Καλά κρατεί ο ενδοσυνδικαλιστικός εμφύλιος στη ΔΕΗ μεταξύ του σωματείου Σπάρτακου και της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ, υπό τον Νίκο Φωτόπουλο, για τη νέα τριετή συλλογική σύμβαση που θα ρυθμίζει τα μισθολογικά και εργασιακά θέματα των 21.000 εργαζομένων της Επιχείρησης.
Τελευταίο επεισόδιο της συνεχιζόμενης επί μήνες κόντρας μεταξύ του Σπάρτακου, που εκπροσωπεί πάνω από 3.000 εργαζομένους σε ορυχεία - μονάδες, και της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ, αποτελεί το τελικό κείμενο των διαπραγματεύσεων της τελευταίας με τη διοίκηση της ΔΕΗ, που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από το Διοικητικό Συμβούλιο του συνδικάτου.
Σημείο αιχμής στο σχέδιο που κατέληξαν ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ είναι ότι οι εργαζόμενοι σε σταθμούς και ορυχεία δεν εισπράττουν επίδομα κινδύνου (σ.σ.: η συζήτηση για το θέμα μεταφέρεται για χρονικό διάστημα 4 μηνών μετά την υπογραφή της σύμβασης), την ώρα που το κατοχυρώνουν υπάλληλοι σε διευθύνσεις με σαφώς λιγότερο επικίνδυνο αντικείμενο.
Κύκλοι του Σπάρτακου μιλούν για άνιση μεταχείριση από πλευράς διοίκησης, αφού φέρει τη δική της έγκριση το τελικό κείμενο που την Πέμπτη ψήφισε με οριακή πλειοψηφία το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ (από τα 31 μέλη του ψήφισαν «ναι» οι 16, που κατά κύριο λόγο εκπροσωπούν σωματεία επιρροής Φωτόπουλου).
Προς κινητοποιήσεις. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σπάρτακος καταφέρεται όχι μόνο κατά της επίσημης ΓΕΝΟΠ αλλά στην ουσία κατά της διοίκησης της ΔΕΗ, στην οποία αποστέλλει εξώδικο, καλώντας τη σε άμεση διαπραγμάτευση, διαφορετικά προαναγγέλλει κινητοποιήσεις (κλείσιμο ορυχείων, σταθμών).
Επίσης σημείο αιχμής αποτελεί η αναφορά του σχεδίου σύμβασης ότι για τις όποιες αυξήσεις προκύψουν μελλοντικά λόγω ωριμάσεων των εργαζομένων (μισθολογικά κλιμάκια) ή επειδή τους ανατίθενται επιπλέον καθήκοντα, θα ακολουθεί τον αμέσως επόμενο μήνα αντίστοιχη μισθολογική μείωση στα επιδόματα που εισπράττουν.
Με δεδομένο ότι το επίδομα ειδικών συνθηκών και επικινδύνου εργασίας που εισπράττουν όσοι απασχολούνται σε ορυχεία και μονάδες ισούται με το 40% του βασικού μισθού τους, ο Σπάρτακος φοβάται ότι τα μέλη του θα υποστούν συγκριτικά μεγαλύτερο πλήγμα απ' ό,τι όσοι απασχολούνται σε άλλα αντικείμενα.
Πηγή: TA NEA
Σχόλια