Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί, αποφάσισε τη μόνιμη διαγραφή της εταιρείας υποδημάτων “Περί-πατήματος” και του ιδιοκτήτη της, Χάρη Τσάτουρα, της γνωστής οικογενείας. Το σκεπτικό της απόφασης βασίστηκε στο γεγονός ότι ο κ. Τσάτουρας ήταν απολύτως συνεπής στις εργοδοτικές του υποχρεώσεις, απέναντι στο προσωπικό που απασχολεί.
Η εταιρεία “Περί-πατήματος” ιδρύθηκε το 1975, από τον μικρασιατικής καταγωγής Περικλή Τσάτουρα, πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη. Ξεκίνησε από τον Κεραμικό, ως ένα μικρό τσαγκάρικο επιδιόρθωσης γυναικείων και ανδρικών υποδημάτων και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει μια από τις βασικές εξαγωγικές ελληνικές βιομηχανίες, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 52 εκατ. ευρώ ετησίως και κέρδη προ φόρων που υπολογίζονται στα 17 εκατ. ευρώ περίπου. Η εταιρεία εξάγει υποδήματα μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, Αργεντινή και Κίνα, διαθέτει μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής στην Κοζάνη και απασχολεί περί τους 250 εργαζομένους.
Αν και πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα επιτυχημένο ελληνικό business story, ο κ. Τσάτουρας και η εταιρεία του βρέθηκαν σε δυσμένεια πριν από περίπου ένα χρόνο όταν κατέφτασαν στα γραφεία του ΣΕΒ οι πρώτες καταγγελίες εις βάρος του.
Σύμφωνα με την αναφορά, η οποία κατατέθηκε στα πρακτικά της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του ΣΕΒ και έχει στη διάθεσή του Το Μπλομπ, αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι ο κ. Τσάτουρας ο νεότερος, από το 1993, που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, έως και σήμερα:
Πλήρωνε κανονικά στην ώρα τους του μισθούς στους υπαλλήλους του
Έδινε παχυλά μπόνους παραγωγικότητας
Κατέβαλε υπερωρίες
Είχε ασφαλισμένους στο ΙΚΑ όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους του
Πιο συγκεκριμένα:
Κατά το διάστημα 2009-2013, εν μέσω κρίσης, το προσωπικό του μειώθηκε μόλις κατά τρία άτομα, τα οποία αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης
Έδωσε μισθολογική αύξηση στους εναπομείναντες της τάξης του 15%
Χαρακτηριστικές είναι και οι μαρτυρίες εφοριακών αλλά και ελεγκτών του ΙΚΑ και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που περιγράφουν γλαφυρά το σοκ τους όταν μετά από εξονυχιστικό έλεγχο στην εταιρεία “Περι-πατήματος” διαπίστωσαν ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη.
Το Μπλομπ επικοινώνησε με τον κ. Τσάτουρα, ο οποίος ομολόγησε ότι η εταιρεία του δεν είχε πάρει ποτέ επιδότηση μέσω του παλιού αναπτυξιακού νόμου και παρείχε αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι το εργοστάσιό του στην Κοζάνη δεν είναι “φάντασμα”.
Όπως μας ανέφερε, πριν μερικούς μήνες είχε κληθεί στα γραφεία του ΣΕΒ όπου του έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις. “Χαλάς την πιάτσα μου είπαν” αναφέρει. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «στον κ. Τσάτουρα δόθηκε εύλογο χρονικό περιθώριο 6 μηνών προκειμένου να συμμορφωθεί με τους άγραφους κανόνες του ΣΕΒ». Του ζητήθηκε προβεί στις απαραίτητες απολύσεις (50% του προσωπικού), να πάρει στη θέση τους νέους άνεργους τους οποίους θα απασχολούσε με 1 ευρώ την ώρα και θα τους είχε ανασφάλιστους και επίσης να αφήσει το προσωπικό του απλήρωτο για τουλάχιστον δύο μήνες, απειλώντας τον σε διαφορετική περίπτωση με οριστική διαγραφή από το μητρώο του ΣΕΒ.
Ο κ. Τσάτουρας κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε της συνεδρίας του δ.σ. του ΣΕΒ δεν κατάφερε να παράσχει τα απαραίτητα στοιχεία. Επιπροσθέτως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας δεν έδειξε καμία μεταμέλεια αφού δήλωσε κατηγορηματικά ότι αρνείται να απολύσει τον οποιοδήποτε από τη στιγμή που η εταιρεία του παραμένει κερδοφόρα. Ως εκ τούτου ο επιχειρηματίας διεγράφη οριστικά από τον ΣΕΒ και του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 120.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Σχόλια