Ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης: Σε πτωτική τροχιά το β΄ τρίμηνο του 2024

Η υποτονική κατανάλωση λόγω του πληθωρισμού, η οικονομική αβεβαιότητα και οι γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις οδήγησαν τον κλάδο σε αρνητική πορεία

Επιβράδυνση της πτωτικής πορείας που ακολουθεί από το 2023, κατέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας, με όλους τους οικονομικούς δείκτες ωστόσο να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο, όπως επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).

«Η συνεχιζόμενη υποτονική κατανάλωση λόγω του πληθωρισμού, η οικονομική αβεβαιότητα και οι γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις μη ανταγωνιστικές τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη οδήγησαν τον κλάδο σε αρνητική πορεία», επισημαίνει ο σύνδεσμος, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή του ότι τα στοιχεία που γνωστοποιεί προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ένδυσης - Κλωστοϋφαντουργίας (EURATEX).

Συγκεκριμένα, η παραγωγή του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε μείωση 5,3% στην κλωστοϋφαντουργία και 4,9% στην ένδυση, με τον κύκλο εργασιών των βιομηχανιών της αλυσίδας, να παρουσιάζει πτώση 5,6% και 2,3% αντίστοιχα.

  • Μείωση κατέγραψαν και οι εξαγωγές προϊόντων με την πτώση στον κλάδο της ένδυσης να διαμορφώνεται στο 1,1% και της κλωστοϋφαντουργίας στο 2,7%. Η μείωση της κατανάλωσης στην Ευρώπη επηρέασε και τις εισαγωγές προϊόντων της αλυσίδας, με πτώση 4% στην κλωστοϋφαντουργία, αλλά αντιθέτως, άνοδο 3% στην ένδυση.
  • Στο μεταξύ, όπως τονίζει ο ΣΕΠΕΕ, το κόστος παραγωγής στην Ευρώπη συνέχισε να αυξάνεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 για την ένδυση (+2,3%), ενώ στον αντίποδα, στην κλωστοϋφαντουργία καταγράφηκε μικρή υποχώρηση κατά -0,6%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας θα αναμετρηθούν στον β' γύρο

Πρωτιά Ανδρουλάκη με 29,7% - Στην τρίτη θέση ο Παύλος Γερουλάνος με οριακή διαφορά, 858 …