Νεότερη Ενημέρωση 2 Μαρ 2016 @ 10:08
Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και μάλιστα ανεπιτυχώς επιχειρεί το Υπουργείο Εργασίας, σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει με την εξαίρεση με δική του απόφαση, 60.000 ξενοδοχουπαλλήλων από την κλαδική σύμβαση εργασίας.
Αυτή είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία μόνο στο ζήτημα ουσίας για την πολιτική του δεν έδωσε, μιλώντας γενικά και αόριστα:
«Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η συγκεκριμένη κλαδική συλλογική σύμβαση, μετά την απάντηση του Υπουργείου, είναι χωρίς αντίκρισμα ή ότι αναστέλλεται η εφαρμογή της συγκεκριμένης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το αληθές και το ακριβές είναι ότι η συγκεκριμένη συλλογική Σύμβαση είναι σε ισχύ και δεσμεύει τους εργαζόμενους και εργοδότες που είναι μέλη των συμβαλλόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων (άρθρο 16 ν. 1876/1990).
Η κήρυξη της υποχρεωτικότητας των συμβάσεων και της καθολικής εφαρμογής τους σε όλους τους εργαζόμενους, έχει ανασταλεί, βάσει της προγενέστερης νομοθεσίας του 2011 και ειδικότερα της παρ. 6 του Ν. 4024/2011. Ο θεσμός της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων και της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι κατοχυρωμένος Συνταγματικά και εφαρμόζεται πλήρως».
Αρχική Ενημέρωση 1 Μαρ 2016 @ 11:52
Απέρριψε το υπουργείο Εργασίας, το βασικό αίτημα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας, την ένταξη στην κλαδικής σύμβαση 60.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων σε σύνολο 3.250 επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με την επέκταση της νέας σύμβασης, επικαλούμενο το Μεσοπρόθεσμο, που θα σημάνει μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους μέχρι και 20%.
Ειδικότερα το υπουργείο απάντησε στο αίτημα ότι " η επεκτασιμότητα των συμβάσεων δεν μπορεί να ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι ενταγμένες στο κλαδικό σωματείο, για όσο διαρκεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής."
Πρακτικά πάντως αυτή η απόρριψη, δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων στον ίδιο κλάδο εργασίας, μιας και οι "θιγμένοι", δεν θα έχουν μηνιαίες απολαβές 761 ευρώ το μήνα, θα χάσουν την αύξηση στους μισθούς τους από την 1η Απριλίου 2017 κατά 1% στις αποδοχές τους και θα υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εάν θέλουν να εργαστούν με 586 ευρώ μικτά, όπως προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).