Καζακστάν: Η καταδίκη μιας δικηγόρου που συμβούλευε απεργούς σε ποινή φυλάκισης έξι ετών προκαλεί αντιδράσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δικαστήριο του Καζακστάν καταδίκασε μια δικηγόρο η οποία παρείχε συμβουλές σε απεργούς για τα δικαιώματά τους σε βαριά ποινή φυλάκισης, οδηγώντας διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγείλουν ότι οι αρχές καταπνίγουν τις διαφωνίες και πατάσσουν την συνδικαλιστική δραστηριότητα.
Δικαστήριο της πόλης Ακτάου, στο δυτικό Καζακστάν, καταδίκασε τη Νατάλια Σοκόλοβα, δικηγόρο ειδικευμένη στο εργατικό δίκαιο που εργαζόταν για ένα συνδικάτο, σε ποινή φυλάκισης έξι ετών την Δευτέρα κρίνοντάς την ένοχη για "υποκίνηση κοινωνικής αναταραχής" και "οργάνωση παράνομων συγκεντρώσεων".
"Το να επιχειρείται να εμποδιστεί κάποια όπως η Σοκόλοβα να μιλά στους εργαζόμενους για ζητήματα όπως οι μισθολογικές διαφορές ισοδυναμεί με αυθαίρετη και παράνομη παραβίαση του

δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης", δήλωσε η Ρέιτσελ Ντένμπερ, υποδιευθύντρια του τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της οργάνωσης Human Rights Watch (HRW), από την Μόσχα.
Η ποινική δίωξη σε βάρος της δικηγόρου ακολούθησε τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της η πετρελαϊκή εταιρία Karazhanbasmunai (KBM), η οποία πλήττεται από μια απεργία που διαρκεί από τον Μάιο.
Η συνεχιζόμενη απεργία, στην οποία πλέον συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι σε μια μεγαλύτερη πετρελαϊκή επιχείρηση, την Uzenmunaigas, η οποία λειτουργεί στην ίδια περιοχή, δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία του Καζακστάν, όπου βρίσκεται περίπου το 3% των επιβεβαιωμένων ανακτήσιμων παγκόσμιων αποθεμάτων και όπου ο πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαμπάγεφ δεν ανέχεται διαφωνίες.
Η KBM ανήκει στην CITIC, την μεγαλύτερη κινεζική κρατική επενδυτική εταιρία, και την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κρατική εταιρία πετρελαίου και αερίου KazMunaiGas Exploration Production, την δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στο Καζακστάν.
Οι απεργοί ζητούν η διοίκηση της εταιρίας να σταματήσει να επεμβαίνει στη λειτουργία του συνδικάτου και αυξήσεις μισθών.
Ουδείς εκπρόσωπος της διοίκησης της εταιρίας ήταν διαθέσιμος για σχόλια.
Η Σοκόλοβα είπε στη δίκη ότι δεν οργάνωσε την απεργία ούτε παράνομες συναντήσεις, αλλά ενήργησε με την επίσημη ιδιότητά της, ως νομικός σύμβουλος του συνδικάτου, και παρέστη σε μια συνάντηση μετά από πρόσκληση των εργαζομένων που της ζητούσαν συμβουλές για μισθολογικά θέματα.
"Το Καζακστάν δεν πρέπει να καταχράται το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για να πατάσσει νόμιμες συνδικαλιστικές ενέργειες, και δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για να περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να θέτουν εργασιακά θέματα", επισήμανε η Ντένμπερ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Διεθνές Γραφείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου στο Καζακστάν επισήμανε ότι η χώρα "έχει μετατραπεί σε ένα μακάβριο, ωμό, αυταρχικό κράτος, όπου οι αρχές δεν ορρωδούν προ ουδενός στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια να οικοδομηθεί μια κοινωνία των πολιτών".
Μπ.Γ. © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο - Κλείσιμο: Πτώση 0,28%, στα 157,09 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Η αγορά παρουσίασε καλύτερη εικόνα σε σχέση με αυτή των ευρωπαϊκών αγορών οι οποίες κατέγραφαν …