Οι επονομαζόμενοι «πλειστηριασμοί παραδειγματισμού» και ουσιαστικά «συνέτισης» όσων δεν πληρώνουν αναμένεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να προχωρήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για εκπλειστηριάσεις 1.000 ακινήτων μεγάλης αξίας σε πρώτη φάση, όπως αναφέρουν έγκυρες τραπεζικές πηγές, εκ των οποίων οι πρώτες θα αφορούν εμπορικά ακίνητα (αποθήκες, μαγαζιά και βιομηχανικές εγκαταστάσεις), αλλά και ακριβές κατοικίες στα καλύτερα προάστια της Αττικής και της περιφέρειας.
Πηγές του «ΘΕΜΑτος» αναφέρονται σε λίστα που έχει ήδη καταρτιστεί και η οποία περιλαμβάνει ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ έκαστο, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών μπαταχτσήδων -strategic defaulters- δανειοληπτών. Δηλαδή σε εκείνους που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα, δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, πιστοί στο κίνημα που διαμορφώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το «Δεν πληρώνω».
Όπως μας λέει ο γνωστός για τέτοιες υποθέσεις δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος, «μετά τη λήξη της απεργίας των δικηγόρων ξεκινά μια δύσκολη περίοδος, η οποία σε πρώτη φάση αφορά περί τους 1.000 δανειολήπτες, όμως σε βάθος έτους θα ξεπεράσει τους 5.000». Μάλιστα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η σχετική λίστα των πρώτων προς εκπλειστηριασμό ακινήτων έχει ως στόχευση την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, τη Χαλκιδική, τη Σπάρτη, τον Λαγκαδά, τη Θεσσαλία κ.ά. Παράλληλα, μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και για σειρά assets κυρίως στο Κολωνάκι. Η επιλογή των ακινήτων της περιφέρειας, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει να κάνει με το ότι στόχος είναι ο παραδειγματισμός και ο εξαναγκασμός οφειλετών να πάνε να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους... διά της σκληρής οδού. «Ουσιαστικά, η επιλογή της επαρχίας για να ξεκινήσει με μεγαλύτερη ένταση αυτό το πρόγραμμα έχει να κάνει με το ότι σε μια μικρή κοινωνία η απώλεια του ακινήτου αποτελεί θέμα και κατά κάποιον τρόπο ένα είδος στιγματισμού, άρα όσοι χρωστούν θα σκεφτούν σοβαρά αν θα πρέπει τελικά να έρθουν σε συνεννόηση με τις τράπεζες», αναφέρει ο κ. Αναστασόπουλος. Οι υποθέσεις που προωθούνται πλέον με ένταση είναι εκείνες που έχουν ωριμάσει νομικά και πλέον δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια.
Βέβαια τα δάνεια των στρατηγικά κακοπληρωτών δεν είναι αμελητέα, καθώς τραπεζικές πηγές τα ανεβάζουν στο 15%-20% των συνολικών κόκκινων δανείων, με τον αριθμό τους να ξεπερνά τις 30.000. Μάλιστα πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρονται σε εντατικοποίηση των ρυθμών ώστε να υπάρξει επιτάχυνση στις δικαστικές δομές για να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί. Στόχος του υπουργείου είναι να γίνει κατορθωτό να εκδικάζονται πάνω από 4.000 με 5.000 υποθέσεις κατ’ έτος, ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τις 7.000, λόγω και των απαιτήσεων που υπάρχουν από τους θεσμούς.
«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι τράπεζες κάθε άλλο παρά επιδιώκουν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, καθώς δεν ενδιαφέρονται να μαζέψουν ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο. Αντιθέτως θέλουν να έρθουν σε συνεννόηση με όσους αδιαφορούν εδώ και καιρό ως προς την τήρηση των υποχρεώσεών τους ώστε να πληρώσουν. Γι’ αυτό τον λόγο θα ξεκινήσουν με ένταση οι πλειστηριασμοί μεγάλης αξίας ακινήτων ώστε να δοθεί ένα αυστηρό μήνυμα», αναφέρει ο κ. Αναστασόπουλος. Πάντως, ούτως ή άλλως το κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει από αυτές τις εξελίξεις θα είναι μεγάλο.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει προκύψει μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση επιτρέπει τους πλειστηριασμούς σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ενώ επιπλέον θα καθορίζονται ημέρες και ώρες επίσκεψης του ακινήτου από ενδιαφερόμενους πλειοδότες το αργότερο επτά ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Δηλαδή δίνεται το δικαίωμα, βάσει του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στους ενδιαφερόμενους να μπαίνουν στα σπίτια και τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν για να κάνουν αυτοψία ακόμα κι αν εντός αυτών διαμένουν οι ιδιοκτήτες. Επίσης, ο δικαστικός επιμελητής θα είναι εκείνος που θα προσδιορίζει την τιμή αφού θα λαμβάνει υπόψη του την εκτίμηση του πιστοποιημένου εκτιμητή, δηλαδή την εμπορική αξία του ακινήτου, η οποία σήμερα είναι σαφώς πολύ χαμηλότερη από τις αντικειμενικές αξίες.
Η τιμή αυτή θα συνεχίσει να μειώνεται όσο θα προχωρά η μαζική εκποίηση των ακινήτων, αφού εάν δεν ευοδωθεί ο πλειστηριασμός, με δικαστική απόφαση το ακίνητο μπορεί να εκποιηθεί ελεύθερα σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής του αξίας. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το θέμα των πλειστηριασμών περνάει σε μια εντελώς διαφορετική φάση, σε μια περίοδο μεγάλης κινητικότητας και εντάσεων με απρόβλεπτες συνέπειες.