Βάφτισαν «εργολάβους» τις εργαζόμενες των 150 ευρώ

katharistires_se_poreia_diamartyrias

Σχεδόν 1.000 σχολικές καθαρίστριες από όλη την Ελλάδα ήρθαν με λεωφορεία χθες στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και κατόπιν διαδήλωσαν με πορεία ώς το υπουργείο Οικονομικών, συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Απαιτούν μόνιμη, πλήρη και σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα. Οι 9.500 εργαζόμενοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες, απασχολούνται με συμβάσεις μίσθωσης έργου στα σχολεία της επικράτειας και πληρώνονται μέσω του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) από τις σχολικές επιτροπές των δήμων με πενιχρούς μισθούς, τους οποίους λαμβάνουν με πολύμηνες καθυστερήσεις.

Μάλιστα οι ήδη χαμηλές αμοιβές τους περικόπηκαν αυθαίρετα από τις αρχές του σχολικού έτους κατά 10%, φτάνοντας στο εξευτελιστικό ποσό των 33,7 ευρώ μεικτά ανά σχολική αίθουσα. Δεν δικαιούνται επιδόματα, δώρα, ούτε αναρρωτικές άδειες, ενώ το δικαίωμα στην άδεια μητρότητας είναι εκτός συζήτησης.

Αποτέλεσμα, γυναίκες που εργάζονται 10 και 15 χρόνια καθαρίζοντας τα σχολεία των παιδιών στηρίζοντας ευάλωτες, μονογονεϊκές ή πολύτεκνες οικογένειες, συχνά με προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες, καλούνται να επιβιώσουν με εισόδημα που ξεκινά από 150 ευρώ τον μήνα και σπάνια ξεπερνά τα 300 ευρώ, όταν και αν τα πάρουν, έπειτα από διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις αφού έχουν φτάσει ήδη στο απροχώρητο.

Η αγωνία και η αγανάκτηση των καθαριστριών ξεχείλιζε στη χθεσινή μαχητική συγκέντρωση, με τις διαδηλώτριες να καταφθάνουν από δεκάδες πόλεις, από την Αρτα και την Καβάλα ώς τα Γρεβενά και την Καστοριά, υψώνοντας τις γροθιές τους, φορώντας κίτρινα πλαστικά γάντια, κρατώντας σκούπες και φαράσια, προσπαθώντας με καπέλα και βεντάλιες να προστατευτούν από τον ήλιο και τη ζέστη.

Δέσμευση Κουρουμπλή

Αντιπροσωπεία τους, μαζί με εκπροσώπους της ΟΙΥΕ, συναντήθηκαν με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή, απαιτώντας αρχικά να εκδοθεί άμεσα κοινή υπουργική απόφαση από τα υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας και Οικονομικών, ώστε να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους για τη νέα χρονιά και να μη μείνουν τα σχολεία χωρίς καθαριότητα, αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, αλλά και να μπει τέλος στην ομηρία των συμβασιούχων.

Ζητάνε να αναγνωριστούν ως εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Διεκδικούν την επαναφορά όλου του κλάδου στα Βαρεά και Ανθυγιεινά Ενσημα και την επιστροφή του 10% των μισθών τους που, όπως σημειώνουν, «μας άρπαξαν αυθαίρετα».

«Ο υπουργός κ. Κουρουμπλής έδωσε τον λόγο της τιμής του ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία που θα κατοχυρώνει την εργασία των σχολικών καθαριστριών άλλο ένα έτος και αμέσως μετά θα δοθεί μόνιμη λύση στο χρόνιο πρόβλημα των συμβασιούχων.

»Αναμένουμε την εκπλήρωση των υποσχέσεων και ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στις γυναίκες αυτές, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Δεν έχουμε άλλες αντοχές» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

«Το ελληνικό κράτος περνάει το πιο αρνητικό μήνυμα στις νέες ηλικίες, ότι εκεί που εκπαιδεύονται επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας στις εργασιακές σχέσεις, υπάρχει η πιο άγρια εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι γυναίκες που καθαρίζουν τα σχολεία των παιδιών μας αντιμετωπίζονται ως “εργολάβοι κατ’ αποκοπήν”, χωρίς δικαιώματα, υπογράφοντας συμβάσεις έργου των 150 ευρώ» προσθέτει.

«Δεν μας πληρώνουν»

«Δεν πάει άλλο» απαντάει η Φωτεινή Στρουμπούλη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Ν. Καβάλας, στην ερώτηση τι τις έσπρωξε να απεργήσουν και να διαδηλώσουν στην Αθήνα ταξιδεύοντας όλη νύχτα με το λεωφορείο.

«Η φράση “εργασιακός μεσαίωνας” δεν αρκεί για να περιγράψει όσα βιώνουμε. Καθαρίζουμε από πέντε ώς 18 αίθουσες για λιγότερα από 33 ευρώ καθαρά, ενώ ειδικά στις επαρχιακές πόλεις, που τα σχολεία είναι μικρότερα, δεν πληρωνόμαστε πάνω από 150 ευρώ τον μήνα. Κι ενώ καθαρίζουμε όλο το σχολείο, από τις τουαλέτες και τις αυλές ώς τους διαδρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους, δεν τους πληρωνόμαστε.

»Δεν μας επιτρέπεται να αρρωστήσουμε, οφείλουμε μάλιστα να βρίσκουμε οι ίδιες ποια θα μας αντικαταστήσει. Δεν μιλάμε καν για εγκυμοσύνη, είναι απαγορευμένη κατάσταση στις γυναίκες της τάξης μας. Αν μια κοπέλα μείνει έγκυος, πετιέται έξω από το επάγγελμα για τουλάχιστον ένα χρόνο».

Οι γυναίκες παραμένουν απλήρωτες για Μάιο και Ιούνιο, ενώ μόλις χθες, μετά την κινητοποίησή τους, εγκρίθηκε, όπως μας λένε από το υπ. Εσωτερικών, κονδύλι για την πληρωμή τους, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα λάβουν τον Ιούλιο «αν όλα πάνε καλά με τη γραφειοκρατία, ενώ θα είμαστε ήδη τέσσερις μήνες απλήρωτες».

Πηγή: efsyn.gr


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οι κληρώσεις του Λαϊκού Λαχείου: Δες αν κέρδισες

Βασικές Πληροφορίες Λαϊκού Λαχείου Κληρώνει κάθε εβδομάδα (Τρίτη στις 19.00 – Κανάλι ΟΠΑΠ στο YouTube). …