Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας (Τεστ ΠΑΠ)

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας (Τεστ ΠΑΠ)

Ωφελούμενες της Δράσης είναι οι Ελληνίδες πολίτες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) Ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ είκοσι ενός (21) και εξήντα πέντε (65) ετών,

β) διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ανεξαρτήτως εάν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα,

γ) δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου,

δ) δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9,

ε) δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,

στ) δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα τρία (3) ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής,

ζ) εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ είκοσι ενός (21) και είκοσι εννέα (29) ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα τρία (3) ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής,

η) εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ τριάντα (30) και εξήντα πέντε (65) ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα πέντε (5) ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής

 

Αριθμ. Δ1β/ΓΠ.οικ. 47743 – ΦΕΚ Τεύχος Β 5197/16.09.2024
Τροποποίηση της υπ’ αρ. 16076/15.03.2024 κοινής υπουργικής απόφασης «Ειδικότερα θέματα υλοποίησης της Δράσης δημόσιας υγείας “Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας”» (Β’ 1724).

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΥΓΕΙΑΣ – ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
αποφασίζουμε:

Την τροποποίηση της υπ’ αρ. 16076/15.03.2024 κοινής υπουργικής απόφασης «Ειδικότερα θέματα υλοποίησης της Δράσης δημόσιας υγείας “Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας”» (Β’ 1724), ως εξής:

Άρθρο 1

Στο άρθρο 3 επέρχονται οι κάτωθι αλλαγές:

α) Η παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι ωφελούμενες συμμετέχουν στη Δράση: α) με την αυτόματη έκδοση παραπεμπτικού δειγματοληψίας για τη διενέργεια PAP – TEST ή HPV – DNA TEST, κατά περίπτωση, τα οποία έχουν ισχύ έξι (6) μηνών, και β) με την αυτόματη έκδοση παραπεμπτικού για τη διενέργεια γυναικολογικής κλινικής εξέτασης, το οποίο έχει ισχύ έντεκα (11) μηνών».

β) Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 η φράση «με την έκδοση του παραπεμπτικού της παρ. 1 του παρόντος άρθρου» αντικαθίσταται από τη φράση «με την αυτόματη έκδοση των παραπεμπτικών της παρ. 1 του παρόντος άρθρου» και το δεύτερο εδάφιο καταργείται.

γ) Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3.α) η φράση «ενημερώνονται για την αυτόματη έκδοση του παραπεμπτικού» αντικαθίσταται από τη φράση «ενημερώνονται για την αυτόματη έκδοση των παραπεμπτικών» και στο δεύτερο εδάφιο η φράση «σε περίπτωση μη εκτέλεσης του παραπεμπτικού εντός έξι (6) μηνών» αντικαθίσταται από τη φράση «σε περίπτωση μη εκτέλεσης του παραπεμπτικού της περ. α) της παρ. 1 κατά τη διάρκεια ισχύος του».

δ) Στην περ. β) της παρ. 3 η φράση «την εκτύπωση του έγχαρτου παραπεμπτικού» αντικαθίσταται από τη φράση «την εκτύπωση των έγχαρτων παραπεμπτικών».

Άρθρο 2

Ο τίτλος του Κεφαλαίου Β’ «ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ» τροποποιείται ως εξής: «ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ».

Άρθρο 3

Στο άρθρο 4 επέρχονται οι κάτωθι αλλαγές:

α) Ο τίτλος του άρθρου «Όροι και διαδικασία συμμετοχής των μονάδων φροντίδας υγείας» τροποποιείται ως εξής: «Όροι και διαδικασία συμμετοχής των μονάδων φροντίδας υγείας και των εργαστηρίων».
β) Στην παρ. 2 η φράση «τα διαγνωστικά εργαστήρια» αντικαθίσταται από τη φράση «τα εργαστήρια».
γ) Η παρ. 3 αντικαθίσταται ως εξής: «Ειδικά για τις ωφελούμενες της ηλικιακής ομάδας μεταξύ τριάντα (30) και εξήντα πέντε (65) ετών, η εκτέλεση της εργαστηριακής ανάλυσης HPV – DNA TEST πραγματοποιείται από εγκεκριμένα στο πλαίσιο της παρούσας εργαστήρια ανάλυσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 6 και 7».

Άρθρο 4

Η παρ. 2 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Η δήλωση συμμετοχής του παρόχου απευθύνεται σε μία ή περισσότερες από τις κάτωθι φάσεις υλοποίησης:
α) Εκτέλεση παραπεμπτικού δειγματοληψίας για τη διενέργεια PAP – TEST ή/και HPV – DNA TEST, η οποία λαμβάνει χώρα, είτε σε ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας που διαθέτει γυναικολόγο ή κυτταρολόγο, είτε σε δημόσια Μονάδα Φροντίδας Υγείας που διαθέτει γυναικολόγο ή κυτταρολόγο ή μαία/μαιευτή, τηρουμένων των προδιαγραφών του Παραρτήματος Α.
β) Εκτέλεση παραπεμπτικού γυναικολογικής κλινικής εξέτασης, η οποία λαμβάνει χώρα σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας που διαθέτει γυναικολόγο.
γ) Εκτέλεση παραπεμπτικού εξέτασης PAP – TEST, η οποία λαμβάνει χώρα σε κυτταρολογικό εργαστήριο ή σε άλλη δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας που διαθέτει κυτταρολογικό τμήμα, τηρουμένων των προδιαγραφών του Παραρτήματος Α.
δ) Εκτέλεση παραπεμπτικού κολποσκόπησης από δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας που διαθέτει γυναικολόγο για τη λήψη ιστολογικού υλικού με τη μέθοδο της βιοψίας.
ε) Εκτέλεση παραπεμπτικού βιοψίας για την ιστολογική ανάλυση του βιοπτικού υλικού από παθολογοανατομικό εργαστήριο ή λοιπές δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας που διαθέτουν παθολογοανατομικό τμήμα».

Άρθρο 5

Στο άρθρο 6 επέρχονται οι κάτωθι αλλαγές:

α) Η παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής: «Για την ηλικιακή ομάδα μεταξύ τριάντα (30) και εξήντα πέντε (65) ετών, η εκτέλεση του παραπεμπτικού εξέτασης HPV – DNA TEST γίνεται από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια ανάλυσης, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές του Παραρτήματος Β της παρούσας, ενώ η εκτέλεση του παραπεμπτικού εξέτασης PAP – TEST γίνεται επί του ίδιου δείγματος, είτε από τα ίδια ως άνω εργαστήρια ανάλυσης, είτε από άλλα κυτταρολογικά εργαστήρια ή δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας που διαθέτουν κυτταρολογικό τμήμα και συμμετέχουν στη δράση, σύμφωνα με την περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 5».
β) Η παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής: «Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. καλεί εντός ορισμένης προθεσμίας τα δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια ανάλυσης, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές του Παραρτήματος Β’, να συμμετάσχουν στη δράση, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου. Τα υποψήφια εργαστήρια ανάλυσης αποστέλλουν προς την ΗΔΙΚΑ Α.Ε., εντός της τασσόμενης, από την πρόσκληση του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, προθεσμίας, τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο Παράρτημα Γ της παρούσας, τα οποία η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. διαβιβάζει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (Ε.Ε.Δ.Υ.). Η Ε.Ε.Δ.Υ. εκδίδει σύμφωνη γνώμη εντός προθεσμίας 10 ημερών».
γ) Στην παρ. 6 προστίθεται νέο, δεύτερο εδάφιο ως εξής: «Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. συμβάλλεται με τα εγκεκριμένα εργαστήρια ανάλυσης προς τον σκοπό της αποζημίωσης του παραπεμπτικού εξέτασης HPV – DNA TEST και, κατά περίπτωση, του παραπεμπτικού εξέτασης PAP – TEST».

Άρθρο 6

Το υφιστάμενο άρθρο 7 καταργείται.

Άρθρο 7

Στο υφιστάμενο άρθρο 8, το οποίο αναριθμείται σε άρθρο 7, επέρχονται οι κάτωθι αλλαγές:

α) Η παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας Δράσης, η τιμή αποζημίωσης για τη δειγματοληψία για το HPV – DNA TEST και για το PAP – TEST ορίζεται σε είκοσι πέντε ευρώ (25,00€), σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4958/2022 (Α’ 142), και καταβάλλεται στον πάροχο που εκτελεί το παραπεμπτικό της δειγματοληψίας».
β) Προστίθεται νέα παρ. 2 ως εξής: «2. Αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας Δράσης, η τιμή αποζημίωσης για τη γυναικολογική κλινική εξέταση ορίζεται σε σαράντα ευρώ (40,00 €), σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4958/2022 (Α’ 142), και καταβάλλεται στον πάροχο που εκτελεί το παραπεμπτικό της γυναικολογικής κλινικής εξέτασης».
γ) Η υφιστάμενη παρ. 2 αναριθμείται σε παρ. 3 και αντικαθίσταται ως εξής: «3. Αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας Δράσης, η τιμή αποζημίωσης της εξέτασης HPV – DNA TEST ορίζεται σε ογδόντα ευρώ (80,00€), σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4958/2022 (Α’ 142), και καταβάλλεται στο εγκεκριμένο εργαστήριο ανάλυσης που εκτελεί το παραπεμπτικό εξέτασης HPV – DNA TEST».
δ) Η υφιστάμενη παρ. 3 αναριθμείται σε παρ. 4 και αντικαθίσταται ως εξής: «4. Αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας Δράσης, η τιμή αποζημίωσης της εξέτασης PAP – TEST ορίζεται σε είκοσι ευρώ (20,00€), σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4958/2022 (Α’ 142), και καταβάλλεται στον πάροχο που εκτελεί το παραπεμπτικό εξέτασης PAP – TEST».
ε) Η υφιστάμενη παρ. 4 αναριθμείται σε παρ. 5. στ) Η υφιστάμενη παρ. 5 αναριθμείται σε παρ. 6 και αντικαθίσταται ως εξής: «Αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας Δράσης, η τιμή της αποζημίωσης της βιοψίας ορίζεται, σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4958/2022 (Α’ 142), σε τριάντα ευρώ (30,00 €) ανά δείγμα και με ανώτατο όριο τα πέντε (5) συνολικά δείγματα».

Άρθρο 8

Στο κεφάλαιο Γ’ «ΣΤΑΔΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ 21 ΚΑΙ 29 ΕΤΩΝ» προστίθεται νέο άρθρο 8 ως εξής:

«Άρθρο 8
Δειγματοληψία – Γυναικολογική κλινική εξέταση
1. Για τις ωφελούμενες ηλικίας μεταξύ είκοσι ενός (21) και είκοσι εννέα (29) ετών, η δράση εκκινεί με την αυτόματη έκδοση παραπεμπτικού δειγματοληψίας για τη διενέργεια PAP – TEST και με την αυτόματη έκδοση παραπεμπτικού για τη διενέργεια γυναικολογικής κλινικής εξέτασης.
2. Το παραπεμπτικό της δειγματοληψίας PAP – TEST έχει διάρκεια ισχύος έξι (6) μηνών και εκτελείται, είτε σε συμμετέχουσα στη δράση ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας που διαθέτει γυναικολόγο ή κυτταρολόγο, είτε σε συμμετέχουσα στη δράση δημόσια Μονάδα Φροντίδας Υγείας που διαθέτει γυναικολόγο ή κυτταρολόγο ή μαία/μαιευτή, σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 5. Το παραπεμπτικό δειγματοληψίας εκτελείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παραρτήματος Α.
3. To παραπεμπτικό της δειγματοληψίας PAP-TEST περιλαμβάνει τα κάτωθι στοιχεία:
α) Μοναδικό αριθμό παραπεμπτικού (barcode)
β) Στοιχεία εκδότη
γ) Στοιχεία δικαιούχου
δ) Ημερομηνία έναρξης και λήξης ισχύος
ε) Αιτιολογία
στ) Την περιγραφή «Προληπτική εξέταση στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ)», «Προσυμπτωματικός έλεγχος Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας», «Δειγματοληψία για PAP – TEST», «Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU» και τον λογότυπο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
4. Το παραπεμπτικό της γυναικολογικής κλινικής εξέ-τασης έχει διάρκεια ισχύος έντεκα (11) μηνών και εκτελείται σε συμμετέχουσα στη δράση δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας που διαθέτει ιατρό ειδικότητας γυναικολόγου, σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 5. Η εξέταση περιλαμβάνει επισκόπηση τραχήλου, αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση ή/και υπερηχογράφημα τραχήλου μήτρας.
5. To παραπεμπτικό της εξέτασης περιλαμβάνει τα κάτωθι στοιχεία:
α) Μοναδικό αριθμό παραπεμπτικού (barcode)
β) Στοιχεία εκδότη
γ) Στοιχεία δικαιούχου
δ) Ημερομηνία έναρξης και λήξης ισχύος
ε) Αιτιολογία
στ) Την περιγραφή «Προληπτική εξέταση στα πλαίσια
του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ)», «Προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», «Γυναικολογική Κλινική Εξέταση», «Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU» και τον λογότυπο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».».
6. Ο πάροχος που εκτελεί το παραπεμπτικό, καταχωρίζει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. το αποτέλεσμα της γυναικολογικής κλινικής εξέτασης. Το Σ.Η.Σ. ενημερώνει μέσω διαλειτουργικότητας τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας της ωφελούμενης (Α.Η.Φ.Υ.) σχετικά με το αποτέλεσμα. Η ενημέρωση του Α.Η.Φ.Υ. των ωφελούμενων με το αποτέλεσμα της γυναικολογικής κλινικής εξέτασης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της αποζημίωσης αυτής».

Άρθρο 9

Στο άρθρο 9 επέρχονται οι κάτωθι αλλαγές:

α) Η παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής: «Με την εκτέλεση του παραπεμπτικού δειγματοληψίας της παρ. 2 του άρθρου 8, εκδίδεται αυτόματα παραπεμπτικό εξέτασης PAP – TEST, στην οποία υποβάλλονται όλες οι ωφελούμενες ηλικίας μεταξύ είκοσι ενός (21) και είκοσι εννέα (29) ετών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της παρούσας. Το παραπεμπτικό εξέτασης PAP – TEST έχει χρονική διάρκεια δύο (2) μηνών και περιλαμβάνει την εργαστηριακή ανάλυση του δείγματος που λήφθηκε με την εκτέλεση του παραπεμπτικού δειγματοληψίας της παρ. 2 του άρθρου 8».
β) H παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής: «To παραπεμπτικό της εξέτασης PAP – TEST για την ηλικιακή ομάδα μεταξύ είκοσι ενός (21) και είκοσι εννέα (29) ετών εκτελείται σε κυτταρολογικό εργαστήριο ή σε άλλη δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας που διαθέτει κυτταρολογικό τμήμα και συμμετέχει στη Δράση, σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 5».
γ) Η παρ. 6 αντικαθίσταται ως εξής: «Η ενημέρωση του ΑΗΦΥ των ωφελούμενων με το αποτέλεσμα της εξέτασης PAP – TEST από τη Μονάδα Φροντίδας Υγείας που εκτελεί το σχετικό παραπεμπτικό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της αποζημίωσης της εξέτασης PAP – TEST. Παράλληλα, η Μονάδα Φροντίδας Υγείας που εκτελεί το παραπεμπτικό εξέτασης PAP – TEST οφείλει να ενημερώσει για το αποτέλεσμα τη Μονάδα Φροντίδας Υγείας στην οποία εκτελέστηκε το παραπεμπτικό της δειγματοληψίας της παρ. 2 του άρθρου 8».

Άρθρο 10

Η παρ. 1 του άρθρου 10 αντικαθίσταται ως εξής: «Η καταχώριση του αποτελέσματος της εξέτασης PAP – TEST προηγείται της ενημέρωσης της ωφελούμενης. Η ωφελούμενη ενημερώνεται εγγράφως για το αποτέλεσμα της εξέτασης και για τα επόμενα στάδια υλοποίησης της Δράσης από τη Μονάδα Φροντίδας Υγείας όπου εκτελέστηκε το παραπεμπτικό δειγματοληψίας της παρ. 2 του άρθρου 8».

Άρθρο 11

Στο άρθρο 11 επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

α) Στην παρ. 1 η φράση «εκδίδονται δύο παραπεμπτικά, κολποσκόπησης και βιοψίας, με συνολική διάρκεια ισχύος τους τρεις (3) μήνες» αντικαθίσταται από τη φράση «εκδίδεται παραπεμπτικό κολποσκόπησης, με συνολική διάρκεια ισχύος τους τρεις (3) μήνες».
β) Η παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής: «Η κολποσκόπηση εκτελείται από συμμετέχουσα στη δράση δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας που διαθέτει γυναικολόγο, σύμφωνα με την περ. δ) της παρ. 2 του άρθρου 5, και, εφόσον απαιτείται, λαμβάνεται δείγμα με τη μέθοδο της βιοψίας».
γ) Στην παρ. 4 προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής: «Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιατρός κρίνει κατά την κολποσκόπηση ότι πρέπει να ληφθεί δείγμα με τη μέθοδο της βιοψίας, κατά την εκτέλεση του παραπεμπτικού κολποσκόπησης δηλώνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. τον αριθμό των σχετικών δειγμάτων, τα οποία δεν δύναται να υπερβαίνουν συνολικά τα πέντε (5)».
δ) Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 αντικαθίσταται ως εξής: «Εφόσον κατά την εκτέλεση του παραπεμπτικού της κολποσκόπησης δηλώθηκε από τον ιατρό η λήψη δείγματος για βιοψία εκδίδεται αυτόματα σχετικό παραπεμπτικό με αριθμό βιοψιών, αντίστοιχο με τον αριθμό των δηλωθέντων δειγμάτων. Το παραπεμπτικό βιοψίας για ιστολογική ανάλυση του δείγματος/των δειγμάτων εκτελείται από παθολογοανατομικό εργαστήριο ή λοιπές δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας που διαθέτουν παθολογοανατομικό τμήμα, σύμφωνα με την περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 5».

Άρθρο 12

Στο κεφάλαιο Δ’ «ΣΤΑΔΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ 30 ΚΑΙ 65 ΕΤΩΝ» προστίθεται νέο άρθρο 13 ως εξής:

«Άρθρο 13
Δειγματοληψία – Γυναικολογική κλινική εξέταση
1. Για τις ωφελούμενες ηλικίας μεταξύ τριάντα (30) και εξήντα πέντε (65) ετών, η δράση εκκινεί με την αυτόματη έκδοση παραπεμπτικού δειγματοληψίας για τη διενέργεια HPV – DNA TEST και, εφόσον απαιτείται, PAP – TEST, καθώς και με την αυτόματη έκδοση παραπεμπτικού για τη διενέργεια γυναικολογικής κλινικής εξέτασης.
2. Για τη διάρκεια ισχύος του παραπεμπτικού δειγματο-ληψίας, καθώς και για τον τρόπο εκτέλεσής του ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 8. To παραπεμπτικό δειγματοληψίας περιλαμβάνει τα κάτωθι στοιχεία:
α) Μοναδικό αριθμό παραπεμπτικού (barcode)
β) Στοιχεία εκδότη
γ) Στοιχεία δικαιούχου
δ) Ημερομηνία έναρξης και λήξης ισχύος
ε) Αιτιολογία
στ) Την περιγραφή «Προληπτική εξέταση στο πλαίσιο
του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ)», «Προσυμπτωματικός έλεγχος Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας», «Δειγματοληψία για HPV – DNA TEST», «Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU» και τον λογότυπο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
3. Για το παραπεμπτικό της γυναικολογικής κλινικής εξέτασης και, ειδικότερα, για τη χρονική του διάρκεια, το περιεχόμενο αυτού, τα στοιχεία και τον τρόπο εκτέλεσής του ισχύουν τα οριζόμενα στις παρ. 4 έως 6 του άρθρου 8.
4. Ο πάροχος που εκτελεί το παραπεμπτικό, καταχω-ρίζει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. το αποτέλεσμα της γυναικολογικής κλινικής εξέτασης. Το Σ.Η.Σ. ενημερώνει μέσω διαλειτουργικότητας τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας της ωφελούμενης (Α.Η.Φ.Υ.) σχετικά με το αποτέλεσμα. Η ενημέρωση του Α.Η.Φ.Υ. των ωφελούμενων με το αποτέλεσμα της γυναικολογικής κλινικής εξέτασης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της αποζημίωσης αυτής».

Άρθρο 13

Στο υφιστάμενο άρθρο 13, το οποίο αναριθμείται σε άρθρο 14, επέρχονται οι κάτωθι αλλαγές:

α) Η παρ. 1 αντικαθίσταται ως εξής: «Με την εκτέλεση του παραπεμπτικού δειγματοληψίας της παρ. 2 του άρθρου 13, εκδίδεται αυτόματα παραπεμπτικό εξέτασης HPV – DNA TEST, στην οποία υποβάλλονται όλες οι ωφελούμενες ηλικίας μεταξύ τριάντα (30) και εξήντα πέντε (65) ετών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της παρούσας. Το παραπεμπτικό εξέτασης HPV – DNA TEST έχει χρονική διάρκεια δύο (2) μηνών και περιλαμβάνει την εργαστηριακή ανάλυση του δείγματος που λήφθηκε με την εκτέλεση του παραπεμπτικού δειγματοληψίας της παρ. 2 του άρθρου 13, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παραρτήματος Β».
β) Η παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Το παραπεμπτικό της εξέτασης HPV – DNA TEST εκτελείται σε εγκεκριμένο εργαστήριο ανάλυσης HPV – DNA TEST, το οποίο συμμετέχει στη Δράση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6. Το εγκεκριμένο εργαστήριο ανάλυσης οφείλει να διασφαλίζει τη διατήρηση του σχετικού δείγματος και μετά την ολοκλήρωση της εργαστηριακής ανάλυσης της παρ. 1 για τον σκοπό της διενέργειας PAP – TEST, εφόσον απαιτηθεί».
γ) Η παρ. 6 αντικαθίσταται ως εξής: «Η ενημέρωση του ΑΗΦΥ των ωφελούμενων με το αποτέλεσμα της εξέτασης HPV – DNA TEST από το εγκεκριμένο εργαστήριο ανάλυσης που εκτελεί το σχετικό παραπεμπτικό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της αποζημίωσης της εξέτασης HPV – DNA TEST. Παράλληλα, το εγκεκριμένο εργαστήριο ανάλυσης που εκτελεί το παραπεμπτικό εξέτασης HPV – DNA TEST οφείλει να ενημερώσει για το αποτέλεσμα τη Μονάδα Φροντίδας Υγείας στην οποία εκτελέστηκε το παραπεμπτικό της δειγματοληψίας της παρ. 2 του άρθρου 13».

Άρθρο 14

Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του υφιστάμενου άρθρου 14, το οποίο αναριθμείται σε άρθρο 15, η φράση «από τον ιατρό της μονάδας φροντίδας υγείας όπου εκτελέστηκε το παραπεμπτικό, εγγράφως» αντικαθίσταται από τη φράση «από τη μονάδα φροντίδας υγείας όπου εκτελέστηκε το παραπεμπτικό δειγματοληψίας της παρ. 2 του άρθρου 13, εγγράφως».

Άρθρο 15

Στο υφιστάμενο άρθρο 15, το οποίο αναριθμείται σε άρθρο 16, επέρχονται οι κάτωθι αλλαγές:

α) Στην παρ. 1 η φράση «εκδίδεται και εκτελείται, επί του ήδη ληφθέντος στο πλαίσιο του HPV – DNA TEST δείγματος, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παραρτήματος Α’, παραπεμπτικό εξέτασης PAP – TEST χωρίς να ληφθεί νέο δείγμα από την ωφελούμενη» αντικαθίσταται από τη φράση «εκδίδεται και εκτελείται, επί του ήδη ληφθέντος δείγματος, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13, επί του οποίου έγινε η εξέταση HPV – DNA TEST, παραπεμπτικό εξέτασης PAP – TEST».
β) Η παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής: «Το παραπεμπτικό εξέτασης PAP – TEST εκτελείται, είτε από το εγκεκριμένο εργαστήριο ανάλυσης που διενήργησε την εξέταση HPV – DNA TEST, σύμφωνα με το άρθρο 14, είτε από άλλα κυτταρολογικά εργαστήρια ή δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας που διαθέτουν κυτταρολογικό τμήμα και συμμετέχουν στη δράση, σύμφωνα με την περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 5».
γ) Η παρ. 6 αντικαθίσταται ως εξής: «Η ενημέρωση του ΑΗΦΥ των ωφελούμενων με το αποτέλεσμα της εξέτασης PAP – TEST από τη Μονάδα Φροντίδας Υγείας που εκτελεί το σχετικό παραπεμπτικό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της αποζημίωσης της εξέτασης PAP – TEST. Παράλληλα, η Μονάδα Φροντίδας Υγείας που εκτελεί το παραπεμπτικό εξέτασης PAP – TEST οφείλει να ενημερώσει για το αποτέλεσμα τη Μονάδα Φροντίδας Υγείας στην οποία εκτελέστηκε το παραπεμπτικό της δειγματοληψίας της παρ. 2 του άρθρου 13».

Άρθρο 16

Η παρ. 1 του υφιστάμενου άρθρου 16, το οποίο αναριθμείται σε άρθρο 17, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η καταχώριση του αποτελέσματος της εξέτασης PAP – TEST προηγείται της ενημέρωσης της ωφελούμενης. Η ωφελούμενη ενημερώνεται εγγράφως για το αποτέλεσμα της εξέτασης και για τα επόμενα στάδια υλοποίησης της Δράσης από τη Μονάδα Φροντίδας Υγείας όπου εκτελέστηκε το παραπεμπτικό δειγματοληψίας της παρ. 2 του άρθρου 13».

Άρθρο 17

Στο υφιστάμενο άρθρο 17, το οποίο αναριθμείται σε άρθρο 18, επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

α) Στην παρ. 1 η φράση «εκδίδονται δύο παραπεμπτικά, κολποσκόπησης και βιοψίας, με συνολική διάρκεια ισχύος τους τρεις (3) μήνες» αντικαθίσταται από τη φράση «εκδίδεται παραπεμπτικό κολποσκόπησης, με συνολική διάρκεια ισχύος τους τρεις (3) μήνες».
β) Η παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής: «Η κολποσκόπηση εκτελείται από συμμετέχουσα στη δράση δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας που διαθέτει γυναικολόγο, σύμφωνα με την περ. δ) της παρ. 2 του άρθρου 5, και, εφόσον απαιτείται, λαμβάνεται δείγμα με τη μέθοδο της βιοψίας».
γ) Στην παρ. 4 προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής: «Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιατρός κρίνει κατά την κολποσκόπηση ότι πρέπει να ληφθεί δείγμα με τη μέθοδο της βιοψίας, κατά την εκτέλεση του παραπεμπτικού κολποσκόπησης δηλώνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. τον αριθμό των σχετικών δειγμάτων, τα οποία δεν δύναται να υπερβαίνουν συνολικά τα πέντε (5)».
δ) Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 αντικαθίσταται ως εξής: «Εφόσον κατά την εκτέλεση του παραπεμπτικού της κολποσκόπησης δηλώθηκε από τον ιατρό η λήψη δείγματος για βιοψία, εκδίδεται αυτόματα σχετικό παραπεμπτικό με αριθμό βιοψιών αντίστοιχο με τον αριθμό των δηλωθέντων δειγμάτων. Το παραπεμπτικό βιοψίας για ιστολογική ανάλυση του δείγματος/των δειγμάτων εκτελείται από παθολογοανατομικό εργαστήριο ή λοιπές δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας που διαθέτουν παθολογοανατομικό τμήμα, σύμφωνα με την περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 5».

Άρθρο 18

Το υφιστάμενο άρθρο 18 αναριθμείται σε άρθρο 19.

Άρθρο 19

1. Η παρ. 1 του υφιστάμενου άρθρου 19, το οποίο αναριθμείται σε άρθρο 20, αντικαθίσταται ως εξής: «1. Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. αναλαμβάνει τον έλεγχο, την εκκαθάριση και την πληρωμή της προκαλούμενης δαπάνης, στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης».
2. Η παρ. 2 του υφιστάμενου άρθρου 19, το οποίο αναριθμείται σε άρθρο 20, αντικαθίσταται ως εξής: «2. Οι δαπάνες της Δράσης βαραίνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Υγείας και προέρχονται από ενωσιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με την απόφαση του στοιχείου (25), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

Άρθρο 20

Το υφιστάμενο άρθρο 20 αναριθμείται σε 21.

Άρθρο 21

Το υφιστάμενο άρθρο 21 αναριθμείται σε άρθρο 22 και στην παρ. 2 αυτού η φράση «2. Ειδικά για την πληρωμή της εκτέλεσης των παραπεμπτικών PAP – TEST και HPV – DNA TEST» αντικαθίσταται από τη φράση «2. Ειδικά για την πληρωμή της εκτέλεσης των παραπεμπτικών δειγματοληψίας για τη διενέργεια PAP – TEST και HPV – DNA TEST».

Άρθρο 22

Τα υφιστάμενα άρθρα 22 έως 25 αναριθμούνται σε άρθρα 23 έως 26 αντίστοιχα.

Άρθρο 23

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις της υπ’ αρ. 16076/15.03.2024 (Β’ 1724) κοινής υπουργικής απόφασης «Ειδικότερα θέματα υλοποίησης της Δράσης δημόσιας υγείας “Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας”».

Άρθρο 24
Μεταβατικές διατάξεις

1. Δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας που συμμετέχουν στη δράση, σύμφωνα με τους όρους της υπ’ αρ. 3297/08.04.2024 πρόσκλησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., εξακολουθούν να συμμετέχουν σε αυτή, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας για τις φάσεις εκείνες για τις οποίες πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.
2. Δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια ανάλυσης HPV – DNA TEST, τα οποία έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τους όρους της υπ’ αρ. 3297/08.04.2024 πρόσκλησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., καλούνται από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. να υπογράψουν σχετικό συμφωνητικό εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής πρόσκλησης για τη συμμετοχή τους στη δράση, αναφορικά με τη διενέργεια της εξέτασης HPV – DNA TEST και, εφόσον το επιθυμούν, PAP – TEST για την ηλικιακή ομάδα μεταξύ τριάντα (30) και εξήντα πέντε (65) ετών. Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν να υπογράψουν το συμφωνητικό, η συμμετοχή τους στη Δράση παύει αυτοδικαίως.

Άρθρο 25
Έναρξη ισχύος

1. Η ισχύς της παρούσας άρχεται από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καταλαμβάνει φάσεις της Δράσης για τις οποίες δεν έχουν εκτελεστεί σχετικά παραπεμπτικά.
2. Φάσεις της δράσης για τις οποίες, έως την έναρξη ισχύος της παρούσας, έχουν εκτελεστεί σχετικά παραπεμπτικά για συγκεκριμένες ωφελούμενες, ολοκληρώνονται για τις ωφελούμενες αυτές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 16076/15.03.2024 κοινή υπουργική απόφαση, όπως ίσχυε προ της έναρξης ισχύος της παρούσας. Οι λοιπές φάσεις της δράσης υλοποιούνται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 16076/15.03.2024 κοινή υπουργική απόφαση, όπως διαμορφώνεται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας.
3. Για τις ωφελούμενες για τις οποίες έχουν εκδοθεί για συγκεκριμένες φάσεις της δράσης σχετικά παραπεμπτικά, αλλά δεν έχουν εκτελεστεί έως την έναρξη ισχύος της παρούσας, τα παραπεμπτικά αυτά ακυρώνονται και εκδίδονται νέα παραπεμπτικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 16076/15.03.2024 κοινή υπουργική απόφαση, όπως διαμορφώνεται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας

 

 

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)



Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΕΕ-Τουρκία: Ερώτηση Μεϊμαράκη για Brics και Γαλάζια Πατρίδα στα βιβλία

Ο κ. Μεϊμαράκης, με την ερώτηση του ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Την «προκλητική πρόθεση της …