Φόρο και προσαυξήσεις που μπορεί να φθάνουν ακόμη και το 90% για τα αδήλωτα εισοδήματα και τις καταθέσεις θα προβλέπει το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψή τους, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου θα βρίσκονται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αρχικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για φορολογική αμνηστία και το μόνο δέλεαρ φαίνεται να είναι η άρση των ποινικών διώξεων για φοροδιαφυγή.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει ένα παράθυρο τρίμηνης διάρκειας σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια εντός και εκτός Ελλάδας, προσφέροντας απαλλαγή από ποινικές διώξεις για πράξεις φοροδιαφυγής με την καταβολή φόρων και προσαυξήσεων που μπορεί να φτάσουν έως και το 90% των κεφαλαίων.
Η «προσφορά» απέχει πολύ από τους αρχικούς σχεδιασμούς και τα χαρακτηριστικά αμνήστευσης που οραματίζονταν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη για να γεμίζουν τα άδεια κρατικά ταμεία ενάμιση χρόνο νωρίτερα διαγράφονται ένα προς ένα υπό καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων από τους δανειστές.
Το νομοσχέδιο για την οικιοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων καταρτίζεται πλέον με έναν συνδυασμό φόρων και προσαυξήσεων που μπορεί να αγγίζουν έως και το 90% των αφορολόγητων χρημάτων ή, αν η εν εξελίξει διαπραγμάτευση γείρει περισσότερο προς τις ελληνικές επιδιώξεις, η απώλεια κεφαλαίου μπορεί να περιοριστεί σε ποσοστό της τάξεως του 70%.
Τα ανταλλάγματα
Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, «Τα Νέα», τα ανταλλάγματα δεν είναι άλλο από την απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για πράξεις φοροδιαφυγής. Και αυτό όμως βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Στους κόλπους των δανειστών δεν λείπουν οι θέσεις ότι το μήνυμα σε όσους κράτησαν κεφάλαια μακριά από τα μάτια της Εφορίας θα πρέπει να είναι το αυστηρότερο δυνατό.
Στελέχη με γνώση της διαπραγμάτευσης εκτιμούν τελικά ότι η άρση των ποινικών κυρώσεων θα περάσει. Και κάπως έτσι, κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει να κάνει θόρυβο κηρύσσοντας ακόμα μια φορά τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με ένα κεντρικό σύνθημα του τύπου «σας ξέρουμε, αποκαλυφθείτε μόνοι σας και γλιτώστε ό,τι μπορείτε για να μην τα χάσετε όλα».
Η ψήφιση του νομοσχεδίου και η επικοινωνιακή καμπάνια σχεδιάζεται να συνοδευτούν από ένα νέο όπλο. Στη βάση του παλαιού συστήματος elenxis χτίζεται ένα νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο όπως υποστηρίζουν πηγές με γνώση των χειρισμών υπόσχεται ελέγχους εξπρές.
Με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στο πλήρες τραπεζικό προφίλ των φορολογουμένων υπό έλεγχο, ενώ ήδη στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων σε συνεργασία με την ομάδα των οικονομικών εισαγγελέων έχουν ενοποιήσει σε μια βάση δεδομένων όλα τα στοιχεία από κάθε λογής λίστα που έχουν στη διάθεσή τους.
Από τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς έως τα 68 CD με 1.364.039 φορολογουμένους οι οποίοι είχαν τραπεζικές συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ την τελευταία δεκαετία ή εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Στη βάση αυτού του νέου συστήματος το οποίο δημιουργείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, θα πατήσει και το σύνθημα «σας ξέρουμε αποκαλυφθείτε».