Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «περνάμε ένα δύσκολο και μεταβατικό στάδιο
από τη μια οικονομία και η ανάπτυξη που βασίστηκε σε πήλινα πόδια και τώρα μια οικονομία εξαντλημένη, πελατειακή, όχι παραγωγική, παρασιτική και γι' αυτό χρειάζεται να κάνουμε μια βασική επιλογή». Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι για την επιλογή αυτοί υπάρχουν δύο δρόμοι αυτός των μεγάλων αλλαγών σε μία δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα και ο άλλος ο εύκολος είναι ο ανεύθυνος και φέρνει την καταστροφή. «Εμείς επιλέξαμε τον δρόμο της λογικής των μεγάλων αλλαγών που δημιουργεί σταθερότητα και ανοίγει προοπτικές», τόνισε. Και αυτό γιατί όπως εξήγησε «η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές, πιστεύουμε στις δυνάμεις της και θα τα καταφέρουμε».
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΓια τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των φορέων ο Πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε παραγωγική «γιατί αναδείχθηκαν και πάλι οι πολλές δυνατότητες που έχει η περιοχή για βιώσιμη ανάπτυξη, καινοτομία, πράσινη ενέργεια, στη βιομηχανία, για τον τουρισμό και ένα παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό. Βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι η περιοχή, όπως όλες οι άλλες περιοχές της Ελλάδας, περνά μια βαθιά ύφεση και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα όπως είναι αυτό της ανεργίας».
Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων δεν «χάιδεψαν» τα ώτα του Πρωθυπουργού και των εκπροσώπων του κυβερνητικού κλιμακίου που συμμετείχε στη σύσκεψη.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη συνεργασία όλων των εκπροσώπων και τους κάλεσε σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα για όλα τα θέματα που έθεσαν επί «τάπητος» στη χθεσινή συνάντηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα. Στη συνάντηση μίλησαν για τα θέματα που τους αφορούσαν αρμοδίως και όλοι οι υπουργοί που μετείχαν, Οικονομικών κ. Βενιζέλος, Υποδομών κ. Ρέππας , Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου, Μεταφορών κ. Ραγκούσης, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδης, ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Νικητιάδης, κ.ά.
Συνοπτικά οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Β. Ελλάδος ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της τρόικας που χαρακτηρίζεται από επιβολή συνεχών φοροεισπρακτικών μέτρων, η ανάπτυξη της χώρας να επικεντρωθεί στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής, δίνοντας σχετικά κίνητρα και έμφαση στην εξωστρέφεια, ενώ απαίτησαν την πάταξη της φοροδιαφυγής, του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και λειτουργώντας αθέμιτα απέναντι στις νόμιμες επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με όλα τα φοροεισπρακτικά μέτρα.
ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥΟι εκπρόσωποι των φορέων, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», ζήτησαν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση «να συγκρουσθούν» πλέον με την τρόικα και τους πιστωτές «και όχι πλέον με την κοινωνία γιατί δεν αντέχει άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς έτσι διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος της ύφεσης». Επίσης, ζήτησαν η κυβέρνηση να δώσει οδηγίες στις τράπεζες για να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας που υφίστανται όλες οι επιχειρήσεις μικρές, μεγάλες και αυτοαπασχολούμενοι, που οδηγεί σε λουκέτα. Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι είναι κρίσιμο το δίμηνο, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία για τη λήψη της 6ης δόσης και για το μετέπειτα διάστημα.
Στην ίδια κατεύθυνση μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, ο οποίος είπε ότι θα είναι δύσκολοι οι επόμενοι 2-3 μήνες, αλλά μετά πιστεύει ότι θα λυθούν τα προβλήματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα.
Για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα στη χώρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία πολιτικής συναίνεσης, όπως συνέβη και στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την παιδεία, για τη χάραξη συγκεκριμένης αναπτυξιακής στρατηγικής και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τη βασική θέση του ΣΒΒΕ, που είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων που τα επικέντρωσε στην ενίσχυση της ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, με πληρωμή ή συμψηφισμό των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, με τις οφειλές των επιχειρήσεων προς το κράτος, την επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων και την έμμεση στήριξη της χρηματοδότησης των εξαγωγών με την παροχή εγγυήσεων ή την προεξόφληση απαιτήσεων.
Επίσης, ζήτησε την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας: Να ληφθεί απόφαση ούτως ώστε να έχει ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2011 η μείωση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 25% και όχι να γίνει σταδιακά. Επίσης, σχολίασε θετικά τα προγράμματα που επιδοτεί ο ΟΑΕΔ για το 100% των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων και ζήτησε τη συνέχιση των προγραμμάτων με στόχευση και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις,
Ακόμη ζήτησε την ενίσχυση της εξωστρέφειας ως νέου μοντέλου ανάπτυξης, με την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών των εξαγωγικών επιχειρήσεων κατά 30% για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια και τον επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας του ΟΠΕ και του Invest in Greece, με παράλληλη αλλά έμπρακτη αναβάθμιση των τμημάτων ΟΕΥ στις ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Ζαχαρέλης ζήτησε να αλλάξει η οικονομική πολιτική της τρόικας για να σταματήσει το μπαράζ των λουκέτων στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Κάλεσε τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς να συγκρουσθούν πλέον με την τρόικα και να ανοίξουν οι στρόφιγγες χρηματοδότησης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί θα κλείσουν όλες και η χώρα δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία.
Ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος επισήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Ζορπίδης χαρακτήρισε ειλικρινή τη συνάντηση, καθώς ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε τα λάθη των κυβερνήσεων σε σχέση με τον δημόσιο τομέα γιατί ανέπτυξαν πελατειακές σχέσεις. Ο κ. Ζορπίδης διαφώνησε με τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Νικητιάδη που ανέφερε ότι αυξήθηκε ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι «είναι άδεια τα ξενοδοχεία της πόλης και τα τουριστικά γραφεία δεν έχουν δουλειά».
Οι παραγωγικοί φορείς ζήτησαν να επιταχυνθούν τα έργα υποδομής της πόλης, όπως μετρό, μετεγκατάσταση ΔΕΘ, επέκταση αεροδιαδρόμου, ζώνη καινοτομίας, για τα οποία προσδοκούν να λάβουν απαντήσεις, ίσως από τη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΠριν από τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ο Πρωθυπουργός τίμησε με την παρουσία του τον δήμο, χαρακτηρίζοντας ως συμβολική την επιλογή του δημαρχείου για τη διεξαγωγή των συσκέψεων.
Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι έθεσε στον Πρωθυπουργό το θέμα της θαλάσσιας συγκοινωνίας, της ενίσχυσης της πόλης για την επέτειο του 2012. Για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ ο κ. Μπουτάρης εκτιμά, όπως δήλωσε, ότι «ο Πρωθυπουργός αντιλήφθηκε ότι δεν πρόκειται να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ αν δεν το εγκρίνει ο δήμος Θεσσαλονίκης», που αντιπροτείνει τη δημιουργία ενός business center στους Λαχανόκηπους και όχι στη Σίνδο, που έχει επιλεγεί ως χώρος δημιουργίας του νέου εκθεσιακού κέντρου της πόλης.
Πάντως, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί και για τον τρύγο από τον κ. Μπουτάρη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα του στείλει δυο κρασιά από αυτά που εξάγει στη Κίνα η εταιρεία που δημιούργησε «Μπάρμπα Γιάννης».
Τον πρωθυπουργό «υποδέχθηκαν» εργαζόμενοι του δήμου και μέλη του ΠΑΜΕ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.