Ευλογία θεωρεί και για την Ελλάδα την είσοδο και παραμονή χιλιάδων προσφύγων από την Συρία στην χώρα μας, η Deutsche Welle, με ένα αναλυτικό ρεπορτάζ στο οποίο μάλλον προσπαθεί να μας πείσει για αυτό, αν και δεν χρειάζεται μετά και την δήλωση του Μουζάλα ότι "επιστημονικά θα μας κάνουν καλό οι πρόσφυγες.
Το ρεπορτάζ της έχει ως εξής:
"Περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες επισκέφτηκαν έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με αντικείμενο την απασχόληση, με στόχο να ενημερωθούν για τις δυνατότητες και προϋποθέσεις εργασίας στη Γερμανία.
Ανάμεσά τους και ο νεαρός Σύρος Τασέρ Τζοκαντάρ που σπούδασε μηχανολογία και ο οποίος αναζητεί τώρα μια θέση πρακτικής εξάσκησης.
"Για να βρεις μια καλή δουλειά στη Γερμανία χρειάζεσαι εμπειρία και εγώ δεν την έχω. Γι΄ αυτό θέλω να κάνω μια πρακτική άσκηση. Όταν το κάνω ίσως να ακολουθήσει στη συνέχεια και ένα μάστερ".
Περισσότερες από 200 επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα ενημέρωσαν στο πλαίσιο της έκθεσης για τις δυνατότητες εργασίας, μαθητείας αλλά και πρακτικής εξάσκησης στη Γερμανία και φυσικά για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι.
"Ο τομέας μου είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (…). Ίσως να βρω κάτι, έχω ψάξει ήδη. Δεν είναι εύκολο για μένα, εξάλλου δεν το έχω συνηθίσει κιόλας", λέει ο Τασέρ Τζοκαντάρ.
Ανάμεσα στους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης βρέθηκαν πολλοί Σύροι, Ιρακινοί αλλά και Ιρανοί. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν θέλουν φυσικά να συνδράμουν στην ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας και κατ΄ επέκταση στην κοινωνία. Αυτό είναι άλλωστε και το κίνητρο της συμμετοχής τους. Αυτό που αναζητούν όμως είναι εξειδικευμένοι υποψήφιοι.
Εδώ και χρόνια οι γερμανικές επιχειρήσεις επανέρχονται κάθε τόσο στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Θα μπορούσαν ενδεχομένως να λύσουν, έστω και εν μέρει, οι πρόσφυγες το πρόβλημα αυτό; Ο Μίχαελ Χύτερ από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας είναι αρκετά επιφυλακτικός. Η καταγραφή των προσόντων των προσφύγων είναι μάλλον απογοητευτική:
Ένα μεγάλο μέρος στερείται σχολικής, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ένα μεγάλο μέρος δεν έχει επαγγελματική κατάρτιση ενώ ελάχιστοι έχουν ακαδημαϊκές γνώσεις. Αυτά προκύπτουν από στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Μετανάστευσης και Προσφύγων. Εντέλει δηλαδή δεν πρόκειται για τη λύση του δημογραφικού μας προβλήματος η οποία έγκειται περισσότερο σε μια κατευθυνόμενη από τη σκοπιά της αγοράς εργασίας μετανάστευση".
Ο ειδικός εκτιμά ότι γενικότερα η κατάσταση απαιτεί μια πιο νηφάλια προσέγγιση:
Καταρχήν πρέπει να δούμε τους πρόσφυγες όπως πραγματικά είναι: δεν έρχονται στη Γερμανία για να λύσουν τα προβλήματά μας στην αγορά εργασίας και το δημογραφικό. Η προσφορά που δημιουργείται για την εκπαίδευση και απασχόλησή τους έχει βέβαια και ανθρωπιστικούς λόγους. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται από ανάγκη και εμείς θέλουμε να τους δώσουμε την προοπτική μιας καλής ζωής, παρά τη φυγή τους".