Ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) έχει επανειληµµένως εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την λειτουργία των εγκυκλίων, σε όλο το εύρος της διοικητικής δράσης, οι οποίες, σε αρκετές περιπτώσεις, αντί να διευκρινίζουν νοµοθετικές διατάξεις, στην ουσία, τις παραλλάσσουν ή και τις ανατρέπουν. Μια ακόµη συνηθέστατη παρελκυστική λειτουργία των εγκυκλίων, είναι και η άρνηση από τη διοίκηση να εφαρµόσει ψηφισµένη και εν ισχύ νοµοθετική διάταξη, και µάλιστα για µεγάλο διάστηµα από την θέσπισή της, αναµένοντας να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.
Μια από τις δημόσιες υπηρεσίες που ακολουθούν αυτή την πετατημένη είναι και το ΙΚΑ, όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο ΣτΠ. Αφορμή διάταξη του άρθρου 26 του ν. 4331/2015, με την οποία αναγνωρίστηκε, χωρίς αποκλεισµούς, εξαιρέσεις και διακρίσεις, ως συντάξιµος ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης που εξέτισαν µέχρι το 1997 οι αντιρρησίες συνείδησης για το στρατιωτικό αδίκηµα της ανυπακοής ή της ανυποταξίας (σ.σ.: το ζήτηµα αυτό είχε αναδείξει ο Συνήγορος, ο οποίος είχε διατυπώσει, σε πόρισµά του, την επιτακτική ανάγκη νοµοθετικής διευθέτησης του ζητήµατος, τόσο όσον αφορά του ασφαλισµένους του Δηµοσίου όσο και τους ασφαλισµένους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ).
Ενώ λοιπόν η παραπάνω διάταξη είχε τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2015, για περισσότερο από ένα έτος παρέµενε ανεφάρµοστη, όχι για κάποιο άλλο λόγο, αλλά επειδή η διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ καθυστερούσε να εκδώσει σχετική εγκύκλιο. Και τούτο παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη εκδοθεί, από 17.7.2015, σχετικές οδηγίες εφαρµογής από τη Γενική Γραµµατεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ο ΣτΠ, διερευνώντας αναφορά πολίτη ο οποίος ζητούσε να αναγνωριστεί ο χρόνος φυλάκισής του ως αντιρρησίας συνείδησης, κατ΄ εφαρµογή του νόµου, απευθύνθηκε, αρχικά, την 1η 2.2016 στην Διοίκηση του ΙΚΑ, υπενθυµίζοντας ότι ήδη για το ζήτηµα αυτό υφίστατο σχετικό έγγραφο µε οδηγίες εφαρµογής από το τπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ζήτησε την άµεση εφαρµογή του νόµου, χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές, είτε µε την άµεση έκδοση σχετικής εγκυκλίου είτε και χωρίς αυτή.
Εντούτοις, σύμφωνα με την αναφορά – καταγγελία του ΣτΠ, «χρειάστηκε να παρέλθει ακόµη ένα εξάµηνο, για να εκδοθεί τελικά από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ η αριθµ. 27/25.7.2016 εγκύκλιος και να καταστεί επιτέλους δυνατή η έναρξη της διαδικασίας αναγνώρισης του χρόνου ασφάλισης των ενδιαφεροµένων».
Ο Συνήγορος, µε αφορµή τη συγκεκριµένη υπόθεση, «επιθυµεί να εκφράσει για µια ακόµη φορά την ανάγκη η χρήση των εγκυκλίων να γίνεται όπου είναι πραγµατικά απαραίτητο, και σε καµιά περίπτωση να µην παραµένουν ανενεργές νοµοθετικές διατάξεις µε πρόσχηµα την καθυστέρηση της διοίκησης να τις εκδώσει, γεγονός που αποτελεί µείζον φαινόµενο κακοδιοίκησης».
ΕΔΩ η επιστολή προς ΙΚΑ.
ΕΔΩ η υπενθυμιστική επιστολή.