Κύκλωμα χορήγησης απολυτηρίων Λυκείου και μάλιστα με βαθμό άριστα, με στόχο τον διορισμό στο Δημόσιο, αποκαλύπτει έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης την περίοδο 1999-2006 στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αρτας «Σχολές Ευρώπη» και «Τομή».
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, οι κάτοχοι των πλαστών απολυτηρίων Λυκείου οι οποίοι αξιοποίησαν τους τίτλους σπουδών των ιδιωτικών ΤΕΕ για να προσληφθούν στο Δημόσιο ξεπερνούν τους 2.000 και διορίστηκαν κυρίως σε θέσεις νοσηλευτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βαθμός του απολυτηρίου «έδινε» περισσότερα μόρια στους κατόχους των πλαστών τίτλων σπουδών και πιθανόν άφησε εκτός Δημοσίου υποψηφίους οι οποίοι κατείχαν νόμιμους τίτλους σπουδών. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ η «φάμπρικα» που είχε στηθεί στην Αρτα με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια περιελάμβανε εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν είχαν διοριστεί νόμιμα, ενώ τα εκπαιδευτήρια λειτουργούσαν απογευματινές ώρες χωρίς να έχουν σχετική άδεια.
Διασταυρώσεις
Μετά από διασταύρωση στοιχείων διαπιστώθηκε ότι οι σπουδαστές δεν είχαν τις απαιτούμενες παρουσίες ενώ τα απουσιολόγια δεν συμπληρώνονταν, δεν υπογράφονταν και δεν υποβάλλονταν στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρτας για θεώρηση. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι σπουδαστές των απογευματινών τμημάτων λάμβαναν άριστα (20) στα προφορικά ενώ γνώριζαν τα ερωτήματα των γραπτών εξετάσεων.
Το κύκλωμα χορήγησης των πλαστών απολυτηρίων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Αρτα την περίοδο 1999-2006, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, παρείχε πτυχία ακόμα και σε μαθητές που είχαν ξεπεράσει το όριο των απουσιών ενώ παρατηρήθηκε το φαινόμενο με τον ίδιο αριθμό μητρώου να έχουν εκδοθεί πτυχία σε διαφορετικούς μαθητές. Στο σύνολο των βιβλίων που όφειλαν να τηρήσουν τα εκπαιδευτήρια διαπιστώθηκαν ατασθαλίες που επιβεβαιώνουν την πλαστότητα των τίτλων σπουδών σύμφωνα με το πόρισμα, όπως για παράδειγμα φαίνεται ότι οι μαθητές δεν διδάχθηκαν τα προβλεπόμενα από το αναλυτικό πρόγραμμα μαθήματα, ενώ στο βιβλίο μητρώου μαθητών δεν αναγράφεται αριθμός μητρώου και ημερομηνία έκδοσης για να γίνει ταυτοποίηση των εκδοθέντων τίτλων.
Οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στο πόρισμά τους εισηγούνται να ανακληθούν τα παράνομα απολυτήρια και να ακυρωθούν οι διορισμοί όσων τα αξιοποίησαν για να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι.
Οι 2.000 πτυχιούχοι μάλιστα σύμφωνα πάντα με το "Εθνος", με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να κληθούν να δώσουν εκ νέου εξετάσεις προκειμένου να πιστοποιήσουν την εγκυρότητα των πτυχίων τους. Το υπουργείο με τροπολογία που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή θα καλεί τους 2.000 μαθητές των δύο αυτών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να περάσουν, υπό την αιγίδα του, από γραπτές εξετάσεις σε ορισμένο αριθμό μαθημάτων προκειμένου να πιστοποιηθεί ή όχι η εγκυρότητα των πτυχίων τους. Η ψήφιση της τροπολογίας απαιτείται παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος από το 2007 επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου, ο οποίος κατέστη ανενεργός αφού δεν εκδόθηκε η ανάλογη υπουργική απόφαση εφαρμογής του για τη διενέργεια γραπτού διαγωνισμού όπως προβλεπόταν.