Η τεχνολογία δεν είναι πάντα σύμμαχος της εργατικής τάξης, η οποία εκτός από την οικονομική κρίση, καλείται να αντιμετωπίσει σε έναν άνισο αγώνα, τα ρομπότ, που μέχρι το 2020 θα καταλάβουν 5,1 εκατομμυρίων θέσεις εργασίας, οδηγώντας στο μηδέν αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων!
Αυτό προκύπτει από την ανάλυση (Future of Jobs) του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που παρουσιάστηκε στο Νταβός και αφορά κυρίως τις 15 από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, που έχουν και τα χρήματα για την απόκτηση των νέων εργαζόμενων, που στοιχίζουν πανάκριβα, μόνο στην αγορά τους....Μετά έχουν μηδενικό κόστος....Αυτές όμως οι οικονομίες, αντιπροσωπεύουν το 65% του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως.
Εκτιμάται μάλιστα πως θα επηρεαστούν όλοι οι τομείς, ωστόσο κάποιοι περισσότερο και κάποιοι λιγότερο, με την Υγεία να πλήττεται πολύ (λόγω τηλεϊατρικής), όπως και οι τομείς της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών. Παράλληλα όμως, θα αυξηθεί η ζήτηση για εργαζομένους με δεξιότητες υψηλής τεχνολογίας/ κατάρτισης, περιλαμβανομένων data analysts.
Στην έρευνα επισημαίνονται οι προκλήσεις τις οποίες συνιστά η είσοδος των νέων τεχνολογιών στην αγορά εργασίας, που συνεπάγονται αυτοματοποίηση, εξαφανίζοντας ανθρώπινες θέσεις εργασίας, από τον κατασκευαστικό τομέα μέχρι την υγεία. Σημειώνεται πως ο ILO (International Labor Organization), ήδη προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας κατά 11 εκατ. ως το 2020.
Τα 2/3 των προβλεπομένων απωλειών αναμένεται να έχουν να κάνουν με δουλειές γραφείου και διοικητικούς τομείς, καθώς «έξυπνες» συσκευές αναλαμβάνουν εργασίες ρουτίνας. Από πλευράς του, το WEF κάνει λόγο για μια «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», που περιλαμβάνει τη ρομποτική, τη νανοτεχνολογία, την 3D εκτύπωση και τη βιοτεχνολογία.
Πάντως κατά τις εκτιμήσεις του WEF, θα χαθούν συνολικά 7,1 εκατ. θέσεις εργασίας, που θα αντισταθμιστούν από 2 εκατ. νέες θέσεις ως το 2020.