Δικαστική Απόφαση ρηγματώνει αποφάσεις για μειώσεις μισθών με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Το πρώτο ρήγμα στη μείωση μισθών που επιβάλλει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που αφορά στις εταιρείες του δημοσίου που μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Αποκρατικοποίησης, προκαλεί η απόφαση δικαστηρίου της Λαμίας...

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ζητώντας τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, πέτυχαν χθες να πάρουν προσωρινή διαταγή μέχρις ότου συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων έχει προσδιοριστεί για τις 16 Φεβρουαρίου 2012.

Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έχει τεθεί σε εφαρμογή από 16 Δεκεμβρίου του 2011 η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, αλλά και οι υπόλοιπες διοικήσεις των εταιρειών που οι μετοχές τους έχουν μεταφερθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποίησης οφείλουν να προχωρήσουν σε μείωση των μισθών κατά 25%, αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου του 2011, ενώ οι μειώσεις να επεκταθούν και το 2013 φτάνοντας συνολικά το 35%.

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε οριζόντια περικοπή μισθών σε όλους τους εργαζόμενους κατά 25%, από 1η Νοεμβρίου του 2011, γεγονός που συνάντησε την αντίδραση των εργαζομένων.

Ήδη, το σωματείο των εργαζομένων κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία ζητά να μην εφαρμοστεί η οριζόντια περικοπή κατά 25% όπως προβλέπει η νομοθεσία, καθώς μειώνεται δραματικά ο μισθός.

«Η μείωση των μισθών κατά 25% με οριζόντιες περικοπές στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, προκαλούν τεράστια βλάβη και θέτουν ζήτημα επιβίωσης των εργαζομένων», υπογραμμίζει ο δικηγόρος του Σωματείου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, Στάθης Παπαευθυμίου, που κατέθεσε την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

«Υπάρχουν και σήμερα σύγχρονοι Τερτσέτηδες και Πολυζωίδηδες. Η δικαιοσύνη είναι το μοναδικό από τα στηρίγματα που απέμειναν στον εργάτη», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Σπύρος Γκριτζάπης, μετά από αυτή την εξέλιξη που είναι η πρώτη που καταγράφεται σε παρόμοιο επίπεδο σε όλη τη χώρα μετά την εφαρμογή του νομοθετικού διατάγματος.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, τονίζουν πως υπάρχει δυνατότητα μείωσης του μισθολογικού κόστους χωρίς να αγγίξουν τους μισθούς. Προτείνουν τη μείωση των υπερωριών στις πλέον απαραίτητες και αναγκαίες «ώστε να σταματήσουν τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, ενώ παράλληλα προσθέτουν ότι, μπορεί να μειωθεί το κόστος με κατάργηση των αυτοκινήτων και περικοπές στην κατανάλωση καυσίμων, καρτών και κινητών τηλεφώνων των διευθυντικών στελεχών.

Εκτιμούν, ακόμη, ότι μπορεί να μειωθεί το μισθολογικό κόστος αν ζητηθεί από την διοίκηση της εταιρείας να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης τα υπερήλικα στελέχη που, όπως σημειώνουν, παραμένουν ακόμη στην ενεργό δράση.

«Είναι τραγικό να προχωρούν σε τέτοιες αποφάσεις και να κόβουν τον πενιχρό μισθό από ένα μελλοθάνατο που φεύγει από το σπίτι του και δεν ξέρει αν θα ξαναγυρίσει», υπογραμμίζει ο κ. Γκριτζάπης, σημειώνοντας ακόμη πως «με τέτοιες κινήσεις απαξιώνεται η παραγωγή στο εργοστάσιο, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει μπει σε μια σειρά».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΤΕ: Με την ώθηση της Telekom και τεχνολογίες αιχμής χαράσσει πορεία για το 2030

Στο επίκεντρο οι επενδύσεις του Ομίλου σε Gigabit δίκτυα και τις τεχνολογίες του αύριο, καθώς …