Καυτά ερωτήματα για την «Ομάδα Αλήθειας»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιμένει πως η ενασχόληση των γαλάζιων στελεχών με την «Ομάδα Αλήθειας» γινόταν στον... ελεύθερο χρόνο τους. Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, παραδέχτηκε την έμμισθη σχέση με την εταιρεία των Βαρβιτσιώτη-Ολύμπιου | EUROKINISSI

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για έμμεση ροή κρατικού χρήματος προς τη Ν.Δ. ● Εντείνονται οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητούν διερεύνηση του σκανδάλου από τις Αρχές ● Προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από την κυβέρνηση, που παρέχει πλήρη στήριξη στη δράση του γαλάζιου προπαγανδιστικού μηχανισμού

Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων και τρομερή αμηχανία στην κυβέρνηση έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες αποκαλύψεις, αρχής γενομένης από το ρεπορτάζ του Inside Story και ακολούθως από την «Documento», για το πώς συνδέεται μια ιδιωτική εταιρεία, η Blue Skies εν προκειμένω, με την «Ομάδα Αλήθειας», δηλαδή τον βασικό διαδικτυακό βραχίονα προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας, και στελέχη που εργάζονταν κοντά στο περιβάλλον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος η κυβέρνηση δίνει πλήρη κάλυψη στην «Ομάδα Αλήθειας» με το επιχείρημα «ιδιώτες πληρώνουν ιδιώτες», εντούτοις η Ν.Δ. βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατηγορία της παραβίασης της νομοθεσίας για χρηματοδότηση κομμάτων από ιδιώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα).

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει θέσει σειρά ερωτημάτων για την «Ομάδα Αλήθειας» και τη σχέση της με την Blue Skies, με βασικό το «αν συνεργάτες της χρησιμοποιούσαν περιστρεφόμενες πόρτες από την Blue Skies στη Νέα Δημοκρατία ή το ανάποδο». Μεταξύ άλλων έχει σημειώσει πως «το επιχείρημα της “ιδιωτικής πρωτοβουλίας αγάπης προς τη Νέα Δημοκρατία” μπάζει από παντού», ενώ με αφορμή τις μηνύσεις σε πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Θανάση Γλαβίνα, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως «φοβούνται περαιτέρω αποκαλύψεις, γι’ αυτό και εκβιάζουν με εξώδικα τους πολιτικούς τους αντιπάλους με σκοπό να τους φιμώσουν».

Το Κίνημα Δημοκρατίας ήταν αυτό που πρώτο κινητοποιήθηκε προς την πλευρά της διερεύνησης των καταγγελιών και των δημοσιευμάτων, καταθέτοντας την περασμένη Πέμπτη αναφορά στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής και στον οικονομικό εισαγγελέα. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του κόμματος, «οι δημοσιοποιημένοι ισολογισμοί της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν πως οι ετήσιες αμοιβές προσωπικού του κόμματος μειώθηκαν δραματικά – από 4,3 εκατ. ευρώ το 2015, σε μόλις 670 χιλιάδες ευρώ το 2020. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις υπόνοιες ύπαρξης ενός τριγώνου διαπλοκής, με χρηματοδοτήσεις μέσω ιδιωτικών εταιρειών που μπορεί να συνιστούν παραβίαση της νομοθεσίας περί πολιτικής χρηματοδότησης». Είναι απορίας άξιον το πώς μειώθηκε τόσο δραματικά το μισθολογικό κόστος της Ν.Δ. μέσα σε πέντε χρόνια και ταυτόχρονα συνεχίζει να λειτουργεί ως κόμμα με τόσο ισχυρό μηχανισμό. Για μαζικές απολύσεις που θα δικαιολογούσαν μια τόσο μεγάλη μείωση μισθολογικού κόστους δεν μάθαμε πάντως κάτι τα τελευταία χρόνια, ενώ την περίοδο 2014-2015 είχε γίνει γνωστό πως εκατοντάδες εργαζόμενοι στο κόμμα βρίσκονταν σε αναβρασμό καθώς τους οφείλονταν μισθοί μηνών.

Την περασμένη Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «δημιουργούνται συνθήκες σύγκρουσης συμφερόντων» και ότι «εγείρονται ερωτήματα για τις πραγματικές πηγές χρηματοδότησης της “Ομάδας Αλήθειας”. Μετά και την παραδοχή Κυρανάκη για έμμισθη σχέση με την εταιρεία των Θ. Βαρβιτσιώτη και Γ. Ολύμπιου, το κόμμα της Κουμουνδούρου σχολίαζε χαρακτηριστικά πως «επειδή πολλές “συμπτώσεις” καταγράφονται στην υπόθεση αυτή, οφείλουν άμεσα να ελεγχθούν όλα τα παραδοτέα των συμβάσεων που με αναθέσεις δίδονταν στις εταιρείες που έτρεφαν τον σκοτεινό επικοινωνιακό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας». Για έναν «βρόμικο μηχανισμό και με κρατικό χρήμα, για τον οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει εισαγγελέας, αφού παραβιάζεται ο νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με έλεγχο για το ποια στελέχη της Ν.Δ. ήταν ή είναι ακόμα στο μισθολόγιο της εν λόγω εταιρείας», μίλησε και η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου. Το θέμα ετέθη και στις Βρυξέλλες από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κώστα Αρβανίτη.

Η Νέα Αριστερά έχει επίσης ζητήσει παρέμβαση των Αρχών. «Η έντονη οσμή σκανδάλου, τριγωνικών συναλλαγών και αδιαφανούς διαχείρισης δημόσιου χρήματος καθιστά επιτακτική την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης και των αρμόδιων θεσμικών οργάνων για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης» σημείωνε μετά και την επιβεβαίωση Κυρανάκη για εργασία στη Blue Skies.

Η Ν.Δ. και η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της από την πρώτη στιγμή των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για το θέμα έχουν προσφέρει πλήρη κάλυψη στην «Ομάδα Αλήθειας», επικροτώντας το έργο της αλλά και τις νομικές της κινήσεις κατά πολιτικών που έθεσαν ερωτήματα για τη δράση της. «Καλά κάνουν» είπε ο Παύλος Μαρινάκης σχετικά με τις μηνύσεις, ενώ έχει τονίσει πως η «Ομάδα Αλήθειας» «δεν έχει καμία σχέση, ούτε υπαλληλική, ούτε χρηματοδότησης, ούτε με την κυβέρνηση ούτε με τη Ν.Δ.». Εχει μιλήσει μέχρι και για «πόλεμο λάσπης» σε βάρος της «Ομάδας Αλήθειας» και έχει αναρωτηθεί: «Πρέπει να απολογηθεί κάποιος επειδή μας στηρίζει;».

Αντιφάσεις

Στα ερωτήματα δε για το πώς είναι δυνατόν κάποιοι να εργάζονταν στη Blue Skies και παράλληλα στην «Ομάδα Αλήθειας», κατέφυγε σε λογικές ακροβασίες περί ενασχόλησης στον ελεύθερο χρόνο τους. Και αυτό ενώ μέχρι και οι ίδιοι οι βασικοί διαχειριστές της «Ομάδας Αλήθειας» σε βίντεο για τα δέκα χρόνια λειτουργίας της έλεγαν πως εκεί αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους. Για τον μέσο εργαζόμενο φαντάζει δύσκολο πάντως να παράγεται τόσο περιεχόμενο στον ελεύθερο χρόνο που απομένει μετά από ένα ωράριο πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας υποβάθμισης του θέματος, έχει πει ότι η συζήτηση από την αντιπολίτευση συνεχίζεται αφενός για να αποπροσανατολίσουν τον δημόσιο διάλογο από θετικές ειδήσεις, όπως η επιστροφή ενός ενοικίου, και αφετέρου γιατί, κατά τα λεγόμενά του, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι στη Νέα Δημοκρατία μια κομματική θέση δεν είναι δουλειά, σε αντίθεση όπως υποστηρίζει με κόμματα της Αριστεράς.

Υπουργικό συμβούλιο σήμερα

Συνεδριάζει σήμερα (11 π.μ.), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο, με βασικότερο θέμα στην ατζέντα το νομοσχέδιο για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων, που θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Επίσης, θα παρουσιαστούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΘΟ για την αναμόρφωση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και τη μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης, το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2557 σχετικά με την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων και, τέλος, το ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βουλή: Κοινή ερώτηση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στις Βούτες από

Στη βουλή από τον Φραγκίσκο Παρασύρη και τον Ανδρέα Πουλά η κατάσταση στις Βούτες - …