Κόλαφος ο ΟΟΣΑ για κυβέρνηση και κατεστημένο: Μισθοί στα τάρταρα, απογοήτευση στα ύψη

Χαστούκι από τον ΟΟΣΑ στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «ευημερίας για όλους». Έχουμε τους χειρότερους μισθούς μετά από Κολομβία και Μεξικό και τον 4ο χαμηλότερο βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή.

Κάθε άλλο παρά «καταπληκτική ποιότητα ζωής» απολαμβάνουμε στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ευημερία. Εκτός από τους μισθούς, που παραμένουν καθηλωμένοι στην τελευταία ταχύτητα – μαζί με το Μεξικό και την Κολομβία – ανάμεσα σε 38 χώρες.  Η ζωή των Ελλήνων χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα άγχους, οικονομικών δυσκολιών και κοινωνικής ανισότητας.

Εκεί που η Ελλάδα διαπρέπει αρνητικά είναι στις δυσκολίες των νοικοκυριών να τα βγάλουν πέρα, με το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες – σχεδόν 7 στους 10. Είμαστε σε χειρότερη μοίρα από τους Μεξικάνους, τους Σλοβάκους και τους Τούρκους, παρά τον εκρηκτικό πληθωρισμό που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη γείτονα χώρα.

Κάτω από τη βάση στους δείκτες του ΟΟΣΑ

Όμως δεν είναι μόνο οι οικονομικοί δείκτες που αντανακλούν το χαμηλό επίπεδο ζωής στην Ελλάδα.

Παρά τη βελτίωση των τελευταίων χρόνων, ο βαθμός ικανοποίησης των Ελλήνων από τη ζωή τους είναι ο 4ος χειρότερος ανάμεσα σε 30 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, μετά τους Τούρκους, τους Ιάπωνες και τους Κορεάτες.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ έχουμε τις πιο έντονες ανισότητες σε ό,τι αφορά τον ελεύθερο χρόνο. Η απόσταση που χωρίζει το πλουσιότερο 20% των Ελλήνων με το φτωχότερο 20% στο βαθμό ικανοποίησης από την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, είναι η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες, διπλάσια από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλούσιων είναι επίσης αβυσσαλέα στο γενικό βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή. Βρισκόμαστε στην πέμπτη χειρότερη θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 33 χώρες.

Στο ερώτημα «νιώσατε ανησυχία την προηγούμενη ημέρα» οι Έλληνες βρίσκονται σε χειρότερη θέση από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.  Φαίνεται όμως ότι έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε την αβεβαιότητά μας, εμφανίζοντας  βελτίωση.

Μοναξιά και καχυποψία

Ένας άλλος μύθος που διαλύεται από την έκθεση του ΟΟΣΑ είναι αυτός για την κοινωνικότητα των Ελλήνων. Στην πραγματικότητα τα ποσοστά των Ελλήνων που αναφέρουν ότι κυριαρχούνται από αισθήματα μοναξιάς, είναι σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο, στο ίδιο επίπεδο με τους «ψυχρούς» Γερμανούς, ενώ αυξήθηκαν την τελευταία τετραετία.  Σχεδόν το 7,5% των Ελλήνων απαντά ότι νιώθει συνεχώς μοναξιά, εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, , έναντι 6% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ. Σε αντίθεση με τα στερεότυπα που θέλουν τους μεσογειακούς λαούς να είναι «έξω καρδιά», οι λιγότερο μοναχικοί όλων είναι οι Νορβηγοί και οι Ισλανδοί, ενώ ακολουθούν οι Τσέχοι.

Μια άλλη αρνητική επίδοση των Ελλήνων αφορά τον πολύ χαμηλό  βαθμό εμπιστοσύνης στους συνανθρώπους μας, όπου είμαστε πέμπτοι από το τέλος. Το συναίσθημα που μας χαρακτηρίζει είναι η καχυποψία απέναντι στον διπλανό μας, αφού σε μια κλίμακα από 1 ως το 10   βαθμολογούμαστε με κάτω από τη βάση.

Οι 7 στους 10 δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Πολλοί πιο καχύποπτοι είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, σε μεγάλη απόσταση από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Παγκοσμίως το  48% των πολιτών – σε δείγμα 18 χωρών   -απαντά ότι εμπιστεύεται τις εθνικές κυβερνήσεις. Πρόκειται για ένα ποσοστό που βαίνει μειούμενο σε σύγκριση με την περίοδο του Covid-19, όταν υπήρχε μεγαλύτερος βαθμός εθνικής συσπείρωσης λόγω της υγειονομικής κρίσης. Στην Ελλάδα οι 7 στους 10 δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, η 6η χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε 37 χώρες.

Στην Ελλάδα κυριαρχεί επίσης η καχυποψία γενικότερα απέναντι στους δημόσιους θεσμούς, τους οποίους θεωρούμε σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένους. Οι μόνοι που πιστεύουν ότι το κράτος τους είναι ακόμα πιο «βρώμικο» είναι οι Μεξικάνοι, οι Τούρκοι, οι Κολομβιανοί και οι Ούγγροι. Στον αντίποδα οι Σκανδιναβοί θεωρούν ότι το κράτος τους είναι αδιάφθορο, σε βαθμό 90%.

Eurostat: Πρωταθλητές στις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Μπορεί το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών να εμφανίζει μείωση την τελευταία τετραετία – με βάση τον ΟΟΣΑ, όμως παραμένουμε μακράν τα πιο επιβαρυμένα νοικοκυριά της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, ενοίκια και δόσεις δανείων και αγορών.

Με βάση τον σύνθετο δείκτη της Εurostat που υπολογίζει τα συνολικά βάρη των νοικοκυριών σε ό,τι αφορά καθυστερήσεις πληρωμών – είτε για πάγια στεγαστικά κόστη είτε για άλλα έξοδα, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση από όλες τις χώρες της ΕΕ. Μάλιστα η Βουλγαρία, που είναι η δεύτερη χειρότερη, είναι σε μεγάλη απόσταση από εμάς, πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Στο σύνολο των νοικοκυριών της Ελλάδας, σχεδόν ο ο ένας τους δύο λογαριασμούς – για θέρμανση, ενέργεια, ύδρευση, ενοίκιο ή δόση τραπεζικού δανείου ή ακόμα και δόσεις αγορών, είναι απλήρωτος ή σε καθυστέρηση.

Οι δεύτεροι πιο ανικανοποίητοι στην ΕΕ

Εκτός από τον ΟΟΣΑ που μας κατατάσσει στους λιγότερο ικανοποιημένους λαούς παγκοσμίως, η Εurostat μας χαρίζει τη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ.

Το 2023, ο μέσος όρος των κατοίκων της ΕΕ αξιολόγησε την ικανοποίηση από την ποιότητα ζωής με 7,3 μονάδες σε μια κλίμακα από 0 (απόλυτη δυσαρέσκεια) έως 10 (απόλυτη ικανοποίηση).

Η Ελλάδα, βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στη δεύτερη χειρότερη θέση μαζί με τη Λετονία, με δείκτη ικανοποίησης 6,9. Στον πάτο βρίσκεται η Βουλγαρία με 5,9.

Οι πιο ικανοποιημένοι πολίτες, σύμφωνα με την Eurostat, κατοικούν στη Φινλανδία, με δείκτη 7,8,/ Ακολουθούν η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Αυστρία και το Βέλγιο, όπου ο δείκτης ικανοποίησης φτάνει το 7,7.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ελλάδα: Χρηματοδότηση 14,3 εκατ. ευρώ από τη Νορβηγία

Η νορβηγική κυβέρνηση χρηματοδοτεί το 97% με τα υπόλοιπα να χορηγούνται από την Ισλανδία και …