Στην ανάγκη δρομολόγησης δραστικών μέτρων για την προώθηση της συμμετοχής και ανάδειξης των γυναικών στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, αναφέρθηκε εκτενώς ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης – Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, που έκρινε ότι οφείλουμε ως χώρα να επισπεύσουμε τον ρυθμό για την επίτευξη της ισότητας, η οποία σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τον Παγκόσμιο Δείκτη του Χάσματος μεταξύ των Φύλων για το 2014 θα επιτευχθεί σε 80 χρόνια.
Μιλώντας σε ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων «Γυναίκες στα οικονομικά κέντρα αποφάσεων», επεσήμανε ότι στην έκθεση η Ελλάδα βρίσκεται στην 91η θέση μεταξύ 142 χωρών που αξιολογήθηκαν.
Σύμφωνα με την Eurostat, Τα 2/3 των διευθυντικών στελεχών σε επιχειρήσεις στις χώρες-μέλη της Ένωσης είναι άντρες, ενώ η πλειονότητα των υπαλλήλων, γυναίκες. Ο κ. Κρέτσος, αποδεχόμενος πλήρως τη λογική ότι «σαμποτάρει τον εαυτό του το κράτος που επιθυμεί οικονομική ανάπτυξη αλλά υψώνει εμπόδια στις γυναίκες που εισέρχονται στην αγορά εργασίας» κατέληξε υπογραμμίζοντας, τη βασική διαπίστωση σύγχρονων ερευνών που αναδεικνύουν τη σημασία της ενεργητικής συμμετοχής και της ανάληψης υψηλόβαθμων θέσεων από γυναίκες στην πολιτική διακυβέρνηση και στην οικονομική δραστηριότητα.
«Διαπιστώνεται μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια, εν μέσω κρίσης, το χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών στη χώρα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.
Σύμφωνα, δε, με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τη χώρα, το μισθολογικό χάσμα αντρών-γυναικών το 2010 ανερχόταν στο 15%.
Η ανισότητα σε βάρος των γυναικών δεν αφορά μόνο τις μισθολογικές αποκλίσεις, αλλά και τις διοικητικές.
Την θέση αυτή επικρότησε και η γεν γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα αναφερόμενη στην ανάγκη της διαρκούς ενίσχυσης της θέσης των γυναικών "στις πολλαπλές δυσκολίες λόγω και της κρίσης, που έχουν να αντιμετωπίσουν ώστε να καταφέρουν να γίνουν ουσιαστικοί μέτοχοι της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Η οικονομική ανάπτυξη, έχει ανάγκη από την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να υποεκπροσωπούνται, διότι δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί η πολυπόθητη πρόοδος τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο."