Οι γυναίκες αποσπούν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας

συνέντευξη-εργασίας3

Αν και η ανεργία των γυναικών είναι υψηλότερη από εκείνη των ανδρών στον Ευρωπαϊκό Νότο, όπως  η Ελλάδα και η Ισπανία, η εικόνα αλλάζει ριζικά σε Αυστρία,  Βρετανία και Γερμανία, όπου εκεί υπάρχουν λιγότερες άνεργες, από άνεργους άντρες.

Τον Δεκέμβριο το 9% των ανδρών κατά μέσο όρο και το 9,1% των γυναικών βρίσκονταν εκτός παραγωγικής δραστηριότητας στην Ε.Ε.

Στην Ελλάδα η ανεργία των γυναικών ήταν 2,5 φορές υψηλότερη από την αντίστοιχη των ανδρών πριν από δέκα χρόνια, ενώ σήμερα είναι κατά 1/4 υψηλότερη.

Στη Γαλλία το 2001 η ανεργία των γυναικών ήταν κατά το ήμισυ υψηλότερη από εκείνη των ανδρών, ενώ το 2015 είναι πιθανότερο οι άνδρες να βρεθούν εκτός εργασίας και όχι οι γυναίκες.

Πολλές γυναίκες απασχολούνται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, όπως είναι η περίθαλψη ή η εκπαίδευση. Πρόκειται για πεδία της οικονομίας, τα οποία δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως ευπρόσβλητα από τις διακυμάνσεις στην πορεία της οικονομίας. Αντιθέτως, αυτό το οποίο συμβαίνει στην περίπτωση των ανδρών, είναι το ότι συχνά απασχολούνται στη βιομηχανία. Ο κλάδος αυτός είναι πάρα πολύ ευάλωτος στα «σκαμπανεβάσματα» της οικονομίας.

Η προσφυγική κρίση έχει δημιουργήσει νέα ζήτηση για επαγγέλματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη δυναμική εκπροσώπηση των γυναικών, όπως είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα δύο συγκριτικά παραδείγματα, τα οποία ακολουθούν, μπορούν να καταδείξουν το πώς οι διαρθρωτικές μεταβολές θέτουν την αγορά εργασίας σε μία περιδίνηση:

• Το διάστημα μεταξύ του 2001 και του 2015 ένας σημαντικότατος αριθμός 600.000 θέσεων εργασίας είχε χαθεί για τους άνδρες στη Γερμανία και ένας ανάλογος αριθμός είχε χαθεί και για τις γυναίκες, και την ίδια περίοδο είχαν δημιουργηθεί 1,6 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, την περίθαλψη και τις κοινωνικές υπηρεσίες, εκ των οποίων τα 1,2 εκατ. και πλέον αφορούσαν τις γυναίκες. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως επί του συνόλου των θέσεων εργασίας, οι οποίες δημιουργήθηκαν το διάστημα 2001-2015 ποσοστό 64% διοχετεύθηκε στις γυναίκες.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τράπεζες: Βασικός πυλώνας πιστωτικής επέκτασης οι χρηματοδοτήσεις των ΣΔΙΤ

Οι εκπρόσωποι των Τραπεζών παρουσίασαν τις στρατηγικές τους στο 5ο ΣΔΙΤ Forum που πραγματοποιήθηκε Η …