Mε αυτοκίνητα στα οποία δεν έχει γίνει έλεγχος εδώ και ένα χρόνο περίπου, κυκλοφορούν οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει φροντίσει να καταβληθούν τα χρήματα που απαιτούνται για τα λειτουργικά έξοδα του προγράμματος των δέκα τελευταίων μηνών. Όσους μήνες, δηλαδή, έχουν μείνει απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι του προγράμματος.
Σύνταξη εκθέσεων στις οποίες θα αναφέρονται τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του προγράμματος από κάθε περιοχή, ζήτησε από τους εκπροσώπους τους ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου. Τα έγγραφα πρόκειται να έχει ο υπουργός στα
χέρια κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που πρόκειται να γίνει με εκπροσώπους των σωματείων. Σημειώνεται ότι η συνάντηση αυτή έχει προγραμματιστεί με αφορμή την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το ότι θα λυθούν τα προβλήματα αυτά, όπως άλλωστε δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα με τους μισθούς. Ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου, Στρατής Γεωργέλλης, με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
«Οι εργαζόμενοι, μήνες απλήρωτοι, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, καλούνται να κάνουν τη δουλειά τους, να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες άτομα σε όλο το νησί, χωρίς να έχουν εργαλεία», είπε χαρακτηριστικά.
Οι ελλείψεις…
Όσον αφορά στα εργαλεία για τα οποία έγινε λόγος από τον κ. Γεωργέλλη, σε αυτά περιλαμβάνονται τα υλικά φαρμακείου που απαιτούνται για τη φροντίδα των δικαιούχων του προγράμματος. Ακόμη, εξ αιτίας της έλλειψης χρημάτων, έχει να γίνει σέρβις εδώ και μήνες στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του προγράμματος, που σημαίνει ότι δεν έχουν ελεγχθεί φρένα, δεν έχουν αλλαχτεί λάστιχα κ.τ.λ.. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέτονται σε κίνδυνο οι ζωές των ανθρώπων που επιβιβάζονται σε αυτά - και όχι μόνο -, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για ατύχημα.
Ακόμη, υπάρχει θέμα και με τα καύσιμα των αυτοκινήτων, που είναι απαραίτητα για την κίνησή τους. Ο Δήμος και ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου - που είναι φορέας υλοποίησης του προγράμματος -, όπως είπε ο κ. Γεωργέλλης, έχει αναλάβει μέρος των εξόδων, ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες που υπάρχουν.
Χωρίς τίποτα!
Ούτε το απαραίτητο υλικό για τις διοικητικές εργασίες υπάρχει. «Δεν έχουμε γραφική ύλη, δεν έχουμε υπολογιστές για να κάνουμε τη δουλειά μας και αυτοί που υπάρχουν, παρουσιάζουν προβλήματα.»
Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, είπε ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί, παρά τις όποιες εκκλήσεις, όπως άλλωστε παρατηρείται και με την πληρωμή τους, που καρκινοβατεί. Έσπευσε δε να υπενθυμίσει ότι οι αρμόδιοι τους είχαν πει την τελευταία φορά ότι η καταβολή των δεδουλευμένων θα γινόταν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, ωστόσο για ακόμη μία φορά παραπέμπουν τους εργαζομένους στις ελληνικές καλένδες.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, πριν από ένα μήνα περίπου, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Κώστα Ασκούνη, ζητούσε να μην υπάρξει καμμιά παράταση του συγκεκριμένου προγράμματος αν πρώτα δεν εξοφληθούν όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την εκτέλεσή του κατά το διάστημα 1/1/2013 - 30/9/2013. Μάλιστα, ζητούσε τη ρητή έγγραφη δέσμευση ότι θα προκαταβάλλονται τα χρήματα στα ταμεία των φορέων υλοποίησης. Προφανώς μία τέτοια είδους κίνηση αποσκοπούσε στο να μη διαιωνιστεί η κατάσταση που ήδη υπήρχε, ωστόσο παρά τη συγκεκριμένη παρέμβαση, αποτέλεσμα όπως γίνεται φανερό δεν υπήρξε.