Επιδημικές Διαστάσεις παίρνει η Μερική Απασχόληση στην Πάτρα

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει η μερική απασχόληση

Κατά 37% μειωμένες οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης
Εν μία νυκτί Πατρινοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μετατρέπονται σε μερικής απασχόλησης, χάνοντας σημαντικά εργασιακά δικαιώματα. Μισή δουλειά, μισό μεροκάματο.
Υποθηκεύονται έτσι ουσιαστικά το εργασιακό τους μέλλον αλλά και η συνταξιοδότηση. Μία στις δύο προσλήψεις το πρώτο τρίμηνο του 2011 είναι μερικής απασχόλησης και με αποδοχές που δεν ξεπερνούν στην καλύτερη περίπτωση τα 500 ευρώ.
Μέσα στο 2010 αντίστοιχα είχε υπολογιστεί ότι περίπου τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι στην Πάτρα είχαν ήδη ενταχθεί στο καθεστώς μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με παράγοντες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας το 50% των νέων προσλήψεων γίνεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης,
 ενώ σημαντική αύξηση έχει σημειωθεί και στην εκ περιτροπής εργασία, με μικρότερες αποδοχές. Ανησυχητικό εξάλλου είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η μετατροπή αφορά σε εργαζόμενους που έχουν απασχοληθεί στην ίδια επιχείρηση για περισσότερο από 10 χρόνια και τώρα καλούνται να είναι παραγωγικοί σε ένα άλλο μοντέλο απασχόλησης.
Η μερική απασχόληση στην Πάτρα πλέον έχει πάρει διαστάσεις μόνιμης εργασιακής σχέσης. Η 4ωρη απασχόληση συνήθως ξεχειλώνει σε πέντε και έξι ώρες, με την πληρωμή να παραμένει στις τέσσερις ώρες.
«Βασίλειο» για τη μερική απασχόληση αποτελούν οι τομείς της μεταποίησης, οι εμπορικές επιχειρήσεις, τα σούπερ μάρκετ, αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης, διανομής έτοιμου φαγητού, ιατρεία, δικηγορικά γραφεία, συμβολαιογραφεία, διαφημιστικές επιχειρήσεις, πολυκαταστήματα.
Η νομοθεσία πλέον δίνει το δικαίωμα ακόμη και μονομερούς μετατροπής των συμβάσεων από τον εργοδότη και αυτό έχει οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους στην πόρτα της Επιθεώρησης Εργασίας στην Πάτρα.
Από τις νέες συμβάσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν οι πλήρους απασχόλησης είναι μειωμένες κατά 45,08% σε σχέση με τον ίδιο διάστημα του 2010, ενώ αύξηση περίπου 20% καταγράφεται στις συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.
Αυξημένες σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 50% εξάλλου είναι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης, με τα συνδικάτα και τους θεσμικούς φορείς να φοβούνται ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμη πιο δραματικό.
Μοναδικό ίσως καταφύγιο για τους εργαζόμενους αποτελεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας και τα Σωματεία μέλη του, που δίνουν τιτάνια μάχη αυτή την περίοδο για να προασπίσουν τα εργασιακά δικαιώματα. Εκεί μπορούν οι εργαζόμενοι ν’ απευθυνθούν και  πληροφορηθούν έγκυρα και έγκαιρα κάθε δικαίωμα που απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ αν υπάρχει μια περίπτωση να παρέμβει η (αποδυναμωμένη) Επιθεώρηση Εργασίας, σε περίπτωση που κάποιος εργοδότης αυθαιρετεί, αυτό γίνεται μόνο με παρέμβαση και πίεση από το Ε.Κ.Π ή από κάποιο σωματείο μέλος του.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φιντάν: Δηλώσεις για Αιγαίο και ελληνοτουρκικά

«Αυτήν τη στιγμή, σχεδιάζεται η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας στο …