Δημήτρης Moυσελίμη: Ασύμμετρες παρεμβάσεις(Άρθρο)

syntaxeis_0

"Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του ν. 4387 στις 12/5/2016 ολοκληρώθηκε και το δεύτερο στάδιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, όπως αυτή ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 με την ψήφιση των ν. 4336 και 4337 (18/8/2015).

Οι ανωτέρω νόμοι καθιερώνουν εν γένει νέες προϋποθέσεις θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με επικαλούμενο στόχο την υιοθέτηση, αφενός, ενιαίων κανόνων συνταξιοδότησης, αφετέρου ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, που θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από την 1/1/2022 και εφεξής.

Οι διατάξεις του ν. 4387/2016 ρυθμίζουν το «λογιστικό» σκέλος της σύνταξης, διαμορφώνουν νέους κανόνες ως προς τον τρόπο υπολογισμού, προβλέπουν μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης και καθιερώνουν ως βάση υπολογισμού της σύνταξης του κάθε ασφαλισμένου τον μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών όλου του εργασιακού βίου του.

Και οι τρεις νόμοι, που αποτελούν επί της ουσίας συνέχεια των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων των ν. 3863 και 3865 του 2010 και του ν. 4093 του 2012 (σε συνάρτηση και κατ’ εφαρμογήν των σχετικών μνημονιακών δεσμεύσεων, αρχής γενομένης από το πρώτο Μνημόνιο έως και σήμερα), αλλάζουν εκ βάθρων τον χαρακτήρα του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας.

Κατ’ επίκληση της ανάγκης για αντιμετώπιση των «στρεβλώσεων» και των «αδικιών», που χαρακτήριζε παλαιότερους κοινωνικο-ασφαλιστικούς νόμους, και με ζητούμενο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος (στόχος που αποτελούσε διαχρονικά προτεραιότητα κάθε «υποτιθέμενης» συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, χωρίς βεβαίως αίσιο αποτέλεσμα έως σήμερα), υιοθετούνται «παρεμβάσεις» που με τρόπο άδικο και ασύμμετρο θα βιώσει στον απόλυτο βαθμό η νέα γενιά των ασφαλισμένων της χώρας μας.

Με τεράστια ποσοστά επίσημης (καταγεγραμμένης) ανεργίας, άνω του 24%, χωρίς στο ποσοστό αυτό να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της μη καταγεγραμμένης ανεργίας.

Με το σύνολο του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού να ανέρχεται στα 3.277.146 άτομα (βάσει στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής).

Με απορρυθμισμένες, «ελαστικές» έως ανύπαρκτες τις εργασιακές σχέσεις που διέπουν τους νυν εργαζομένους.

Με τις συνεχείς παρεμβάσεις στον τομέα του εργατικού δικαίου που καθιστούν ακόμη πιο «ασαφές» το εργασιακό περιβάλλον.

Με την αύξηση των ποσοστών «ευέλικτων» μορφών μερικής ή εποχικής απασχόλησης εις βάρος της πλήρους απασχόλησης.

Η νέα γενιά καλείται να ανταποκριθεί στις «νέες απαιτήσεις», να επιτύχει άθλους και να διασφαλίσει μεταξύ άλλων ελάχιστα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μετά τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης(!!!) σε ηλικία 62 ετών ή έπειτα από 15 (επί της ουσίας 20) έτη σε ηλικία 67 ετών.

Το ερώτημα, ρητορικό μεν, αμείλικτο δε:

Ποιος νέος/νέα με μέσο όρο ένταξης στην αγορά εργασίας μετά την ηλικία των 30 ετών (έπειτα από ολοκλήρωση σπουδών, στρατιωτικών υποχρεώσεων κ.λπ.) θα κατορθώσει να διαγάγει αδιάλειπτο (χωρίς κενά και απολύσεις) εργασιακό βίο, να συμπληρώσει και σε ποια ηλικία 40 έτη εργασίας και ασφάλισης;

Αν οι έννοιες του κράτους πρόνοιας και του κοινωνικού κράτους ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Αν στόχος των παρεμβάσεων, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και ευρύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η υιοθέτηση των πιο «σκληρών» νεοφιλελεύθερων απόψεων, που εκλαμβάνουν το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα όχι ως ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικά-οικονομικά ομάδων, αλλά ως «πολυτέλεια» και οικονομικό βαρίδι της όποιας ανύπαρκτης ανάπτυξης, με αποτέλεσμα βαθμιαία και σταδιακά να αποκλείονται ολοένα και περισσότεροι από τις κοινωνικές παροχές.

Αν το όραμα αυτών των πολιτικών επιλογών είναι η νομιμοποίηση της βαρβαρότητας με καθιέρωση ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης άνω των 70 ή 72 ετών (ήδη σχετικές συζητήσεις έχουν αρχίσει στη Γερμανία και τη Γαλλία), τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Δημήτρης Moυσελίμης: Δικηγόρος-Εργατολόγος"

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φιντάν: Δηλώσεις για Αιγαίο και ελληνοτουρκικά

«Αυτήν τη στιγμή, σχεδιάζεται η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας στο …