ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην γενική απεργία της 15ης Ιουνίου, με κυρίαρχο αίτημα την απόσυρση εδώ και τώρα των νέων σκληρών και άδικων μέτρων που επιβάλλει η κυβέρνηση κατ' εντολή της τρόικας, λένε με ικανοποίηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Όπως σημειώνουν σε πολλούς εργασιακούς χώρους (όπως διυλιστήρια, ναυπηγεία, μεταφορές-πλοία, λιμάνια, χαλυβουργία, οικοδομή) η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική και έφτασε στο 100%. Σε τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 90% προσθέτουν.
Προειδοποιούν δε, ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν όσο συνεχίζεται αυτή «η κυβερνητική πολιτική που ικανοποιεί αποκλειστικά τις απαιτήσεις των δανειστών, των κερδοσκόπων, των τραπεζιτών και των εργοδοτών αδιαφορώντας πλήρως για τις κοινωνικές επιπτώσεις και τα αδιέξοδα στην οικονομία».
Για τον καθορισμό της περαιτέρω δράσης, η ΓΣΕΕ συγκαλεί για την Παρασκευή στις 10 π.μ. συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης.
Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης
«ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ»
«Οι απεργοί που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τετάρτη 15 Ιουνίου στο Πεδίον Άρεως στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:
»Αντιστεκόμαστε στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση που δεχόμαστε σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής μας.
» Η Κυβέρνηση και η Τρόικα, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τα προβλήματα του δημοσίου χρέους λαμβάνουν μέτρα που αφαιρούν ένα - ένα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών, των κερδοσκόπων, των τραπεζιτών και των εργοδοτών, αδιαφορώντας πλήρως για τις κοινωνικές επιπτώσεις και τα αδιέξοδα στην οικονομία.
» Η επίθεση που δεχόμαστε αφορά στο σύνολο των δικαιωμάτων μας. Μειώθηκαν και μειώνονται κατακόρυφα τα εισοδήματά μας μέσα από την μείωση του 13ου και 14ου μισθού και των οριζόντιων περικοπών στο Δημόσιο, στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στους συνταξιούχους, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ και τις αυξήσεις στα είδη ευρείας κατανάλωσης.
» Περιορίζονται και καταργούνται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Μετά την κύρια ασφάλιση, στο τραπέζι του Προκρούστη βρίσκονται οι επικουρικές συντάξεις και τα ΒΑΕ.
» Συγχωνεύονται και υποβαθμίζονται Δημόσιες Υπηρεσίες και ενώ εκποιούνται Δημόσιες Επιχειρήσεις με μοναδικό κριτήριο τον περιορισμό των κοινωνικών υπηρεσιών και τη διασφάλιση των δανειστών. Αποδιαρθρώνονται οι δημόσιες συγκοινωνίες, η Δημόσια Παιδεία, η Δημόσια Υγεία με τις καταργήσεις Υπηρεσιών και με μεταφορά του κόστους στις πλάτες των εργαζομένων και της κοινωνίας αυξάνοντας παράλληλα τα κέρδη της παραπαιδείας και των ιδιωτικών νοσοκομείων.
»Αμφισβητούνται οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και συρρικνώνονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μέσα από τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις ικανοποιούνται τα αιτήματα των εργοδοτών για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων που καταρρέουν μέρα με τη μέρα.
» Η ύφεση, η αύξηση της ανεργίας, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, το κλείσιμο των καταστημάτων η αύξηση των ωρών εργασίας στο δημόσιο, η υποβάθμιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, η αύξηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, είναι το αποτέλεσμα των αδιεξόδων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
»Τα μνημόνια διαδέχονται το ένα το άλλο με βασικό πάντα στόχο την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της κοινωνίας και την υποταγή της χώρας στα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών της Τρόικας. Οι ανάγκες για νέο δανεισμό της χώρας και το νέο Μνημόνιο, αναδεικνύουν το αδιέξοδο και την αποτυχία των μέτρων και των πολιτικών για την αντιμετώπιση της ύφεσης και του χρέους μιας και η κρίση χρέους έχει μεταβληθεί σε κρίση δανεισμού.
»Ταυτόχρονα οι πολιτικές που προωθούνται σε επίπεδο Ευρ.Ένωσης με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα θα οδηγήσουν σε μακρόχρονη λιτότητα, ανεργία και στην παραπέρα συρρίκνωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συλλογικών δικαιωμάτων όλων των Ευρωπαίων εργαζομένων και σε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων
»Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι της χώρας με ενότητα και αποφασιστικότητα δίνουν μεγάλες μάχες όχι μόνο για την απόκρουση των Νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά και για την προώθηση και εφαρμογή ενός τελείως διαφορετικού μίγματος οικονομικής πολιτικής που θα εξασφαλίζει και θα διευρύνει τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και την έξοδο της χώρας από την ύφεση, την κρίση και τις «δαγκάνες» του Μνημονίου των τοκογλύφων δανειστών.
»Διεκδικούμε αναδιάρθρωση του χρέους με τρόπο δίκαιο προς όφελος των εργαζομένων και των πολιτών. Απαιτούμε τη ριζική αλλαγή της ασκούμενης Νεοφιλελεύθερης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, προωθούμε την Πανευρωπαϊκή εργατική αντίσταση και πάλη για την ακύρωση αυτών των αντικοινωνικών και αντιαναπτυξιακών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα προστίθεται: «Απεργούμε και διεκδικούμε:
 • Aποδέσμευση της χώρας από τις μονεταριστικές και περιοριστικές πολιτικές των Βρυξελλών, που ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών και όχι των λαών και των πολιτών. Διαφωνούμε ριζικά με το Μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά και με το λεγόμενο «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» γιατί διευρύνει την ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τις κοινωνικές ανισότητες. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αλλάξει ριζικά την εφαρμοζόμενη πολιτική και να απορρίψει τις συνταγές λιτότητας και εκποίησης του δημοσίου πλούτου και των επιχειρήσεων του Δημοσίου.
 • Διεκδικούμε την κατάργηση και την ανατροπή των αντεργατικών διατάξεων των Νόμων για τις ειδικές επιχειρησιακές ΣΣΕ, τη Διαιτησία, την άρση εγγυήσεων για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και τις αποζημιώσεις απολύσεων των νεοπροσλαμβανομένων.
 • Απορρίπτουμε την εκποίηση των Οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας καθ’ ότι υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας μειώνουν τα δικαιώματα, ανοίγουν το δρόμο σε απολύσεις προσωπικού και χαρίζουν τις επιχειρήσεις στα ιδιωτικά μονοπώλια. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της Ελλάδας και βάση για την απόκρουση της ύφεσης, του πληθωρισμού, της ανεργίας.
» Άλλωστε οι επιχειρήσεις αυτές είναι ο πλούτος του Ελληνικού Λαού, τα «ασημικά» της χώρας και δεν έχει δικαίωμα κανείς να τα βγάλει στο σφυρί.»

» Επιτέλους να πληρώσουν οι ΕΝΟΧΟΙ, οι έχοντες, οι φοροκλέπτες και οι εισφοροκλέπτες οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση και το χρέος, ενώ σήμερα συνεχίζουν να κερδοσκοπούν σε βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι».

Και το ψήφισμα συνεχίζει με τις απαιτήσεις του κόσμους της εργασίας. «ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Άμεσα μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Αναπτυξιακά μέτρα που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και θα διευρύνουν την φορολογική και καταναλωτική βάση.
 • Σεβασμό και διασφάλιση της συλλογικής αυτονομίας, του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας όπως προβλέπει ο Ν. 1876/1990.
 • Τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτικών οργανώσεων για κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατάρτιση ΣΣΕ, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την ανατροπή των ΣΣΕ και τη γενίκευση της υπογραφής ειδικών επιχειρησιακών ΣΣΕ.
 • Σταθερή και πλήρης εργασία με δικαιώματα για όλους.
 • Αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που επωφελούνται από την οικονομική κρίση και παίρνουν μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, επιβάλλοντας εκ περιτροπής εργασία και κάθε μορφής ελαστική απασχόληση με στόχο την εργασία χωρίς δικαιώματα.
 • Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της αεργίας με ενεργητικές πολιτικές μετάβασης σε θέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας.
 • Άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης με κοινωνικούς στόχους και ρήτρες κοινωνικής προστασίας με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ποσά που πρέπει και μπορούν να προέλθουν από φορολόγηση στις χρηματιστηριακές κερδοσκοπικές κινήσεις των Τραπεζών και των κεφαλαίων.
 • Επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας και διαμόρφωσή του στο 80% του κατώτατου μισθού. Επέκταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλο το χρόνο της ανεργίας.
 • Επαναφορά των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας. Κατοχύρωση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και των επικουρικών συντάξεων.
 • Μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της δραματικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
 • Άμεσα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του εισοδήματος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
 • Πλήρη αποκατάσταση και επιστροφή όλων των ληστευθέντων ποσών από τα δομημένα κρατικά ομόλογα.
 • Άμεση επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης και του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ.
 • Άμεση επιχορήγηση του Ταμείου Πρόνοιας προκειμένου να καταβληθούν όλα τα εφάπαξ που εκκρεμούν.
 • Νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους Δημόσιους Υπαλλήλους που δεν θα αξιοποιηθεί ως εργαλείο για τη διαιώνιση της λιτότητας και για νέες περικοπές στο Δημόσιο, αλλά θα αναβαθμίζει μισθούς και συντάξεις σύμφωνα με την πρόταση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
 • Προστασία των δημοσίων επιχειρήσεων κοινωφελών αγαθών και υπηρεσιών. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την πολιτική εκποίησης των ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας όπως ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΛΙΜΑΝΙΑ, ΔΕΠΑ, ΕΑΣ,Τ.Τ..
 • Αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα πάταξης των μονοπωλιακών συμπεριφορών και δράσεων, μείωση και όχι αύξηση των τιμολογίων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ενέργεια, νερό, εισιτήρια, υπηρεσίες υγείας, οικογενειακής στήριξης, παιδείας κλπ.).
 • Ενίσχυση του ΣΕΠΕ για τον αποτελεσματικό έλεγχο και την αυστηρή τιμωρία των αντεργατικών εργοδοτικών συμπεριφορών που καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων με την απειλή απώλειας του μισθού και των θέσεων εργασίας.
» Η Απεργιακή Συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ».
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ.Χατζηδάκης: Εμπαιγμός των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό με τα ένσημα

Όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμού-Τουρισμού Ένα νέο ακόμη πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της …