Οδηγίες αλλά και ένα υπόδειγμα σωστής συμπλήρωσης των αιτήσεων του ΕΣΠΑ, ώστε να μην χαρακτηριστούν μισές και τεθούν εκτός αξιολόγησης, δίνει το υπουργείο, με αφορμή την έναρξη από σήμερα των αιτήσεων για τους πτυχιούχους αυτοαπασχολούμενους, στο πρόγραμμα «Ενίσχυση τη Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία» της περιόδου 2014-2020.
Ειδικότερα:
-Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά κατά το χρονικό διάστημα από σήμερα 8/3/2016 ως 15/4/2016. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας δεν θα υπάρξει σειρά προτεραιτότητας και κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου και δικαιολογητικών.
-Οι ενδιαφερόμενοι των οποίων οι προτάσεις θα αξιολογηθούν θετικά θα ενημερωθούν για τον ακριβή χρόνο και τον τόπο παραλαβής/αποστολής του φυσικού φακέλου, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά.
-Οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες μόνον εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 8/3/2016, ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr.
-Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης, καθώς και φυσικά πρόσωπα, πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης ασκούσαν δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητά του, δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και δεν λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.
-Τα έργα που επιδοτούνται πρέπει να αφορούν στη δημιουργία, οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία νέου ή υφιστάμενου αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου, συναφούς με την ειδικότητα. Η επιδότηση φθάνει ως τα 25.000 ευρώ για την περίπτωση ενός ατόμου που ανοίγει ατομική επιχείρηση, ως τα 40.000 ευρώ για συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων και ως 50.000 ευρώ για συνεργασίες τριών ή περισσότερων ατόμων.
-Η χρηματοδότηση καλύπτει το 100% των επιλέξιμων δαπανών. Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής είναι το ατομικό εισόδημα του ενδιαφερόμενου το 2015 να είναι χαμηλότερο ή ίσο με 20.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση οικογένειας, το οικογενειακό εισόδημα το 2015 πρέπει να είναι χαμηλότερο ή ίσο με 35.000 ευρώ.
-Ο ενδιαφερόμενος δεν πρέπει να έχει λάβει ενίσχυση ή να έχει εγκριθεί αίτησή του από συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από τον 1/1/2012 μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. -Εξαιρείται η συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις κατάρτισης. δείτε εδώ τι θα συμπληρώσετε σε κάθε πεδίο της αίτησης.
ΕΔΩ το υπόδειγμα του υπουργείου για αναλυτικές οδηγίες