίτια τρύπες και ερείπια, ενώ στις τουριστικές περιοχές δεν βρίσκουμε καν δωμάτιο λόγω της τουριστικής αξιοποίησης. Την ίδια στιγμή οι εστίες που υπάρχουν είναι ελάχιστες, ενώ πολλά από τα πανεπιστήμια που περάσαμε δεν έχουν καν. Ακόμα και στις ελάχιστες φοιτητικές εστίες δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε θα γίνουν οι εισδοχές για το νέο έτος, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στον αέρα. Είμαστε σε αδιέξοδο και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τις σπουδές μας!» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία των φοιτητικών συλλόγων, οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν λιγότερο από το 7% όσων σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ σε 17 πανεπιστημιουπόλεις και σε 6 ΑΕΙ της Αθήνας δεν λειτουργούν καν εστίες.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης για το χαρτοφυλάκιο Τζιτζικώστα στην Κομισιόν: «Αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας»

«Ενισχύεται η κομβική θέση της Ελλάδας στις διαδρομές -μεταφορών και ενέργειας- από και προς την …