Οι συνολικές προοπτικές της απασχόλησης διαμορφώνονται στο 7%, παραμένοντας σχετικά σταθερές για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, με βάση την τριμηνιαία έρευνα της ManPower Group, στην οποία οι προθέσεις προσλήψεων των εργοδοτών στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2016, είναι συγκρατημένα αισιόδοξες.
- 20% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων,
- 8% προβλέπει μείωση,
- 67% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στο εργατικό δυναμικό,
- 5% των εργοδοτών δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξουν αλλαγές κατά το προσεχές τρίμηνο.
Μεταξύ άλλων:
- Οι ισχυρότερες προοπτικές, της τάξης του 13%, καταγράφονται από τους εργοδότες σε δύο τομείς:
- Θετική δραστηριότητα προσλήψεων προβλέπεται σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας και στις δύο γεωγραφικές περιφέρειες στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Οι εργοδότες αναφέρουν ισχυρότερες Προοπτικές σε τέσσερις τομείς και σε μία γεωγραφική περιφέρεια, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι Προοπτικές προσλήψεων βελτιώνονται επίσης σε τέσσερις τομείς και σε μία περιφέρεια σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
- Οι Έλληνες εργοδότες αναφέρουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για τα άτομα που αναζητούν εργασία κατά το προσεχές τρίμηνο, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του 7%. Οι προθέσεις προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερές τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, οι Προοπτικές διατηρούνται αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αλλά σημειώνουν πτώση 3 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών οι εργοδότες αναφέρουν αυξήσεις της τάξης των 9 και 8 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το Β' τρίμηνο του 2016 και το Γ' τρίμηνο του 2015, αντίστοιχα.
- Οι εργοδότες του τομέα των Κατασκευών καταγράφουν την πιο αποδυναμωμένη από τις εννέα κλαδικές προβλέψεις, με απαισιόδοξες Προοπτικές της τάξης του -12%. Οι Προοπτικές μειώνονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
- Οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής εξακολουθούν να αναφέρουν τις πιο αισιόδοξες από τις δύο περιφερειακές Προοπτικές (7%). Οι προοπτικές προσλήψεων διατηρούνται αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αλλά εμφανίζουν μείωση της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
- Οι πιο αποδυναμωμένες περιφερειακές Προοπτικές καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ανέρχονται σε 5% ενώ εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
- Ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να αυξηθεί σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά τους προσεχείς τρεις μήνες, με την ισχυρότερη αγορά εργασίας να αναμένεται στην κατηγορία των Μεγάλων εργοδοτών (18%). Ωστόσο, οι εργοδότες των Πολύ Μικρών επιχειρήσεων προβλέπουν μείωση στον αριθμό του προσωπικού τους (2%).
Αν και οι προοπτικές εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 3 και 2 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες στις πολύ μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αντίστοιχα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο:
- οι προοπτικές για τους εργοδότες στις μεσαίες επιχειρήσεις βελτιώνονται σημαντικά, κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες,
- οι εργοδότες στις Μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων…