Συγχωνεύσεις αλλά και καταργήσεις οργανισμών και νομικών προσώπων προ των πυλών στο Δημόσιο, ενώ έρχονται και μετακινήσεις υπαλλήλων από υπηρεσίες οι οποίες αναμένεται να απορροφηθούν από άλλες δομές – ορισμένες είναι προδιαγεγραμμένο να έχουν αναγκαστικό χαρακτήρα αλλά θα επιχειρηθεί «να γίνουν με ήπιο τρόπο».
Μοριοδότηση και προϋπηρεσία
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, μίνι «εμπλοκή» στο σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων και την επιλογή προϊσταμένων οδήγησε σε καθυστέρηση στη δημοσιοποίησή του – αναμένεται από ημέρα σε ημέρα.
Παρατηρήθηκε από ειδικούς – ασκήθηκε και πολιτική κριτική εκ των έσω από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ότι στα νέα κριτήρια για θέσεις υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση (πριμοδότηση) σε διατελέσαντες επικεφαλής σε διευθυντικές θέσεις του Δημοσίου. Παράλληλα εντοπίστηκε ότι διαμορφώνεται ένας ιδιότυπος αποκλεισμός σε βάρος όσων έχουν βασικό πτυχίο ΑΕΙ (μη μοριοδότηση του βασικού τίτλου σπουδών ΠΕ και ΤΕ) στη λογική ότι αποτελεί τυπικό προσόν για διευθυντική θέση. Επίσης διαπιστώθηκε ότι «χάνεται» κάθε κίνητρο ανέλιξης για το μεγάλο πλήθος κατόχων απολυτηρίου λυκείου στο Δημόσιο. Ετσι υπάρχουν προτάσεις για όλα αυτά. Τίθεται, μεταξύ άλλων, πρόταση διάταξης με την οποία να μπορούν να εντάσσονται στο υπό σύσταση Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης πτυχιούχοι με 20ετή πραγματική δημόσια υπηρεσία. Επίσης προτείνεται η διάκριση του χρόνου απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών όλων των βαθμίδων, αν δηλαδή ο τίτλος αποκτήθηκε πριν ή μετά την υπαλληλική ιδιότητα, αν προσμετρούνται οι εκπαιδευτικές άδειες κ.ά.
Πάντως, μία από τις σημαντικές προβλέψεις του νέου σχεδίου νόμου, η οποία έρχεται για πρώτη φορά, όπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Βερναρδάκης, είναι η αναγνώριση στον δημόσιο υπάλληλο της εργασιακής εμπειρίας του στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον είναι συναφούς αντικειμένου με την υπηρεσία του. Πρόκειται κυρίως για υπαλλήλους που είχαν εργασθεί πιο πριν ως δικηγόροι, οικο-νομολόγοι, ελεγκτές, λογιστές κ.ά.
Σαρωτικές αλλαγές
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», η κυβέρνηση, με τη βοήθεια της πάλαι ποτέ Task Force, των Γάλλων εμπειρογνωμόνων, ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές. Ηδη στο κυβερνητικό μικροσκόπιο έχουν τεθεί φορείς στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα η χρησιμότητα των οποίων αμφισβητείται. Και αυτό είτε λόγω αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και έλλειψης αντικειμένου είτε λόγω γενικότερων αλλαγών στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση από «Το Βήμα» αν υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένη λίστα φορέων προς συγχώνευση / κατάργηση, δεν δίστασε όμως να φέρει παράδειγμα: «Εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάργησης του ΔΟΑΤΑΠ» είπε για τον αρμόδιο σχετικά με την αναγνώριση τίτλων σπουδών της αλλοδαπής οργανισμό. Και αυτό με την έννοια, όπως τόνισε, ότι με τις απλοποιήσεις διαδικασιών οι ανάγκες αναγνώρισης πτυχίων μπορούν να διεκπεραιώνο-νται από άλλη (ή άλλες) υφιστάμενη υπηρεσία με διεύρυνση αρμοδιοτήτων. «Και βέβαια χωρίς απολύσεις» συμπλήρωσε.
Ο ανασχεδιασμός, πάντως, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προϋποθέτει οργανογράμματα σε όλο το Δημόσιο και θα προχωρήσει με βάση τη συνολική εικόνα που θα έχει μπροστά του το υπό ενεργοποίηση Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
Αμεσα το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει εντολή, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων, τους ΟΤΑ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) να καταρτίσουν και να αποστείλουν στην κεντρική διοίκηση οργανογράμματα καθορίζοντας αναλυτικά και αριθμό θέσεων εργασίας. Ετσι θα γίνει εφικτή και αποτελεσματική, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, η εφαρμογή της κινητικότητας υπαλλήλων, οριζοντίως και καθέτως, σε όλο το Δημόσιο.
Με προσόντα στελέχους σχεδόν οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι
Οι στατιστικολόγοι έχουν πέσει πάνω στο σχέδιο νόμου ώστε να καταγράψουν τον πληθυσμό δη-μοσίων υπαλλήλων που μπορεί να ενταχθεί στο Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης. Ετέθησαν στο μικροσκόπιο 273.315 υπάλληλοι Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υπο-χρεωτικής Εκπαίδευσης. Από αυτούς, οι 99.715 είναι δημόσιοι υπάλληλοι ΔΕ και 33.728 ΥΕ. Για τους υπαλλήλους ΔΕ αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη ώστε, έστω υπό προϋποθέσεις, να μπορούν να φτάσουν ως τη θέση του τμηματάρχη.
Από τους υπολοίπους, οι 76.851 υπάλληλοι είναι ΠΕ και οι 49.019 ΤΕ. Οι δύο αυτές κατηγορίες (125.870 υπάλληλοι) αποτελούν συνολικά το 45,05%, σχεδόν το μισό υπαλληλικό προσωπικό, το οποίο φιλοδοξεί να ανελιχθεί και να ενταχθεί στο Μητρώο Στελεχών. Γι’ αυτό η μοριοδότηση για την επιλογή στελεχών στο νέο σχέδιο θα επιχειρήσει να μην τους… συνθλίψει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προ έτους ανάλυση στοιχείων του Μητρώου Απογραφής Ανθρώπινου Δυναμικού είχαν καταγραφεί περίπου 30.000 υπάλληλοι με μεταπτυχιακό και διδακτορικά. Αυτοί είναι η «μαγιά» για το Μητρώο, τη δεξαμενή από όπου θα αντληθούν στελέχη για την κάλυψη δι-ευθυντικών θέσεων. Επίσης στο Μητρώο Στελεχών, αν θέλουν, θα μπορούν να μετέχουν οι περίπου 10.000 μέλη ΔΕΠ, οι περίπου 1.700 της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι έλληνες πανεπιστημιακοί σε ανώτατα ιδρύματα του εξωτερικού καθώς και όσοι, εκτός Δημοσίου, είναι κάτοχοι διδακτορικών διπλωμάτων.
Προβλέπεται επίσης η ενεργοποίηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης για τη Δημόσια Διοίκηση, το οποίο, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, θα επικυρώσει τις αλλαγές. Ηδη συγκροτείται εκ νέου η σύνθεσή του και θα οριστούν άμεσα τα μέλη της ομάδας υ-ποστήριξης του έργου του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τροποποιείται εκ νέου το οργανόγραμμα υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών που είναι αρμόδιες για τη διοικητική ανασυγκρότηση. Επίσης έχει αποφασιστεί να επανεξετασθεί το οργανόγραμμα των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, με δεδομένο ότι οι αλλαγές επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ βρήκαν πλήθος αντιδράσεων ενώ η εφαρμογή τους έχει αναδείξει προβλήματα και αποδιοργάνωση. Επίσης, μεταξύ άλλων, ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένει πεδίο του λεγόμενου «εξορθολογισμού», που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και συρρ-κνωση τμημάτων και ειδικοτήτων.