Οι μπίζνες της οικογένειας Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Ο επιχειρηματίας πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφυγε από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ έχοντας στη βαλίτσα του ντιλ αξίας μεγαλύτερης του ενός τρισ. δολαρίων, προς όφελος των αμερικανικών εταιρειών οπλικών συστημάτων, ενέργειας, υψηλής τεχνολογίας, κρυπτονομισμάτων. Η οικογένειά του δεν έμεινε με το πιάτο αδειανό στο μοίρασμα αυτής της πίτας.

Εβδομάδες πριν ο Τραμπ ξεκινήσει την επίσκεψή του οι γιοι του, Ερικ και Ντόναλντ Τζούνιορ -διαχειριστές του επιχειρηματικού του ομίλου όσο αυτός προεδρεύει- ταξίδεψαν στην περιοχή για να μαζέψουν δουλειές. Ο Ερικ Τραμπ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, σχέδια για την κατασκευή ενός 80ώροφου Πύργου Τραμπ στο Ντουμπάι, τη μεγαλύτερη πόλη των ΗΑΕ, ενώ παρακολούθησε ένα λίαν επικερδές συνέδριο κρυπτονομισμάτων στην περιοχή με τον Ζακ Γουίτκοφ, ιδρυτή της εταιρείας κρυπτονομισμάτων της οικογένειας Τραμπ, World Liberty Financial, και γιο του απεσταλμένου του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ.

Εταιρείες της περιοχής είχαν σπεύσει νωρίτερα να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τους Τραμπ καταβάλλοντας τον οβολό τους στη World Liberty Financial. Η DWF Labs, που εδρεύει στα ΗΑΕ, προχώρησε στην αγορά tokens της εταιρείας του Τραμπ, αξίας 25 εκατ. δολαρίων, ενω η MGX, επενδυτική εταιρεία που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΑΕ, συμφώνησε από την πλευρά της να χρησιμοποιήσει το κρυπτονόμισμα για επένδυση 2 δισ. δολαρίων στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance. Η οικογένεια Τραμπ απήλαυσε φυσικά μερίδιο από κάθε δολάριο που επενδύθηκε.

Ωστόσο, τα επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογένειας στην περιοχή περιλαμβάνουν κυρίως συμφωνίες αδειοδότησης σε ξένους κατασκευαστές που συνεργάζονται με τον Οργανισμό Τραμπ και πληρώνουν για τη χρήση της επωνυμίας Τραμπ.

Η Ιβάνκα Τραμπ με τον σύζυγό της, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος στην επενδυτική του εταιρεία διαχειρίζεται σημαντικά κρατικά κεφάλαια της Σαουδικής Αραβίας | AP Photo/Paul Sancya

Νέες συμφωνίες

Οι ισχυροί επιχειρηματικοί δεσμοί της οικογένειας Τραμπ με τη Μέση Ανατολή δεν είναι κάτι καινούργιο. Κρατούν από τα βάθη της προηγούμενης δεκαετίας και έχουν υπερτριπλαστιαστεί από την πρώτη προεδρική θητεία του πλανητάρχη. Μετά την επανεκλογή του δε αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και η νέα συμφωνία για την κατασκευή πολυτελούς θερέτρου γκολφ στο Κατάρ, σε συνεργασία με την Qatari Diar, μια εταιρεία ακινήτων που υποστηρίζεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ.

Η οικογένεια Τραμπ μισθώνει το εμπορικό της σήμα σε ακόμη δύο νέα έργα ακινήτων στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία με την Dar Global, μια εταιρεία ανάπτυξης πολυτελών ακινήτων με έδρα το Λονδίνο, θυγατρική της ιδιωτικής σαουδαραβικής εταιρείας ακινήτων Al Arkan. Ο Οργανισμός Τραμπ συνεργάζεται με την Dar Global και στον Πύργο Τραμπ που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας όπως και στην κατασκευή πολυτελούς θερέτρου στο Ομάν, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βίλες και γήπεδα γκολφ. Εκτός των παραπάνω υπάρχει όμως και η LIV Golf, μια λίγκα επαγγελματικού γκολφ η οποία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και έχει στενές επιχειρηματικές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο καθώς πραγματοποιεί τουρνουά στα θέρετρά του.

Επίσης τα τελευταία χρόνια το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο οικοδεσπότης του Τραμπ στο πρόσφατο ταξίδι του εκεί, πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επένδυσε 2 δισ. δολάρια σε εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που ίδρυσε ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Ο Κούσνερ και ο πρίγκιπας ανέπτυξαν στενή προσωπική σχέση όταν ο πρώτος διετέλεσε σύμβουλος του Τραμπ στην πρώτη θητεία. Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης τον Ιανουάριο επένδυση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων στις ΗΠΑ από την εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων DAMAC Properties, επικεφαλής της οποίας είναι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας του Ντουμπάι, Χουσεΐν Σατζουάνι. Ο Τραμπ παρουσίασε την επένδυση ως αναγκαία για την τεχνολογική και οικονομική θέση της χώρας και όχι για την οικογενειακή του επιχείρηση. Ωστόσο ο Σατζουάνι ήταν στενός επιχειρηματικός εταίρος του Τραμπ και της οικογένειάς του πολύ πριν από τις εκλογές του 2016.

Σύγκρουση συμφερόντων

Καθώς οι δουλειές του προέδρου στη Μέση Ανατολή αυξάνονται μετά την επανεκλογή του, εντείνονται και οι ανησυχίες για το αν ο Αμερικανός πρόεδρος ενεργεί τελικά στην περιοχή για το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών ή του πορτοφολιού του. Οι επικριτές του μιλούν για καραμπινάτη σύγκρουση συμφερόντων και αναρωτιούνται αν η εξωτερική πολιτική του γίνεται τελικά έρμαιο των οικονομικών δεσμών του στην περιοχή και βέβαια μέσο για τον περαιτέρω πλουτισμό της οικογένειάς του.

Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Αμερικανοί πρόεδροι πραγματοποιούν συνήθως το πρώτο τους ταξίδι στο εξωτερικό σε έναν στενό σύμμαχο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι περισσότεροι πρόεδροι έκαναν το πρώτο τους ταξίδι στο Μεξικό, τον Καναδά ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Τραμπ επέλεξε τόσο το 2017 όσο και τώρα τη Σαουδική Αραβία. Και αυτό ίσως να μην είναι άμοιρο της απληστίας του.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Εκδήλωση: «Ο ρόλος των ΜΚΟ στο κοινωνικό κράτος»

Συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος των ΜΚΟ στο κοινωνικό κράτος: Ζωτικό συμπλήρωμα ή συστημικό υποκατάστατο;» …