Στην επιβολή προστίμου σε εργοδότη, ο οποίος απέλυσε έγκυο με την πρόφαση ότι η σύμβασή της ήταν ορισμένου χρόνου, οδήγησε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Η Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία κατατέθηκε το πόρισμα, επέβαλε πρόστιμο ύψους 6.000 ευρώ για καταχρηστική απόλυση.
Σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη η γυναίκα εργαζόταν σχεδόν επί τέσσερα χρόνια ως πωλήτρια, όταν ζήτησε αναρρωτική άδεια λόγω προβλημάτων, που αντιμετώπιζε κατά την εγκυμοσύνη της.
Ωστόσο δεν επέστρεψε ποτέ στην δουλειά της, καθώς ο εργοδότης της ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση εργασίας της ήταν ορισμένου χρόνου και είχε πλέον λήξει, όταν έληξε και η άδειά της.
Η εργαζόμενη, η οποία πίστευε ότι εργαζόταν με σύμβαση αορίστου χρόνου, προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας που ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος ανέλαβε να ερευνήσει την υπόθεση.
Ο εργοδότης μετά από οχλήσεις του Συνηγόρου απέστειλε τελικά αντίγραφο της σύμβασης εργασίας, η οποία όντως ήταν τετραετούς διάρκειας. Ωστόσο, όπως έκρινε ο Συνήγορος, πουθενά δεν προέκυπτε ότι η φύση της σχέσης εργασίας ή το αντικείμενό της δικαιολογούσε το ορισμένο του χρόνου της συμβάσεως και μάλιστα για το συγκεκριμένο διάστημα των τεσσάρων ετών.
Ετσι μετά από μελέτη της σύμβασης και του καθεστώτος εργασίας της γυναίκας ο Συνήγορος του Πολίτη έκρινε πως η συγκεκριμένη σύμβαση χαρακτηρίστηκε ως τετραετούς διάρκειας καταχρηστικά. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα «η σύμβαση, δήθεν έληξε, αφού στην πραγματικότητα έπρεπε να θεωρηθεί ως αορίστου χρόνου, οπότε η λύση της από τον εργοδότη ισοδυναμούσε με καταγγελία αυτής».
Ο Συνήγορος συμπέρανε κατά συνέπεια ότι «δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διατυπώσεις για τη λύση της σχέσης εργασίας εγκύου εργαζόμενης, γεγονός που καθιστά την απόλυση άκυρη».
Σχόλια