Ζητούμενο η παύση πυρός στην πολύπαθη Γάζα, καθώς τα μηνύματα των διάφορων πλευρών είναι αντικρουόμενα.
Αλαλούμ επικρατεί τις τελευταίες ώρες, σχετικά με μια νέα πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία φέρεται να εκπόνησε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ. ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν επιδοθεί σε «παιχνίδι διαρροών», χωρίς να είναι εμφανές το τι ακριβώς έχει συμβεί.
Καταρχάς το Reuters (επικαλούμενο Παλαιστίνιο αξιωματούχο που πρόσκειται στη Χαμάς) δημοσίευσε ότι η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση συμφώνησε με την πρόταση Γουίτκοφ για εκεχειρία, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 10 Ισραηλινών ομήρων, 70 ημέρες κατάπαυση του πυρός, καθώς και την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων.
Ωστόσο, λίγο αργότερα (πάλι) το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι Ισραηλινός αξιωματούχος απέρριψε τη φερόμενη πρόταση, υποστηρίζοντας ότι καμία υπεύθυνη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί μια τέτοια συμφωνία, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι η συμφωνία ταιριάζει με αυτήν που πρότεινε ο Γουίτκοφ.
Ακολούθησε το Al Jazeera, το οποίο ανέφερε ότι αμερικανική πηγή χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Χαμάς ως «ανακριβείς». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Γουίτκοφ δήλωσε ότι η Χαμάς δεν έχει συμφωνήσει με την πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των συνομιλιών, καθώς και πως αυτό που έχει δει από την παλαιστινιακή οργάνωση είναι «απογοητευτικό και εντελώς απαράδεκτο».
Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, το Ισραήλ αναμένεται να συναινέσει σε μια προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που θα επιτρέψει την επιστροφή τού ήμισυ των ομήρων (ζωντανών και νεκρών) να επιστρέψουν στον τόπο τους. Μάλιστα, η «συμβουλή» του απεσταλμένου των ΗΠΑ φέρεται να είναι ότι η Χαμάς «θα πρέπει να αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία» στην οποία έχει συναινέσει το Ισραήλ.
Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα που προκύπτουν από τις διαρροές είναι αντικρουόμενα, αποτυπώνοντας όχι μόνο τη μεγάλη δυσκολία που υπάρχει για επίτευξη εκεχειρίας, αλλά και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση που επιχειρεί η κάθε πλευρά.