Οι αλλαγές Φίλη σε σχολεία και πανεπιστήμια

filis

Τις σκέψεις του για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εισάγονται οι μαθητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποκάλυψε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

«Το θέμα της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συναρτάται με την αλλαγή του Λυκείου» επισήμανε σε συνέντευξή του στα «Νέα», τονίζοντας ωστόσο πως οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται χρόνο και η συζήτηση γύρω από το θέμα δεν θα πρέπει να γίνει βιαστικά.

Όπως ανέφερε, οι κινήσεις των φοιτητών στα θέματα των μετεγγραφών θα δώσουν μια εικόνα για το πού πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση, δευτερευόντως, σε αυτό το θέμα, φτιάχνοντας μια «νέα συνολική ρύθμιση».

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε επίσης στο Ασφαλιστικό, το οποίο χαρακτήρισε «μητέρα των μαχών», και τόνισε πως η λύση του ζητήματος θα έχει ως επακόλουθο να φύγει η χώρα από «τη στενωπό της λιτότητας και να προχωρήσει σταδιακά στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους».

Ως κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης ο υπουργός Παιδείας έθεσε την ακεραιότητα των κύριων συντάξεων, επισημαίνοντας πως από την αρχή της εφαρμογής των μνημονίων οι συνταξιούχοι έχουν χάσει το 40% των αποδοχών τους, χωρίς αυτό να έχει αποφέρει κάτι στο ασφαλιστικό σύστημα. «Πρέπει να αναζητήσουμε τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού στην αύξηση των εσόδων και βεβαίως στην ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των κόκκινων δανείων, ο κ. Φίλης τόνισε ότι δεν το θεωρεί εξίσου σημαντικό με το Ασφαλιστικό, καθώς δεν αφορά όλη την κοινωνία, παρά ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες. «Θα επιμείνουμε στη θέση μας, τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας να μη γίνουν τροφή για τους γύπες των αγορών» είπε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Φίλης έκανε άνοιγμα σε δυνάμεις της «αντινεοφιλελεύθερης Κεντροαριστεράς» αλλά και της Σοσιαλδημοκρατίας, καθώς, όπως σχολίασε, έχει πλέον ωριμάσει η ανάγκη στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει τη βοήθεια αυτών των δυνάμεων στην πρωτοβουλία αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος αλλά και στις ρυθμίσεις για το «άναρχο τοπίο του χώρου των ΜΜΕ».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βασίλη Λεβέντη, ο κ. Φίλης απέκλεισε κάτι τέτοιο. Χαρακτήρισε την Ένωση Κεντρώων «βραχύβια κοινοβουλευτικά», ενώ σημείωσε πως «δεν παραπέμπει σε κάποιο συγκροτημένο ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα». Αν και παραδέχτηκε ότι ο Βασίλης Λεβέντης έχει ανθεκτικότητα και διάρκεια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλονται «στην κρίση της πολιτικής και στην ανάδυση σχημάτων στα οποία κατευθύνεται η επικίνδυνη κατάσταση της α-πολιτικής».

Τέλος, ως προς το χρέος, ο κ. Φίλης είπε πως οι δανειστές έχουν δεσμευτεί να ανοίξουν το θέμα μετά το επιτυχές πέρας της πρώτης αξιολόγησης και ότι η κυβέρνηση προσβλέπει «σε μια συμφωνία που για πρώτη φορά θα δημιουργήσει προϋποθέσεις δίκαιης αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος».

Αναφέρθηκε σε «δυνάμεις που αντιδρούν» στα παραπάνω, φέρνοντας στο προσκήνιο τις προτάσεις Σόιμπλε για προσωρινό Grexit ή για μικρότερη ζώνη Σένγκεν. «Πρόκειται για αντιλήψεις που επιχειρούν να συρρικνώσουν την ευρωζώνη σε ένα κλαμπ λίγων πλούσιων χωρών υπό γερμανική επιρροή» είπε ο υπουργός Παιδείας και αντέτεινε πως ο ακρωτηριασμός της Ευρώπης ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» - κάτι που καθιστά την εξεύρεση λύσης για το ελληνικό χρέος «επιτακτική ανάγκη».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φιντάν: Δηλώσεις για Αιγαίο και ελληνοτουρκικά

«Αυτήν τη στιγμή, σχεδιάζεται η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας στο …