Tην φορολογική αντιμετώπιση της παραχώρησης εταιρικού αυτοκινήτου, αλλά και τον υπολογισμό του τεκμαρτού σε περίπτωση που κάποιος έχει εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και από μισθωτή εργασία, ξεκαθαρίζει με νέα εγκύκλιο της η ΓΓΔΕ, που επικαλείται την αντικατάσταση του ν. 4172/2013-άρθρο 13 από το άρθρο 44 του ν. 4389/2016.
Ειδικότερα όπως αναφέρει:
"Το εταιρικό αυτοκίνητο, αποτελεί παροχή σε είδος και να φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία η αγοραία αξία παραχώρησης εταιρικού οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, η οποία αποτιμάται πλέον σε ποσοστό 80% του κόστους των αποσβέσεων, των τελών κυκλοφορίας, του κόστους των επισκευών και συντηρήσεων καθώς και του χρηματοδοτικού κόστους αγοράς ή μίσθωσης, όπως αυτά προκύπτουν από τις εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης. Όταν το ανωτέρω κόστος είναι μηδέν, η παροχή αυτή αποτιμάται σε ποσοστό 80% της μέσης δαπάνης ή απόσβεσης κατά τα τελευταία τρία έτη.
- Τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εκτός του εισοδήματος από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, φορολογούνται αθροιστικά με τα τυχόν εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις με βάση την κλίμακα της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4172/2013.
Για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν εφαρμόζονται οι μειώσεις του άρθρου 16. Δηλαδή, στις περιπτώσεις φορολογουμένων με εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα και από μισθωτή εργασία και συντάξεις, οι μειώσεις του φόρου, θα εφαρμόζονται μόνο στον φόρο που αντιστοιχεί στο εισόδημα που προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
- Κατά τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, αυτή θα υπολογίζεται στον φόρο που προκύπτει από εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η φοροελάφρυνση για τα εξαρτώμενα μέλη, τόσο στην περίπτωση ύπαρξης γάμου, όσο και στην περίπτωση διαζευγμένων συζύγων."