Τις διαδικτυακές επικοινωνίες των υπαλλήλων του εν ώρα εργασίας, μπορεί νόμιμα πια να παρακολουθεί ένας εργοδότης, με το σκεπτικό πως "Δεν είναι καταχρηστικό ένας εργοδότης να θέλει να επαληθεύσει ότι οι εργαζόμενοι εκτελούν τα επαγγελματικά καθήκοντά τους εν ώρα εργασίας".
Αυτή ήταν μετά από 9 χρόνια, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ασχολήθηκε με το θέμα και δημιούργησε Ευρωπαικό δεδικασμένο, μετά την προσφυγή Ρουμάνου πρώην υπαλλήλου, που απολύθηκε τον Αύγουστο του 2007, επειδή συνομιλούσε διαδικτυακά.
Το ΕΔΑΔ στην απόφασή του, απέρριψε την προσφυγή και δικαίωσε τον εργοδότη, που έλεγξε τον λογαριασμό του νεαρού μηχανικού επικαλούμενος ανησυχία ότι συνομιλούσε με πελάτες, εξηγώντας το δικαστήριο ότι η απόφασή του ελήφθη, με βάση τον κανονισμό της εν λόγω εταιρείας τον οποίο γνώριζε ό εργαζόμενος, ότι "απαγορεύεται η χρήση τέτοιων προγραμμάτων για προσωπικούς σκοπούς".
Να τονιστεί ότι η απόφαση ήταν αρνητική και από τα Δικαστήρια της Ρουμανίας, στο αίτημα του εργαζόμενου-μηχανικού, ότι ο εργοδότης του τον απέλυσε αφού πρώτα καταπάτησε το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής του.