Προσυμφωνημένη μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών εδώ και πολλούς μήνες είναι η περικοπή του αφορολογήτου ορίου των μισθωτών και των συνταξιούχων, με την Ελληνική πλευρά να έχει αποδεχθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2015 να επιβάλει το μέτρο αυτό, το οποίο τής ζήτησαν οι Θεσμοί στο πλαίσιο των σκληρών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή του Μνημονίου ΙΙΙ.
Ανάμεσα σε ένα πλήθος επαχθών δημοσιονομικών μέτρων που δεσμεύθηκε να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση με το κείμενο του νέου Μνημονίου, το οποίο υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015, περιελήφθη και η μείωση του αφορολογήτου των μισθωτών και των συνταξιούχων, χωρίς όμως αυτό να γίνει αντιληπτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, ούτε καν από πολλούς κυβερνητικούς βουλευτές που ψήφισαν τότε το Μνημόνιο, καθώς κρύφτηκε πίσω από μια κατάλληλα «επιμελημένη» διατύπωση.
Οι συντάκτες του κειμένου του Μνημονίου ΙΙΙ φρόντισαν να μην είναι φανερή η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την επιβολή αυτού του άδικου μέτρου, κρύβοντάς την πίσω από την ακόλουθη φράση: «Τhe Government will simplify the personal income tax credit schedule;», η οποία μεταφράστηκε επί λέξει στα ελληνικά ως εξής: «Η κυβέρνηση θα απλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την πίστωση φόρου για τη φορολογία εισοδήματος»!
Στο αγγλικό κείμενο του Μνημονίου ΙΙΙ η φράση αυτή βρίσκεται στη σελίδα 8 και έχει ενταχθεί στον κατάλογο των «μεταρρυθμίσεων» που δεσμεύεται («commits») να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Στο ελληνικό κείμενο του Μνημονίου ΙΙΙ, το οποίο, ως γνωστόν, περιελήφθη ολόκληρο στο ευρύτερο κείμενο του ν. 4336/2015 που ψηφίστηκε από την Βουλή στα μέσα Αυγούστου 2015, η αντίστοιχη φράση έχει αποτυπωθεί στη σελίδα 1017 του αντίστοιχου Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Ουσιαστικά, όπως προκύπτει από τα σχετικά αποσπάσματα του αγγλικού και του ελληνικού κειμένου, οι συντάκτες του Μνημονίου φρόντισαν ώστε το μέτρο της . «απλοποίησης» του .. χρονοδιαγράμματος «σχετικά με την πίστωση φόρου για τη φορολογία εισοδήματος» να περιληφθεί στον κατάλογο των δημοσιονομικών «μεταρρυθμίσεων» που η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να υλοποιήσει και θα έπρεπε ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο να είχε νομοθετήσει!
Έτσι, η απόφαση των εκπροσώπων των δανειστών να ζητήσουν από την ελληνική πλευρά την μείωση του αφορολογήτου ορίου των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μία καινούργια παράλογη απαίτηση των δανειστών που αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά, αλλά ως μια . υπενθύμιση των δανειστών προς την κυβέρνηση ότι δεσμεύτηκε να «ψαλιδίσει» το αφορολόγητο αυτό, με το κείμενο του Μνημονίου ΙΙΙ, που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2015!
Για να γίνει και σε μας αντιληπτή η αποκρυπτογράφηση της φράσης «απλοποίηση του χρονοδιαγράμματος σχετικά με την πίστωση φόρου για τη φορολογία εισοδήματος» και να καταλάβουμε τη σημασία της χρειάστηκε να φθάσουμε στην τωρινή φάση των διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Οι τελευταίοι έθεσαν ήδη από την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου των μισθωτών και των συνταξιούχων, επικαλούμενοι τη συγκεκριμένη φράση!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika.gr, οι δανειστές ήδη από τις επαφές που είχαν με την ελληνική κυβέρνηση το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2015 «υπενθύμισαν» στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι έχει δεσμευτεί, από τη συμφωνία του Αυγούστου 2015 για το Μνημόνιο ΙΙΙ, να . «απλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την πίστωση φόρου για τη φορολογία εισοδήματος», δηλαδή να τροποποιήσει τη νομοθεσία για την έκπτωση (πίστωση) φόρου των 2.100 ευρώ στην κλίμακα φορολόγησης των μισθών και των συντάξεων, ώστε η έκπτωση αυτή:
– να περιοριστεί στο επίπεδο των 1.500-1.700 ευρώ
– να μην είναι πλήρης όταν το ετήσιο εισόδημα του μισθωτού ή του συνταξιούχου είναι μέχρι 21.000 ευρώ και η σταδιακή μείωσή της (η οποία σήμερα έχει καθοριστεί στα 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 21.000 ευρώ) να μην ξεκινά πάνω από τα 21.000 ευρώ και να μην τελειώνει στα 42.000 ευρώ, όπως προβλέπεται τώρα στον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Η έκπτωση προτάθηκε να παρέχεται πλήρης μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 15.000 ή των 17.000 ευρώ, να μειώνεται σταδιακά πάνω από το επίπεδα των 15.000 ή των 17.000 ευρώ και να . «σβήνει» στο επίπεδο των 30.000 ή 34.000 ευρώ!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύουσα σήμερα έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.545 ευρώ. Κι αυτό διότι το ποσό των 2.100 ευρώ είναι ακριβώς ο φόρος που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα των 9.545 ευρώ εάν το εισόδημα αυτό πολλαπλασιαστεί με το συντελεστή 22% που προβλέπεται στην ισχύουσα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθών και των συντάξεων μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 25.000 ευρώ. Η έκπτωση των 2.100 ευρώ αφαιρείται από τον φόρο των 2.100 ευρώ που αντιστοιχεί στο εισόδημα των 9.545 ευρώ και τον μηδενίζει. Έτσι, όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.545 ευρώ είναι αφορολόγητοι.
Με βάση τα παραπάνω, η μείωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ στα επίπεδα των 1.500-1.700 ευρώ σημαίνει αυτόματα περιορισμό του «αφορολογήτου» των 9.545 ευρώ στα επίπεδα των 6.818 – 7.727 ευρώ!
Η νεώτερη πρόταση των δανειστών που έγινε τώρα – και κατέστησε ακόμη πιο σαφές τι σημαίνει «απλοποίηση του χρονοδιαγράμματος σχετικά με την πίστωση για τη φορολογία εισοδήματος» – προβλέπει να μην υπάρχει πλέον έκπτωση φόρου παρεχόμενη πλήρης μέχρι ένα επίπεδο ετησίου εισοδήματος και σταδιακά μειούμενη έως μηδενισμού πάνω από το επίπεδο αυτό, αλλά να αντικατασταθεί με την απλούστερη μορφή ενός άμεσου αφορολογήτου ορίου εισοδήματος της τάξεως των 6.500-7.500 ευρώ, το οποίο θα ισχύει για όλα τα επίπεδα εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.