Η ΠΓΔΜ πολεμά την κρυφή απασχόληση

photo

Η ΠΓΔΜ άρχισε να εφαρμόζει μέτρα αποτροπής της ανεπίσημης - αδήλωτης - απασχόλησης, αλλά η κίνηση αποτέλεσε την αρχή του δημόσιου διαλόγου για τα κόστη και ωφέλη των μέτρων.

Κάποιοι ιστολόγοι υποστηρίζουν ότι το πιο σημαντικό εν καιρώ οικονομικής κρίσης είναι η εύρεση εργασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ανεργία βρίσκεται κοντά στο 30%, αλλά, λένε, οι περισσότεροι άνεργοι εργάζονται στον αδήλωτο τομέα ή άλλως παραοικονομία.
Η απασχόληση στην παραοικονομία γίνεται κρυφά από την κυβέρνηση. Οι εργοδότες δε δηλώνουν τους μισθούς και οι εργαζόμενοι δεν καταβάλουν φόρους επί των εισοδημάτων. Η εργασία αυτή δεν περιλαμβάνεται στο ΑΕΠ της χώρας.
Πολλοί είναι αυτοί που

υποστηρίζουν ότι η απασχόληση στην παραοικονομία παραβιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και βλάπτει την οικονομία περισσότερο από τα πρόσκαιρα ωφέλη προσφοράς εργασίας σε άτομα που διαφορετικά δεν θα είχαν εργασία.

"Η παραοικονομία απαντάται περισσότερο στον εμπορικό τομέα όταν οι εργοδότες δε δηλώνουν τους εργαζόμενος και δεν καταβάλουν φόρους. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την εφαρμογή του Εμπορικού Νόμου, πράγμα που μας αναγκάζει να εντείνουμε τις προσπάθειες για τη σταδιακή, μα σταθερή, εξάλειψη της παραοικονομίας", δήλωσε στους SETimes ο υπουργός οικονομίας Βάλιον Σαρακίνι.
Οι επιθεωρητές διενήργησαν 24.000 επιθεωρήσεις το περασμένο έτος και εξέδωσαν περί τις 1.000 εντολές προς εργοδότες για την υπογραφή συμβάσεων με τους μη δηλωμένους εργαζόμενους και να τους δώσουν μισθούς τριών μηνών, σύμφωνα με την πολιτική του υπουργείου εργασίας και κοινωνικής πολιτικής.
"Οι τροποποιήσεις στη νομοθεσία για την απασχόληση προβλέπουν ελάχιστα πρόστιμα που κυμαίνονται από 6.000 έως 7.000 ευρώ και προβλέπουν τους λόγους για την ύπαρξη μιας ενιαίας πολιτικής", δήλωσε στους SETimes ο υπουργός εργασίας και κοινωνικής πολιτικής Σπίρο Ριστόβσκι.
Είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, υποστηρίζουν η Αλεξάντρα Φιλιπόβσκα και η Βαλεντίνα Αγκελόβσκα.
"Κάθε χρόνο ξεπλένονται περί τα 2 εκατ. ευρώ μέσω παράνομης και αδήλωτης εργασίας. Αυτοί που θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους με τη μη καταβολή φόρων, αποκρύπτοντας το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων τους και αυτοί που πωλούν οτιδήποτε στους δρόμους, φοροδιαφεύγουν ποσά που ισοδυναμούν σχεδόν με τον κρατικό προϋπολογισμό ενός έτους", λένε.
Ο Νίκολα Ποπόβσκι είπε ότι η παραοικονομία είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων. "Πρώτον εξαιτίας των μη δηλούμενων δραστηριοτήτων του ιατρικού προσωπικού, οι μικροεπιχειρήσεις όπως οι μπογιατζήδες και όσοι παρέχουν υπηρεσίες όπως οι υδραυλικοί, επιβιώνουν και κερδίζουν από το να μην είναι δηλωμένοι. Αυτοί, ωστόσο, αποτελούν ένα μικρό τμήμα της παραοικονομίας".
"Το μεγαλύτερο πρόβλημα" πρόσθεσε ο Ποπόβσκι, "είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα, όπου ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων απασχολείται σε μη δηλωμένες θέσεις εργασίας".
Ο σχολιαστής Αλεκσάντερ Πέσεφ υποστηρίζει ότι η παραοικονομία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες διασφάλισης της κοινωνικής ειρήνης. "Τα άτομα που εργάζονται αδήλωτα καταγράφονται ως άνεργα και έτσι λαμβάνουν επιδόματα υγείας και αποζημίωση από το κράτος. Πληρώνονται με μετρητά στο χέρι, ενώ η σύνταξη υπολογίζεται βάσει της ηλικίας τους", είπε ο Πέσεφ.
Παραοικονομία όμως σημαίνει και μη καταβολή φόρων και αυτό έχει αλυσιδωτά αποτελέσματα και επιπτώσεις κατά την σύνταξη του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Βίσαρ Αντέμι.
"Υπάρχουν συνήθως λιγότερα έσοδα για τη χρηματοδότηση δημοσίων δαπανών, όπως τις επενδύσεις σε οδικές υποδομές, την υγεία, την παιδεία και τα δημόσια αγαθά που θα πρέπει να παρέχει το κράτος με τον κάθε προϋπολογισμό", είπε ο Αντέμι.
Ο Μπλάγκοζ Μιτέβσκι συμφωνεί λέγοντας ότι οι πολιτικές υπάρχουν για την εξυπηρέτηση και ενίσχυση της οικονομίας. "Απαιτούνται παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση της διαδικασίας μεταφοράς από την παραοικονομία στην πραγματική οικονομία", είπε.

Σχετικά Δημοσιεύματα

Αναγνωρίζοντας ότι στη διαδικασία θα υπάρξει και μεγάλο κόστος, ο Μιτέβσκι κάνει έκκληση σε όσους εργάζονται στην παραοικονομία. "Η μεταφορά όλων αυτών των επιχειρήσεων θα παράγει βελτιώσεις για ολόκληρη την κοινωνία, όσοι μετέχουν στην παραοικονομία θα πρέπει να το κατανοήσουν αυτό", είπε.
Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα, είπε η Πελαγία Μλαντενόβσκα. Η ίδια αναφέρεται και σε κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού όπως τα 4,5 εκατ. ευρώ που υπάρχουν σήμερα στον οργανισμό απασχόλησης της ΠΓΔΜ.
"Ο οργανισμός διοργανώνει ομάδες και σειρές μαθημάτων για τους ανέργους επειδή ένα μέρος από αυτούς δεν διαθέτουν ούτε τα ελάχιστα προσόντα. Η ΕΕ συμβάλλει χορηγώντας 1,3 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει 8.000 ανέργους να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους", είπε.
Η ΕΕ ανακοίνωσε τη χορήγηση 2,3 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, τα οποία προορίζονται για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων μείωσης της ανεργίας.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου - Ανακοινώσεις Κασσελάκη από τον Ταύρο

Μετά την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη, το βλέμμα τώρα είναι στραμμένο στις «οριακές» για το …