Τα δικαιώματα των ανασφάλιστων

anasf

Από τις 21 Ιουλίου του 2014, οι ανασφάλιστοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε πρωτοβάθμια και φαρμακευτική περίθαλψη, αφού η επίσκεψη στους γιατρούς είναι δωρεάν.

Για τα φάρμακα εκδίδεται ηλεκτρονική συνταγή και ο ανασφάλιστος θα μπορεί να τα αγοράζει πληρώνοντας συμμετοχή, όπως και ο ασφαλισμένος. Επίσης θα παρέχονται δωρεάν στους ανασφάλιστους, τα φάρμακα που προβλέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο για δωρεάν παροχή.

Βέβαια, με το νέο πλαίσιο οι ανασφάλιστοι αποκλείονται από κάθε είδους διαγνωστικές εξετάσεις, αφού θα πρέπει να τις πληρώνουν από την τσέπη τους. Όπως είναι φυσικό, πολλοί άνεργοι και άποροι, οι οποίοι δεν έχουν πόρους, θα βρεθούν σε αδυναμία να πληρώσουν την συμμετοχή τους για την αγορά φαρμάκων και τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη παρέχεται στους ανασφάλιστους μόνο στις επείγουσες και σοβαρές περιπτώσεις. Για να χαρακτηριστούν ως «σοβαρές και επείγουσες» αποφαίνεται 3μελής επιτροπή γιατρών, η οποία συγκροτείται υποχρεωτικά σε κάθε κρατικό νοσοκομείο.

Κάθε άρνηση του νοσοκομείου να νοσηλευθεί ο ανασφάλιστος του οποίου η υγεία απειλείται, είναι παράνομη και δύναται να ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα δικαιώματα των ανασφάλιστων οι κατά νόμο διώξεις. Κάθε αξίωση να καταβάλλει ο ανασφάλιστος οποιαδήποτε πληρωμή για τις νοσοκομειακές υπηρεσίες είναι παράνομη και διώκεται.

Οι ανασφάλιστοι πολίτες, όπως τονίζει το voicenews.gr, μπορούν να κλείνουν ραντεβού με τους γιατρούς του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ - πρώην ΙΚΑ) στα τηλέφωνα 14554, 14784, 14884 και 14900 (ενδεικτικά), έχοντας μαζί τους το ΑΜΚΑ. Τα ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία χορηγούν στους ανασφάλιστους ηλεκτρονικές συνταγές.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το Μεταλυκειακό Έτος

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνει ότι από σήμερα Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα …