Σε σοβαρό κίνδυνο ακόμα και για την επιβίωσή τους εκτίθενται πλέον οι επιχειρήσεις της Ηλείας οι οποίες έλαβαν κατά το παρελθόν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν από φυσικές καταστροφές (σεισμός, φωτιά, κλπ).
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», από τις αρχές του Ιουνίου έχουν σταλεί εξώδικες επιστολές σε επιχειρήσεις από τραπεζικά ιδρύματα, με τις οποίες ζητούν την εξόφληση ολόκληρου του ληξιπρόθεσμού ποσού του δανείου έως και τα τέλη του ίδιου μήνα! Ειδάλλως, όπως τονίζεται στο εξώδικο, «η τράπεζα οφείλει το αργότερο ως τις 30/6/2016 να προχωρήσει σε καταγγελία της ως άνω σύμβασης».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο, που είναι εγγυητής, θα κληθεί να πληρώσει την οφειλή, αφού πρώτα όμως βεβαιώσει το χρέος στον οφειλέτη και το «περάσει» στην Εφορία. Ως εκ τούτου, η επιχείρηση θα βρεθεί μέσα σε ένα βράδυ να χρωστά ένα μεγάλο ποσό στο ελληνικό Δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητας, κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, κλπ, ενώ είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ξένο fund και να πρέπει να αντιμετωπίσει άοπλη τις διαθέσεις του.
Αυτό συμβαίνει διότι, όπως υποστηρίζει στο εξώδικο η τράπεζα, δεν υφίσταται νομοθετική ρύθμιση που να παρέχει τη δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών πλην της ολοσχερούς εξόφλησης, επομένως η αντίστροφή μέτρηση για τη μετατροπή των επιχειρήσεων σε ακούσιους οφειλέτες έχει ξεκινήσει.
«Το πλεονέκτημα της χορήγησης εγγυήσεως του δημοσίου γίνεται ξαφνικά -μετά τα τελευταία δεδομένα- θηλιά στον λαιμό των ηλειακών επιχειρήσεων που έλαβαν τέτοια δάνεια. Είναι πλέον σαφές ότι η Ηλεία μπαίνει σε μια νέα ανείπωτη ταλαιπωρία», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, προσθέτοντας ότι «το Υπουργείο Οικονομίας συμφώνησε με τους θεσμούς σχετικά με την πώληση κόκκινων δανείων σε funds, ακόμα και όσων δανείων έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Υπάρχουν όμως σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία αυτή, τα οποία πρέπει να απαντηθούν διότι σε ό,τι αφορά τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις της Ηλείας και σε άλλους τέσσερις πυρόπληκτους νομούς με την εγγύηση του δημοσίου αυτή δόθηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών (πυρόπληκτα, σεισμόπληκτα)»
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το σύνολο των «κόκκινων» δανείων που χορηγήθηκαν με τις εγγυήσεις του δημοσίου είναι περίπου 3 δις, εκ των οποίων το 1,638 δισ. ευρώ αφορά τα πυρόπληκτα –σεισμόπληκτα σε όλους τους νομούς.
«Στο Επιμελητήριο Ηλείας έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες να διερευνήσουμε τις πτυχές της τελευταίας συμφωνίας Κυβέρνησης –δανειστών και να παρέμβουμε, διότι οι επιχειρήσεις είναι πλέον ουσιαστικά εγκλωβισμένες με την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στη διαδικασία επίλυσης των διαφορών τους με τις Τράπεζες και ουδείς μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα παραμείνουν εγκλωβισμένες στην μελλοντική διαδικασία με ένα fund που θα εξαγοράσει τα δάνεια», εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» ο κ.Λεβέντης.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμενοι, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος επισκέφθηκε την προηγουμένη εβδομάδα τον υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γ.Σταθάκη, από τον οποίο έλαβε τη διαβεβαίωση πως θα αντιμετωπισθούν από το υπουργείο με ευνοϊκότερο τρόπο τα πυρόπληκτα-σεισμόπληκτα δάνεια, δεδομένου του ιδιαίτερου κοινωνικού χαρακτήρα αλλά και των ιδιαίτερων συνθήκων που προκλήθηκαν από τις τεράστιες φυσικές καταστροφές, όπου καταγράφηκαν και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα κατατέθηκε αίτημα υποστήριξης των επιχειρημάτων του Επιμελητηρίου προς τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια με πρόσθετες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε κινητοποιώντας όλα τα θεσμικά πρόσωπα, φορείς και κόμματα που μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή», επισήμανε ο κ.Λεβέντης.