Η υπουργός κατά την επίσκεψή της στο ανοιχτό εργαστήριο συντήρησης λίθινων αντικειμένων, στην Πέλλα
Αυτοψία Μενδώνη στην Πέλλα
Μετά τη δημοσιοποίηση 9λεπτου βίντεο στο ΤικΤοκ από πολίτη που κατέγραφε μια κατάσταση απόλυτης εγκατάλειψης εντός του αρχαιολογικού χώρου, η υπουργός Πολιτισμού επιχείρησε να αντιστρέψει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας μάλιστα πως το βίντεο είναι «προσβλητικό για την Πέλλα». Είναι όμως έτσι;
Σε εκστρατεία «αναστήλωσης» της φήμης του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας αποδόθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά από βίντεο πολίτη που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα του ΤικΤοκ και έδειχνε τον αρχαιολογικό χώρο να έχει περιέλθει σε οικτρή κατάσταση. Η υπουργός με τις δηλώσεις που έκανε μετά την επιτόπου αυτοψία είπε ότι «δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια το βίντεο» και είδε απλώς καθυστερήσεις σε κάποια έργα… «για διάφορους λόγους»!
Στο διάρκειας περίπου εννέα λεπτών βίντεο υπάρχει η καταγραφή από πλευράς πολίτη –αγνώστων για την ώρα λοιπών στοιχείων, ο οποίος όμως δεν κρύβει καθόλου το πρόσωπό του– της κατάστασης που επικρατεί εντός του αρχαιολογικού χώρου με πινακίδες που αναφέρονται σε εγκαταστάσεις με προϋπολογισμούς εκατομμύριων ευρώ, αλλά που έχουν ερημώσει, και πολλά αγριόχορτα. Επιπλέον καταγράφει το σημείο που είχε σχεδιαστεί ως νέα είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά είναι εγκαταλειμμένο και όποιος θέλει μπορεί να εισέλθει εντός του χώρου χωρίς έλεγχο. Σε όλο το βίντεο ο πολίτης διεκτραγωδεί με καυστικά σχόλια όσα αντικρίζει.
Η υπουργός, συνοδευόμενη από την Μπετίνα Τσιγαρίδα, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, αλλά και τοπικούς πολιτευτές της Ν.Δ. σχολίασε μετά από επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης πως «το βίντεο είναι εξαιρετικά προσβλητικό για την Πέλλα» και ότι «δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να αναλάβω για λογαριασμό της υπηρεσίας οποιαδήποτε ευθύνη, αν ήταν αληθινά αυτά τα οποία παρουσιάστηκαν». Εξήγησε ότι τα κτίρια υποδομής που παρουσιάζονται ως «εγκαταλειμμένα» κατασκευάστηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού πριν από 25 χρόνια (δηλαδή όταν η ίδια ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου;), όταν προβλεπόταν ότι η νέα είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο θα γινόταν από τον χώρο εισόδου στην πόλη κατά την αρχαιότητα. «Κανονικά, για να λειτουργήσουν τα κτίρια όπως είχε σχεδιαστεί, θα έπρεπε να έχει γίνει ένας δρόμος, μία είσοδος, να έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις, να έχει δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης έξω από τη σημερινή πεζογέφυρα, ώστε ο επισκέπτης να μπαίνει στην ίδια οδό και να έχει μπροστά του την ίδια κατεύθυνση που είχε και ο αρχαίος όταν έμπαινε στην πόλη του. Για διάφορους λόγους, αυτό το πράγμα έχει καθυστερήσει»(;) και όχι με ευθύνη του υπουργείου(;). Σημείωσε πάντως ότι οι εικόνες του βίντεο (με κάποια παράθυρα σπασμένα, ή ξηλωμένα μάρμαρα κ.λπ.) αφορούν χώρο που δεν είναι επισκέψιμος, ενώ στο ένα από τα τρία επίμαχα κτίρια λειτουργούν εργαστήρια αντιγράφων του Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων.
Ειδικά για την πινακίδα που σχολιάζεται στο βίντεο, για το έργο Ανάπτυξης Συστημάτων Πληροφόρησης Επισκεπτών σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους –ένα από τα 62 info points σε όλη τη χώρα– με προϋπολογισμό 3.852.000 ευρώ, η υπουργός «κάρφωσε» τον δικαιούχο, τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, που είναι όμως... σε εκκαθάρισή από το 2011. Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, «η τεχνολογία, όπως ξέρετε, ξεπερνιέται πάρα πολύ γρήγορα. Τα μηχανήματα αυτά από το 2015-2016 δεν μπορούσαν πια να ανταποκριθούν, γιατί είχαν αλλάξει τεχνολογίες. Επομένως, η οποιαδήποτε υπόνοια για κακή διαχείριση των χρημάτων δεν υφίσταται»! Σε ό,τι αφορά τις χορτοκοπές η υπουργός ανέφερε ότι δεν ξεκίνησαν ακόμη λόγω των βροχοπτώσεων και είναι προγραμματισμένες τρεις φορές μέχρι το καλοκαίρι.