Την έναρξη δύο νέων προγραμμάτων εξ αποστάσεων εκπαίδευσης, ανακοινώνουν το Κέντρο Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής (ΚΕΜΕΧ) και το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών (ΕΠΕΦΑ) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Το πρώτο εξ αυτών αφορά τις "Βασικές Έννοιες της Κανονιστικής Συμμόρφωσης" και ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου 2016.
Το νέο Πρόγραμμα παρέχει μια βασική προσέγγιση στην έννοια και στις κύριες θεματικές της Kανονιστικής Συμμόρφωσης και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μία καλή βάση εκπαίδευσης και κατανόησης του αντικειμένου. Ειδικότερα, προσφέρει στον εκπαιδευόμενο τη δυνατότητα να κατανοήσει το βασικό ρόλο της Κανονιστικής Συμμόρφωσης σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, τους κινδύνους και τις επιπτώσεις από τη μη συμμόρφωση, και μεταδίδει βασικά εργαλεία για την ορθότερη οργάνωση της Μονάδας Κανονιστικής Συμμόρφωσης σε μια εταιρεία.
Επίσης, στο Πρόγραμμα παρουσιάζονται οι κύριοι άξονες της Κανονιστικής Συμμόρφωσης: τα βασικά θέματα Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των Διεθνών Εμπάργκο και Περιοριστικών Μέτρων, καθώς και θέματα Επιχειρηματικής Ηθικής και Προστασίας Καταναλωτή και Επενδυτή.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω γνώση είναι αναγκαία προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πολυπλοκότητα των αγορών, να αντιμετωπίζουν τους επιχειρηματικούς κινδύνους και να εξασφαλίζουν βιώσιμη λειτουργία.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Προγράμματος γίνονται σε συνεργασία με εξειδικευμένα στελέχη στην Κανονιστική Συμμόρφωση με πολύχρονη εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο και στην προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Το Πρόγραμμα δομείται σε πέντε (5) διδακτικές ενότητες και διαρκεί τρεις (3) εβδομάδες. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει εφαρμοσμένη ανάλυση και μελέτες περιπτώσεων και συνοδεύεται από προτεινόμενο σχέδιο μελέτης. Οι συμμετέχοντες εξετάζονται στη διδακτέα ύλη, μέσω ενός διαγωνίσματος που τους ανατίθενται ηλεκτρονικά και έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν καθημερινά με τους εισηγητές, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας.
Με την επιτυχή περάτωση του Προγράμματος ο σπουδαστής αποκτά Πιστοποιητικό για τις Βασικές Έννοιες της Κανονιστικής Συμμόρφωσης.
Η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου 2016.
- Το δεύτερο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ έχει τίτλο «4η Ευρωπαϊκή Οδηγία κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας» και ξεκινά επίσης στις 3 Οκτωβρίου 2016.
Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο Πρόγραμμα, το οποίο επιδιώκει να προσφέρει στον εκπαιδευόμενο τη δυνατότητα να κατανοήσει πλήρως τις διατάξεις της 4ης Ευρωπαϊκής Οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς και τις διαφορές της συγκριτικά με την 3η Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία καταργείται.
Επιπλέον, το Πρόγραμμα παρουσιάζει το νέο Κανονισμό (ΕΕ) 2015/847 περί στοιχείων που συνοδεύουν τις μεταφορές χρηματικών ποσών, καθώς και το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση του αγώνα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Προγράμματος γίνονται σε συνεργασία με εξειδικευμένα στελέχη με πολύχρονη εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο και στην προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Το Πρόγραμμα δομείται σε τρεις (3) εκπαιδευτικές ενότητες, οι οποίες συνολικά αντιστοιχούν σε 30 ώρες εκπαίδευσης και έχουν κατανεμηθεί σε δύο (2) εκπαιδευτικές εβδομάδες. Την πρώτη εκπαιδευτική εβδομάδα αναρτάται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το εκπαιδευτικό υλικό του Προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, θεωρία, ερωτήσεις, ασκήσεις και μελέτες περιπτώσεων (case studies), καθώς και το προτεινόμενο σχέδιο μελέτης. Τη δεύτερη εκπαιδευτική εβδομάδα πραγματοποιείται μία σύγχρονη τηλεδιάσκεψη με τους εισηγητές του Προγράμματος, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Οι συμμετέχοντες εξετάζονται στη διδακτέα ύλη, μέσω διαγωνίσματος που τους ανατίθεται ηλεκτρονικά. Κάθε συμμετέχων στο Πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί καθημερινά με τους εισηγητές χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας (forum).
Με την επιτυχή περάτωση του Προγράμματος ο σπουδαστής αποκτά Πιστοποιητικό στην 4η Ευρωπαϊκή Οδηγία κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
Η υποβολή των αιτήσεων διαρκεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2016.