Κύμα απεργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Επί ποδός... πολέμου βρίσκονται αυτή την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και οι ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών δημοσίας χρήσεως. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις εκατομμυρίων πολιτών. Ειδικά, αν οι εργαζόμενοι στο δημοφιλέστερο μέσο μεταφοράς, το μετρό, κάνουν πράξη την απειλή τους για συνεχόμενες απεργίες. Σύμφωνα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Σωματείο Εργαζόμενων στη Λειτουργία του Μετρό (ΣΕΛΜΑ), αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή να προχωρήσει σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι
αντιδρούν στην υπαγωγή τους στο καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας», την οποία χαρακτηρίζουν ως προθάλαμο απολύσεων προγραμματίζουν και τον αποκλεισμό των κεντρικών γραφείων της Αττικό Μετρό. Σύμφωνα με την απόφαση των εργαζομένων, η απεργία δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα, καθώς θεωρήθηκε απαραίτητο να δοθεί χρόνος στα υπόλοιπα σωματεία εργαζομένων στις μεταφορές να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις ώστε να δημιουργηθεί ενιαίο μέτωπο.

Αποφάσεις
Σε αναβρασμό βρίσκονται όμως και οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για κοινές κινητοποιήσεις τις προσεχείς ημέρες.

Σήμερα πιθανότατα θα συγκληθεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων στα λεωφορεία, με στόχο να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί πρόταση για πραγματοποίηση στάσης εργασίας την Τετάρτη. Προτάσεις για κινητοποιήσεις εξετάζουν και οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, όπου συνεχίζονται οι υποχρεωτικές μετατάξεις. Στάση αναμονής τηρούν προς το παρόν οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Ραγκούση αυτήν την εβδομάδα. Έτοιμοι να σηκώσουν χειρόφρενο είναι και οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ., οι οποίοι έχουν ήδη προειδοποιήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις, εάν τις επόμενες ημέρες δεν συναντηθούν με τον υπουργό, ώστε να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους σκέφτεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στο άμεσο άνοιγμα του επαγγέλματος.

Αεροδρόμια
Εν τω μεταξύ, καθυστερήσεις, οι οποίες ξεπερνούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τη 1 ώρα σημειώθηκαν χθες σε αρκετά αεροδρόμια της χώρας.

Αιτία είναι η απόφαση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας να προχωρήσουν στην απαρέγκλιτη τήρηση του κανονισμού και να απέχουν από την υπερεργασία από το Σαββατοκύριακο και στο εξής.

Ωστόσο τα προβλήματα αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, καθώς οι ελεγκτές έχουν αποφασίσει επίσης συμβολική κατάληψη των χώρων εργασίας από σήμερα, αφού δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμένουν στο χώρο εργασίας και μετά τη λήξη της βάρδιάς τους, 24ωρη απεργία την ερχόμενη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα και συμμετοχή σε απεργία της ΑΔΕΔΥ για οποιαδήποτε ημερομηνία προκηρυχθεί.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σε απεργία προχωρούν δάσκαλοι και καθηγητές, καθώς και το προσωπικό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την ερχόμενη Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Ποιοι απεργούν

Mε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Πέμπτη στο μετρό, απειλούν οι εργαζόμενοι.

24ωρη απεργία μέσα στην εβδομάδα έχουν αποφασίσει οι ιδιοκτήτες ταξί, ενώ με κινητοποιήσεις απειλούν και οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.X.

Γενικές συνελεύσεις για την κήρυξη κινητοποιήσεων στα λεωφορεία και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

24ωρη απεργία των εκπαιδευτικών την ερχόμενη Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.

Kαθυστερήσεις στις πτήσεις καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απέχουν από την υπερεργασία τα Σαββατοκύριακα και κήρυξαν 24ωρη απεργία την ερχόμενη Kυριακή.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χατζηδάκης: Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα ευνοήσει τις επενδύσεις

Να μην ενοχοποιούνται οι επενδύσεις στα ακίνητα, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας σε ομιλία του σε …