Την επέκταση της ενιαίας αγοράς και στις τηλεπικοινωνίες σχεδιάζει η Ε.Ε. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgeimeine Zeitung, οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ - 28 επρόκειτο να αναλάβουν την σχετική πρωτοβουλία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνέλθει στις 28-29 Ιουνίου – και λέμε επρόκειτο, διότι μετά το Brexit όλα μπορεί να αλλάξουν.
Η Ε.Ε. στοχεύει στην προώθηση της πέμπτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G) και την άμεση απελευθέρωση της συχνότητας των 700-MHz, η οποία προσφέρει μεγάλες ταχύτητες και μεγάλη εμβέλεια.
Η γερμανική εφημερίδα huffingtonpost, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν φτηνότερες οι αποστολές πακέτων μεταξύ των χωρών-μελών και παράλληλα να αρθούν τα εμπόδια στο ψηφιακό περιεχόμενο, το λεγόμενο Geo-Blocking, καθώς ο γεωγραφικός αποκλεισμός ή περιορισμός των καταναλωτών ορισμένων χωρών-μελών της ΕΕ-28, έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές προϊόντων στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς.
Την ώρα που η κατεύθυνση στην Ευρώπη είναι πιο φτηνό προϊόν στην Ελλάδα το προϊόν ακριβαίνει, εμποδίζοντας την ψηφιακή πρόοδο. Συγκεκριμένα την περίοδο 2010-2015 το κόστος ομιλίας μέσω κινητών μειώθηκε κατά 45,5% και το κόστος χρήσης δεδομένων κατά 38,6%.
Γιατί αυξάνεται η τελική τιμή του προϊόντος; Σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) για τις Κινητές Επικοινωνίες η τιμή αυξάνεται από την υπερφορολόγηση. Η φορολογία στην κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ε.Ε. των 28 με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση να φτάνει έως και το 49%, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού τέλους. Δεν είναι, επομένως, απορίας άξιον ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 26η στην ΕΕ-28 στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), καταγράφοντας σημαντική απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Όχημα ανάπτυξης οι κινητές επικοινωνίες
Παρά ταύτα, οι ερευνητές του ΟΠΑ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες που αναδεικνύονται από τη δημιουργία δικτύων νέας γενιάς και την αύξηση της χρήσης υπηρεσιών δεδομένων. Με την αξιοποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής των κινητών επικοινωνιών, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας θα βελτιωθεί άμεσα. Σύμφωνα με τη μελέτη, αν η Ελλάδα συγκλίνει με την Ε.E. στη διείσδυση της χρήσης δεδομένων, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2% ή 4,49 δις ευρώ. και τα δημόσια έσοδα κατά 2,06 δις ευρώ μέχρι το 2020.
Πάντως ο κλάδος αναπτύχθηκε το 2015. Ειδικότερα συνέβαλε στην ελληνική οικονομία με 9,5 δις ευρώ (5,4% του ΑΕΠ) συνεισφέροντας στα δημόσια έσοδα 1,165 δις ευρώ, ενώ απασχολεί άμεσα και έμμεσα 42.500 θέσεις εργασίας. Κινητή και σταθερή τηλεφωνία το 2015 επένδυσαν συνολικά στην ελληνική αγορά 719 εκατ. ευρώ, αύξηση που αγγίζει το 35% σε σχέση με τα κεφάλαια που επενδύθηκαν το 2014.
Επιπλέον αποτελούν τον τρίτο κλάδο σε παραγωγικότητα, που ανέρχεται σε 77 χιλ. ανά εργαζόμενο ετησίως, συμβάλλοντας καθοριστικά, σύμφωνα με το ευρήματα των ερευνητών του ΟΠΑ στην αύξηση της παραγωγικότητας των περισσότερων κλάδων της ελληνικής οικονομίας και συνολικά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Γραφειοκρατία και έλλειμμα στρατηγικής τα κύρια εμπόδια
Βασικές προϋποθέσεις για την ψηφιακή ανάπτυξη στην Ελλάδα, καταδεικνύονται από τη μελέτη, η ενίσχυση των επενδύσεων σε ευρυζωνικά δίκτυα για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών, η αντιμετώπιση θεσμικών εκκρεμοτήτων και η άρση ποικίλων διοικητικών εμποδίων και φορολογικών στρεβλώσεων. Συγκεκριμένα ζητήματα είναι η απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των σταθμών βάσης για τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης μεγάλων επενδύσεων των παρόχων επικοινωνίας, η οποία συνήθως «κολλάει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ή σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.