Μεταδιδόμενα νοσήματα από μολυσμένα έντομα-Οδηγίες προστασίας

koynoypia
Η προστασία από τα κουνούπια είναι το ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης έναντι νοσημάτων όπως η λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία (νοσήματα που μεταδίδονται από τσιμπήματα κουνουπιών).
Πληροφορίες για τους Επαγγελματίες Υγείας

Λόγω της αυξημένης δραστηριότητας των κουνουπιών στη χώρα μας, επισημαίνουμε για όλους τους επαγγελματίες υγείας :
- την αναγκαιότητα της κλινικής αναγνώρισης του συνδρόμου της εγκεφαλίτιδας,
- την έγκαιρη εργαστηριακή διερεύνηση για την διάγνωση του αιτιολογικού παράγοντα στα εξειδικευμένα εργαστήρια και
- την απαραίτητη δήλωση στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δέχεται δηλώσεις περιστατικών εγκεφαλιτίδων με βάση την κλινική εικόνα, ταυτόχρονα με την αποστολή δείγματος για εργαστηριακή διάγνωση. Με τον τρόπο αυτό, θα αυξηθεί η ευαισθησία του συστήματος επιτήρησης και θα καταστεί δυνατόν να παρακολουθηθεί η πορεία του φαινομένου και να γίνουν νωρίτερα περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.


- Επιδημιολογική επιτήρηση του νοσήματος
- Επιδημία Λοίμωξης Ιού του Δυτικού Νείλου 2010, 2011 και 2012
- Εβδομαδιαίες Εκθέσεις Επιδημιολογικής Επιτήρησης (2014) - Weekly epidemiological reports (2014)

 

- Εβδομαδιαίες Εκθέσεις Επιδημιολογικής Επιτήρησης (2013) - Weekly epidemiological reports (2013)

 

 

- Χρήσιμοι σχετικοί Σύνδεσμοι


i)  Ιστοσελίδα ECDC για τον ιό του Δυτικού Νείλου : http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/west_nile_fever/Pages/index.aspx
ii) Ιστοσελίδα ECDC για τα αναδυόμενα νοσήματα : http://ecdc.europa.eu/en/activities/diseaseprogrammes/emerging_and_vector_borne_diseases/Pages/index.aspx
iii) Ιστοσελίδα CDC ΗΠΑ για τον ιό του Δυτικού Νείλου : http://www.cdc.gov/ncidod/dvbid/westnile/
iv) Ιστοσελίδα για την δραστηριότητα του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Καλιφόρνια : http://westnile.ca.gov/
v) Ιστοσελίδα Εργαστηρίου Ιατρικής Εντομολογίας, Πανεπιστήμιο Φλόριντα, ΗΠΑ : http://fmel.ifas.ufl.edu/

Διευκρίνιση της Ομάδας Εργασίας για τις επηρεαζόμενες περιοχές

Ο όρος επηρεαζόμενη περιοχή (affected area) χρησιμοποιείται διεθνώς από τις υπηρεσίες υγείας, για το χαρακτηρισμό περιοχών όπου κυκλοφορεί ένας συγκεκριμένος λοιμογόνος παράγοντας ή επηρεάζονται από κάποιο φυσικό φαινόμενο,  συνήθως στο πλαίσιο του προγραμματισμού μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ειδικά όσον αφορά στα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές (π.χ.  λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, ελονοσία)  ο όρος επηρεαζόμενη περιοχή εισάγεται με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Προετοιμασίας για τα θέματα Ασφάλειας του Αίματος από τον Ιό του Δυτικού Νείλου (Ιούνιος 2012) και χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση κυρίως των υπηρεσιών αιμοδοσίας στη λήψη των αντίστοιχων μέτρων για την ασφάλεια του αίματος, με ειδικό ενδιαφέρον στους επαναπατριζόμενους ταξιδιώτες από τις περιοχές αυτές.

Για τον καθορισμό των περιοχών αυτών μετά από την διερεύνηση κάθε κρούσματος από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την εκτίμηση όσον αφορά στην πιθανή περιοχή έκθεσης σε κάθε νόσημα,  είναι απαραίτητη επίσης η θεώρηση δεδομένων από διαφορετικούς τομείς όπως

  • επιδημιολογικά δεδομένα νόσου από τον άνθρωπο από προηγούμενα έτη
  • επιδημιολογικά δεδομένα νόσου από ζώα (πτηνά, ιπποειδή κλπ)
  • εντομολογικά δεδομένα
  • γεωφυσικά δεδομένα.

Ως εκ τούτου, στην Ελλάδα λειτούργησε από την περίοδο μετάδοσης 2012 διατομεακή Ομάδα Εργασίας για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές, οντότητα η οποία επίσης προτείνεται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Προετοιμασίας για τα θέματα Ασφάλειας του Αίματος από τον Ιό του Δυτικού Νείλου-2012. Σκοπός της ΟΕ είναι η γνωμοδότηση προς το Υπουργείο Υγείας (ΥΥ) και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) όσον αφορά στις επηρεαζόμενες περιοχές της χώρας, ειδικά όσον αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία. Για να δείτε τα μέλη της Ομάδας Εργασίας για την περίοδο μετάδοσης 2013, μπορείτε να πατήσετε εδώ.

Το ΕΚΕΑ (www.ekea.gr) με τη σειρά του προχωρά, ανάλογα με την ενδεικνυόμενη στρατηγική, στην έκδοση των αντίστοιχων μέτρων για την ασφάλεια του αίματος και την επικοινωνία τους προς τις υπηρεσίες αιμοδοσίας.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΝ: Άμεσα αποτελέσματα για τους καταναλωτές με την παρέμβαση στο κόστος του ρεύματος

Τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης θα είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι κανονιστικά μέτρα …