Σε εξέλιξη είναι η διαβούλευση για την έγκριση µέχρι και 50 στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης στις οποίες θα συμμετέχουν Δήµοι και Τοπικές Κοινότητες έως 15.000 κατοίκους, με προτεραιότητα για τις ιδιωτικές επενδύσεις να έχουν οι αγρότες, άνεργοι και οι γυναίκες.
Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων σε μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν ξεκίνημα ή να εκσυγχρονίσουν τις ήδη υφιστάμενες που δραστηριοποιούνται στον αγροτουρισµό, στην οικοτεχνία, στη βιοτεχνία και στις υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές της χώρας, τις οποίες θα χρηματοδοτεί το νέο Leader που ανοίγει μέσα στο α’ εξάμηνο του 2016, στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με επενδυτικές επιδοτήσεις προϋπολογισμού έως 600.000 ευρώ.
Οι δαπάνες που θα καλύπτει το Leader θα είναι οι εξής:
-Δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως οικοδομικών εργασιών κ.λπ.
-Δαπάνες διαµόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας της επιχείρησης.
-Δαπάνες αγοράς νέου µηχανολογικού εξοπλισμού.
-Δαπάνες µεταφοράς και εγκατάστασης.
-Δαπάνες αγοράς λοιπού εξοπλισμού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και αγοράς οχημάτων για τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού.
-Δαπάνες συνδεόμενες µε τα ανωτέρω όπως, αµοιβές µηχανικών και συµβούλων.
-Δαπάνες προβολής και προώθησης, όπως η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων.
-Δαπάνες αγοράς ειδικών επαγγελματικών µέσων µεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών.
-Δαπάνες για την κάλυψη του κόστους µελέτης-εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σημάτων και πιστοποίησης.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν είναι:
-Μεταποίηση και συσκευασία αγροτικών προϊόντων
-Οικοτεχνία Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
-Επιχειρήσεις παραγωγής ειδών διατροφής µετά την α΄ µεταποίηση
-Χώροι εστίασης και αναψυχής
-Επιχειρήσεις καταλυμάτων
-Επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού Τουριστικά γραφεία
-Επιλέξιμες δαπάνες
Τα είδη των τροφίμων Οικοτεχνικής παρασκευής
Α) Προϊόντα δηµητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά
Β) Προϊόντα φυτικής προέλευσης µε ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, µαρµελάδες, κομπόστες , ζελέ φρούτων, παστέλια µε ξηρούς καρπούς, πετιμέζι , µουσταλευριά.
Γ) Προϊόντα µε παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, µπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α. τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων.
∆) Προϊόντα διατηρημένα µε αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα , τουρσιά, σάλτσες.
Ε) Προϊόντα διατηρηµένα µε ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
ΣΤ) Προϊόντα µε µέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, µαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα
Ζ) Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι
Σχόλια