«Οι δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ.» Αυτό τονίζει με το υπ’ αριθ. 42128/15.12.2015 έγγραφό του το ΥΠΕΣΔΑ, σχετικά με το ωράριο του προσωπικού των ωδείων που λειτουργούν στο πλαίσιο δημοτικών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα επισημαίνει τα εξής:
«Ως εκ τούτου, για όσα θέματα δεν έχουν υπαχθεί ρητώς στα ισχύοντα για τους φορείς του δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ (π.χ. προσλήψεις, μισθολόγιο) εξακολουθούν να διέπονται από τα οριζόμενα στο Δημοτικό Κώδικα, τον Κανονισμό Υπηρεσιών/Προσωπικού τους, τις σχετικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας (όχι όμως της ΣΣΕ της ΠΕΜ-ΟΤΑ Π.Κ. 4/14.07.2015, η οποία αναφέρεται στους μουσικούς των ΟΤΑ), καθώς και τις ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι προβλέψεις του άρθρου 41 του ν.3979/2011, περί πλήρους ωραρίου σαράντα ωρών, δεν έχουν επεκταθεί στα ΝΠΙΔ των ΟΤΑ. Θα πρέπει να εξετάζεται κάθε φορά εάν από τον οικείο Κανονισμό ή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας γίνεται παραπομπή στο ωράριο του προσωπικού των ΟΤΑ.
Σημειωτέον ότι με το β.δ. 16/1966 καθορίζεται το ανώτατο όριο ωρών διδασκαλίας και όχι το πλήρες ωράριο του διδακτικού προσωπικού. Στους ΟΤΑ ως πλήρες ωράριο του διδακτικού προσωπικού λογίζεται εκείνο των σαράντα ωρών.»