• Περιορισμό των συνδικαλιστών που απολαμβάνουν προστασία, κατάργηση της δυνατότητας παροχής προστασίας μέσω του καταστατικού των συνδικαλιστικών οργανώσεων και μείωση του αριθμού των προστατευόμενων ιδρυτικών μελών μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Εργασιακό μεσαίωνα για την Ελλάδα επιδιώκουν οι δανειστές μας
Ριζικές αλλαγές στα εργασιακά, με έμφαση όχι μόνο στο θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά κυρίως στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την κήρυξη απεργιών, τη χρηματοδότηση των συνδικάτων και τον περιορισμό της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης, βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων για τα εργασιακά οι εκπρόσωποι των θεσμών.
Τη Δευτέρα στις 30 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η δεύτερη κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που έχει συσταθεί με στόχο την υποβολή πορίσματος για το καθεστώς που ισχύει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά διάφορα θέματα, όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο ισχύων συνδικαλιστικός νόμος (Ν.1264/1982), οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού, προκειμένου εν συνεχεία να προωθηθούν αλλαγές και στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στις δηλώσεις του μένει κυρίως στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, χαρακτηρίζοντας «ιδεοληπτική» τη θέση του ΔΝΤ, παρότι στο τραπέζι έχουν πέσει θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2014 για την ολοκλήρωση της τότε 5ης αξιολόγησης.
Πλέον, η μνημονιακή υποχρέωση νομοθέτησης των αλλαγών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, θα συμπέσει με την καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Τα εργασιακά σύμφωνα με την Καθημερινή, αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα πλέον δύσκολα και σοβαρά σημεία τριβής με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν και ενδοκυβερνητικές τριβές, καθώς και κοινωνικές αντιδράσεις.
Οι αλλαγές στον θεσμό των ομαδικών απολύσεων δεν θεωρούνται από τους ειδικούς αλλά και από πρώην στελέχη του υπουργείου Εργασίας που συμμετείχαν στο παρελθόν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τόσο κρίσιμες όσο οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Και τονίζουν ότι η διαδικασία αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη, καθώς τα συγκεκριμένα ζητήματα καλείται να τα διαπραγματευτεί μια κυβέρνηση όπως αυτή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η «Κ» αποκαλύπτει σήμερα τις προτάσεις των δανειστών για το θέμα, που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να θίξει τον σκληρό ιδεολογικό και πολιτικό της πυρήνα:
• Δυνατότητα του εργοδότη για μη αποδοχή και μη πληρωμή όλων των εργαζόμενων του σε περίπτωση απεργίας, όταν αυτή, για παράδειγμα, συνοδεύεται από κατάληψη του εργοστασίου ή από παρεμπόδιση προσέλευσης στην εργασία (lock out).
• Αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών.
• Αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απεργία στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
• Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας, περιορισμό των αμειβόμενων αδειών στις απολύτως απαραίτητες, καθώς και περιορισμό των προσώπων που δικαιούνται άδειες.
• Δραστική μείωση των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστή και ευθυγράμμιση με τα ισχύοντα για κάθε εργαζόμενο.
• Δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο.
Σχόλια
To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.