Τον Δεκέμβριο εκτιμά ότι θα ξεκινήσει να επαναχορηγείται η σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων, μεταξύ αυτών και των παλιννοστούντων ομογενών, που είχε διακοπεί προ τετραετίας, ο διοικητής του ΟΓΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης, όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο Πρακτορείο 104.9 FΜ, ενώ μίλησε και για την αλλαγή του τρόπου διανομής των δελτίων κοινωνικού τουρισμού, ώστε εφέτος, μετά τις 5 Σεπτεμβρίου, να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι.
Ο κ. Μπακαλέξης τόνισε, ότι ήδη από τις 22 του μήνα, έχει αρχίσει η υποδοχή των αιτήσεων, στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ, από τους ανασφάλιστους υπερήλικες, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις και το άρθρο 93 του ασφαλιστικού νόμου, μεταξύ αυτών και των ομογενών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και την Αλβανία, οι οποίοι είχαν αποστερηθεί, με προηγούμενο νόμο, τη συγκεκριμένη παροχή. «Ουσιαστικά διορθώνεται μια αδικία που είχε γίνει με τον "μνημονιακό" νόμο 4093 το 2012 - 13 και επαναχορηγείται στην πράξη η σύνταξη του ανασφάλιστου υπερήλικα, η οποία είχε κοπεί με τον ν.4093, με κάποιες αλλαγές στον τρόπο χορήγησης» είπε ο διοικητής του ΟΓΑ.
Όπως διευκρίνισε, ενώ ο προηγούμενος νόμος έθετε «απόλυτο κώλυμα» στην καταβολή της σύνταξης, εάν υπήρχε άλλη ασφαλιστική παροχή (σύνταξη από χώρα του εξωτερικού, άλλου φορέα, κ.α.), έστω και αν αυτή ήταν ένα ευρώ, «τώρα προβλέπεται συμψηφισμός της σύνταξης και καταβάλλεται η διαφορά στον ανασφάλιστο υπερήλικα». Επίσης, προβλέπονταν εικοσαετής μόνιμη διαμονή στη χώρα μας, ενώ τώρα προβλέπεται δεκαπενταετής. Τέλος, οι νέες ρυθμίσεις, σε αντίθεση με τις παλαιότερες, για την κατηγορία των ανασφάλιστων υπερηλίκων αφορούν όχι μόνο ομογενείς, αλλά «όλους όσοι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα μας».
Υπολογίζεται ότι η σύνταξη θα δοθεί σε τριάντα χιλιάδες άτομα, σε όσους δηλαδή είχε διακοπεί η συνταξιοδότηση με τον ν. 4093, αλλά μπορεί και σε περισσότερους, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή υπερηλίκων, ίσως και ημεδαπών, που λόγω της ανεργίας και της κρίσης δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις κανονικής συνταξιοδότησης. Το ποσό ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως (όσα και πριν), αφού όμως έχει προηγηθεί ο συμψηφισμός με άλλες ασφαλιστικές παροχές (άλλη σύνταξη από το εξωτερικό, ή ημεδαπό φορέα) και έχει υπολογιστεί αναλογικά το ποσό σε συνάρτηση με τα χρόνια παραμονής του υπερήλικα στη χώρα μας. «Απαραίτητη προϋπόθεση για να καταβληθεί όλο το ποσό είναι η διαμονή επί τριανταπέντε χρόνια στη χώρα. Που σημαίνει ότι κάποιος που μένει μόνιμα στη χώρα εικοσιπέντε χρόνια, θα πάρει τα εικοσιπέντε τριακοστά πέμπτα (25/35) του συνολικού ποσού» είπε ο κ. Μπακαλέξης και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τον Δεκέμβριο θα πληρώσουμε».
Διευκρίνισε, επίσης, ότι για τους ομογενείς που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές για τις οποίες υπάρχει δυσκολία να εξασφαλιστούν δικαιολογητικά, κυρίως από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, και για τις οποίες απαιτείται τεκμηρίωση με βεβαίωση από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, αυτή δεν αφορά ατομικά τον καθένα, αλλά είναι συνολική και θα εξασφαλιστεί κεντρικά από τον ΟΓΑ.
«Αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, ότι οι περιοχές αυτές προκύπτουν από βεβαίωση και εκεί έχει υπάρξει μια σύγχυση, ότι θέλουμε εξατομικευμένη βεβαίωση από κάθε έναν από τους αιτούντες, με αποτέλεσμα να γίνεται μια παραπομπή τους από μια υπηρεσία στην άλλη, στην υπηρεσία του ΥΠΕΞ να προσέρχονται πολλοί για να πάρουν βεβαίωση, κ.λ.π. Εδώ, θέλω να τονίσω, ότι τη βεβαίωση αυτή θα την πάρουμε κεντρικά εμείς, ως ΟΓΑ, γενικά για όλες αυτές τις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα εξυπηρέτησης των δικαιούχων».
Πρόσθεσε, ότι όλοι όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία μπορούν να κάνουν την υπεύθυνη δήλωση, όπως ακριβώς προβλέπει η σχετική εγκύκλιος, την οποία «αν διαβάσουν προσεκτικά θα δουν ότι δεν αναφέρεται στη βεβαίωση από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ». Υπογράμμισε, ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος που θα αποσαφηνίζει τα πράγματα για την ενημέρωση και των δικαιούχων και των τοπικών ανταποκριτών. Ο κ. Μπακαλέξης ανέφερε, επίσης, ότι δεν είναι ανάγκη οι τοπικοί ανταποκριτές του ΟΓΑ να έρχονται σε προστριβές με τους αιτούντες, ερμηνεύοντας κατά την κρίση τους την επάρκεια των δικαιολογητικών που τους προσκομίζουν οι αιτούντες, όταν οι υπερήλικες τους δηλώνουν ότι αυτά είναι όλα όσα διαθέτουν, καθώς μπορούν να προωθούν τις αιτήσεις τους στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του οργανισμού και από εκεί να γίνεται η αναζήτηση των υπολοίπων δικαιολογητικών. Για το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, μεταξύ αυτών και την υψηλότερη παροχή που είναι οι πέντε διανυκτερεύσεις σε οποιοδήποτε, συμβεβλημένο με το πρόγραμμα, κατάλυμα της χώρας, ο κ. Μπακαλέξης τόνισε:
«Κάθε χρόνο η απορροφητικότητα κυμαίνεται γύρω στο 30 - 40%. Εμείς θέλουμε όλο τον προϋπολογισμό να τον διαθέσουμε. Εφέτος, ας πούμε, έχουμε 55.000 δελτία κοινωνικού τουρισμού. Λοιπόν, θέλουμε, να διατεθούν και τα 55.000. Για αυτό το λόγο, από τις 5 Σεπτεμβρίου αλλάζουμε τον τρόπο διανομής και ορίζουμε ότι τα δελτία θα διατίθενται με σειρά προτεραιότητας, εφόσον τηρείται η διαδικασία που περιγράφουμε στην ιστοσελίδα μας. Όσοι λοιπόν έκαναν αίτηση για δελτίο κοινωνικού τουρισμού και δεν κληρώθηκαν, ή κληρώθηκαν και δεν το χρησιμοποίησαν, μπορούν πλέον ακολουθώντας τη διαδικασία, δηλαδή, κλείνοντας κατάλυμα και καταχωρώντας τα στοιχεία του καταλύματος μετά τις 5 Σεπτεμβρίου, να προσέρχονται στα ΚΕΠ και να παίρνουν τα δελτία με σειρά προτεραιότητας μέχρι να εξαντληθούν τα δελτία». Η δυνατότητα αυτή μέχρι της εξαντλήσεως των δελτίων δίδεται έως τις 15 Μαΐου του 2017. Στα καταλύματα στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι δικαιούχοι δεν καταβάλλουν συμμετοχή, αυτή καλύπτεται πλήρως από τον λογαριασμό της Αγροτικής Εστίας.