«Safe Youth». Εφαρμογή στο κινητό για την προστασία των ανηλίκων

Με διατάξεις του νόμου 5149/2024 ορίζεται η λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής «Safe Youth» στο κινητό για την προστασία των ανηλίκων

 

Οι σχετικές διατάξεις έχουν ως εξής:

Νόμος 5149/2024 – ΦΕΚ Τεύχος Α 169/25.10.2024
Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης

Άρθρο 71
Λειτουργία ψηφιακής εφαρμογής «Safe Youth»

1. Θεσπίζεται η λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής, με την ονομασία «Safe Youth», πανελλαδικής εμβέλειας, η οποία εγκαθίσταται σε κινητό τηλέφωνο ή συσκευή έξυπνης τεχνολογίας και παρέχει τα εξής:

α. Ενημερωτικό υλικό για θέματα προστασίας ανηλίκων,
β. δυνατότητα υποβολής, επωνύμως ή ανωνύμως, αναφορών για θέματα προστασίας ανηλίκων, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-EΨΠ), η οποία διαλειτουργεί με το πληροφοριακό σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας,
γ. δυνατότητα τηλεφωνικής συνομιλίας με εκπαιδευμένο και εξουσιοδοτημένο αστυνομικό προσωπικό στην ειδική εικοσιτετράωρη τηλεφωνική γραμμή πανελλαδικής εμβέλειας «10201» για τη λήψη καταγγελιών σχετικά με θέματα προστασίας ανηλίκων,
δ. δυνατότητα κλήσης στην ειδική τηλεφωνική γραμμή της άμεσης δράσης «100» και
ε. δυνατότητα ενεργοποίησης του «κομβίου επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button), σε περίπτωση κατάστασης απειλής ή κινδύνου της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του ανηλίκου, στην περίπτωση που δεν δύναται να συνομιλήσει τηλεφωνικώς με τα ανωτέρω τηλεφωνικά κέντρα, με σκοπό την άμεση επέμβαση αστυνομικής δύναμης.

2. Δικαιούχοι λήψης και εγκατάστασης της εφαρμογής «Safe Youth» στις συσκευές της παρ. 1, είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το δωδέκατο (12ο) έτος της ηλικίας και διαμένουν στην ελληνική επικράτεια. H λήψη και η εγκατάσταση της εφαρμογής παρέχονται δωρεάν.

3. Δικαιούχοι ενεργοποίησης και χρήσης του «κομβίου επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button) της εφαρμογής «Safe Youth» είναι όλοι οι ανήλικοι από δώδεκα (12) έως και δεκαοκτώ (18) ετών που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια. Για την ενεργοποίηση και χρήση του κομβίου απαιτείται η προεγγραφή των δικαιούχων, με καταχώριση προσωπικών και λοιπών στοιχείων, στο σχετικό πεδίο της εφαρμογής.

4. Τα προσωπικά δεδομένα του δικαιούχου που καταχωρίζονται, κατά την προεγγραφή, στο πεδίο «κομβίον επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button) είναι το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας και της σχολικής μονάδας στην οποία φοιτά, η ηλικία, η ημερομηνία γέννησης και προαιρετικά η ομιλούσα γλώσσα. Τα ως άνω στοιχεία αποστέλλονται στην Ελληνική Αστυνομία προς επεξεργασία, μόνο μετά την ενεργοποίηση του κομβίου από τον δικαιούχο, σύμφωνα με την παρ. 5. Η επεξεργασία των δεδομένων αυτών γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία για τους σκοπούς της πρόληψης, της διερεύνησης, της ανίχνευσης ή της δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και διατηρούνται για διάστημα έως δέκα (10) ετών.

5. Με την ενεργοποίηση του «κομβίου επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button) της εφαρμογής «Safe Youth» από τον εγγεγραμμένο δικαιούχο, η Ελληνική Αστυνομία πληροφορείται με σύντομο γραπτό κωδικοποιημένο και κρυπτογραφημένο μήνυμα (τύπου SMS) για το είδος της απειλής ή του κινδύνου της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του ανηλίκου και λαμβάνει ταυτόχρονα τα προσωπικά στοιχεία του, καθώς και στοιχεία για τον χωρικό του εντοπισμό, ώστε να επέμβει άμεσα για την προστασία του.

6. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα σε σχέση με την ενεργοποίηση και λειτουργία του «κομβίου επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button) και της ειδικής εικοσιτετράωρης τηλεφωνικής γραμμής πανελλαδικής εμβέλειας «10201» και ιδίως:

α) Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την προεγγραφή των δικαιούχων στο πεδίο «κομβίον επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button), οι λεπτομέρειες αναφορικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται και αποθηκεύονται στο πλαίσιο των δράσεων της εφαρμογής, ο χρόνος και ο τρόπος τήρησης των δεδομένων αυτών, καθώς και τα αναγκαία οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας και

β) κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τη λειτουργία της ειδικής εικοσιτετράωρης τηλεφωνικής γραμμής πανελλαδικής εμβέλειας «10201», την αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, το απαιτούμενο προσωπικό και τα καθήκοντά του, καθώς και τα ειδικότερα θέματα για την επεξεργασία και καταγραφή των κλήσεων σε ειδικό μηχάνημα καταγραφής κλήσεων.

7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα σε σχέση με τη λειτουργία της εφαρμογής «Safe Youth» για την υποβολή αναφοράς περιστατικού παραβατικότητας από ή σε βάρος ανηλίκου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ), σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 1 και ιδίως η διαδικασία υποβολής των αναφορών, τα προσωπικά δεδομένα που καταχωρίζει ο χρήστης της εφαρμογής, ανάλογα αν πρόκειται για επώνυμη ή ανώνυμη αναφορά, οι απαραίτητες διαλειτουργικότητες της εφαρμογής με άλλα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου τομέα και το πληροφοριακό σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας «police on line», ο ορισμός του υπευθύνου επεξεργασίας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος

 

 

Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)



Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παυλόπουλος: Οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο είναι νομικώς ενεργές

Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων στην …