Η αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα θα στρέψει το φως στο θέμα της μείωσης του χρέους στην κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο των νόμων για τις αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, γράφει ο Guardian.
Ανάμεσα σε βίαιες αντιδράσεις στους δρόμους και μία τριήμερη γενική απεργία που παρέλυσε τη χώρα, η κυβέρνηση πέρασε το νομοσχέδιο με τη στήριξη των 153 βουλευτών. Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο είπε ότι είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε την Ελλάδα στα πόδια της με όποιο κόστος.
Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες στους αστυνομικούς και ομάδες αντιεξουσιαστών πέταξαν βόμβες μολότοφ, την ώρα που ο υπουργός οικονομικών της χώρας προειδοποιούσε ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε «αποτυχημένο κράτος» εάν οι πιέσεις ξεπεράσουν τα όρια.
Το νομοσχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις, περιλαμβάνει μέτρα 5,4 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών και αυτές που χαρακτηρίζονται ως οι πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Τσίπρας πέρασε τις μεταρρυθμίσεις για να εξευμενίσει τους δανειστές πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.
Σε ένα πρωτοφανές βήμα οι δανειστές αναμένεται να εστιάσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το οποίος είναι στο 180% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και η Αθήνα θέλει να διασφαλίσει ότι η διαγραφή είναι στο τραπέζι.
Αλλά οι δανειστές ζητούν επίσης ένα νέο πακέτο προληπτικών μέτρων για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018.
Η οργή των πολιτών απέναντι στους δανειστές είναι ευδιάκριτη. «Κάθε μέρα καταστρέφουν αυτή τη χώρα και περισσότερο» είπε στην εφημερίδα ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ένας νέος σερβιτόρος . «Αποδέχομαι ότι πρέπει να αλλάξουμε, αλλά αυτό δεν είναι δίκαιο. Πως μπορεί κάποιος να επιβιώσει με σύνταξη 384 ευρώ, πως μπορεί ένα κράτος να είναι λειτουργικό με 25% ανεργία» προσθέτει.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εμπεριέχουν οι νέες απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές σε ένα κράτος που η οικονομία του έχει συρρικνωθεί κατά 25% τα τελευταία 6 χρόνια, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι περικοπές για τα προγράμματα διάσωσης.
Μπροστά στο τεράστιο θέμα του προσφυγικού, τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την ανησυχία για το δημοψήφισμα στη Βρετανία, πολλοί θεωρούν ότι το ελληνικό δράμα έχει περάσει, αλλά αυτό είναι απλά ευσεβείς πόθοι. Η Ελλάδα έφτασε κοντά στο σημείο της εξόδου από το ευρώ τον περασμένο χρόνο, και θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη κρίση στην Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτός ο κίνδυνος γράφει η εφημερίδα, δεν έχει απομακρυνθεί.
Οικονομολόγοι, πολιτικοί και επενδυτές, όλοι μιλάνε για την αβεβαιότητα, που ενισχύεται από τις αντικρουόμενες απόψεις των δανειστών της χώρας για το πώς η χώρα θα επανέλθει στα πόδια της.
Η βασική διαφωνία είναι για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2018 με την Ευρώπη να τα προσδιορίζει στο 3,5% και το ΔΝΤ να επιμένει ότι δεν μπορεί να είναι περισσότερα από το 1,5% του ΑΕΠ και να ζητά ανακούφιση του ελληνικού χρέους κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνο τον Σόιμπλε.
Όμως ο Τσίπρας, προσθέτει η εφημερίδα βρήκε ένα απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας Γκάμπριελ. Σε δήλωσή του στο Reutes είπε ότι η ανακούφιση του χρέους είναι ο μοναδικός δρόμος για να βγει η χώρα από το ατελείωτο οικονομικό σπιράλ του θανάτου.
Η κυβέρνηση ελπίζει σύμφωνα με τον Guardian ότι η ψηφοφορία για τα αντιδημοφιλή μέτρα θα ξεκλειδώσει την επόμενη δόση. Η Ελλάδα τον Ιούλιο αντιμετωπίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 3,5 δισ. ευρώ και χωρίς την επόμενη δόση είναι πιθανό η χώρα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.