ESM: Ανησυχία για λιτότητα διαρκείας και μη βιωσιμότητα του χρέους

xreos3

Σοβαρές ανησυχίες ως προς προς την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ αν επαληθευτεί το βασικό μακροοικονομικό του σενάριο, η λιτότητα στην Ελλάδα θα είναι διαρκείας, εγείρει σύμφωνα με το Reuters, ο  ESM που συνέταξε και παρουσίασε στο Eurogroup της Δευτέρα...

Το βασικό σενάριο στο οποίο ανησυχεί είναι το κατά πόσο η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι

  • 3.1% το 2018,
  • 2.8% το 2019,
  • 2.5% το 2020,
  • 1,5% το 2025 και
  • 1,3% την περίοδο 2030-2060.

Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2025 και στο 1,3% από το 2030 έως το 2060. Με βάση το σενάριο αυτό, όπως σημειώνει το Reuters, η Αθήνα θα μπορέσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως το 2025.

Με πρώτη ματιά, φαντάζει ως καλό σενάριο, στην πραγματικότητα είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» αφού:

Αν επιβεβαιωθεί στην πράξη, αυτό θα σημάνει μικρότερη ελάφρυνση χρέους. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει διατυπώσει ζωηρές επιφυλάξεις για το εάν η Αθήνα θα μπορέσει να επιτύχει – και να διατηρήσει σε βάθος χρόνου – τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Αν διαψευσθεί και τα πλεονάσματα είναι μικρότερα, τότε θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος «κόφτης» που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση που με τη σειρά τους θα «πετσοκόψουν» κι άλλο μισθούς και συντάξεις.

Το Eurogroup θα επεξεργαστεί όπως δεσμεύτηκε, σειρά μέτρων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά του στο Eurogroup στις 24 Μαΐου.
Αν επαληθευθεί το βασικό σενάριο του ESM, η ευρωζώνη θα μπορούσε να επιτύχει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με τρεις τρόπους:

-επιμήκυνση της μέσης περιόδου λήξης των δανείων κατά πέντε έτη στα 37,5 χρόνια
-θέσπιση ανώτατου ορίου αποπληρωμής των δανείων αυτών στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2050
-θέσπιση πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF ίσο με 2% έως το 2050.

Το υπερβάλλον επιτόκιο θα καταβάλλεται σε ίσες δόσεις μετά το 2050.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φιντάν: Δηλώσεις για Αιγαίο και ελληνοτουρκικά

«Αυτήν τη στιγμή, σχεδιάζεται η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας στο …